Nyheter

«Problemet er ofte at ’byråkratiet’ lett bruker 100.000 kroner bare på anbudet»

Vi 82.000 som bruker «Servicebedriften» Fredrikstad Kommune AS bør sees på som aksjonærer. Kommunen er til for oss, ikke omvendt som det kan virke som.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ulf Tolfsen
Gamle Fredrikstad

Jeg vil helst skrive om positive ting som for eksempel Helsehuset på Kråkerøy, men jeg føler meg tvunget til å kommentere negative saker som lyser mot oss i avisene og på «nettet». I Demokraten 31. oktober får prosjektet brygga på Pynten omtale. Kommunen antyder litt lettvint at den vil koste utrolige 1 million kroner å restaurere. Erfarne sivilingeniør Arne Inglingstad antyder at jobben kan gjøres for 150.000 kroner. Et ekstremt sprik. Kommunens anslag er 6 - 7 ganger så dyrt!

Jeg kjenner Arne som kan prosjekter som dette.  Det virker veldig lettvint når kommunen antyder en mill.. Baserer det seg på lukrative avtaler div. entreprenører har med kommunen eller på seriøse anbud? Problemet er ofte at «byråkratiet» lett bruker 100.000 kroner bare på anbudet. Glemmer kommunen at de svir av våre penger? Ti oppegående arbeidsløse  som ble pålagt fem timer jobb hver dag mot NAV-penger kunne bygget brygga i løpet av 14-dager, men det er vel LO i mot da det vil være «å ta» jobben fra dyre firmaer. Fortsetter man som dette får man ikke «gjort noe» for våre skattekroner.

Les også: 
Arne bygde brygga for 30 år siden: – For en tidel av kommunens prisanslag skal vi få montert en ny (+) 

Dagens mest sjokkerende nyheter er imidlertid oppslaget om økonomien i kommunen: Hele 203 millioner mindre til å drive Fredrikstad kommune i 2021! Pengene skal hentes fra Helse og velferd - og oppvekst seksjonen. Ingen kan svare på hvorledes det skal gjennomføres. Store prosjekter til over en milliard som Arena Fredrikstad, Onsøyheimen og Ridesenteret skal ikke berøres.

Nedbemanning nevnes, men det går vel ut over de som fysisk jobber og gjør noe som f.eks. lærere og omsorgsarbeidere. På grunn av korona har mengder av firmaer permittert og sagt opp ansatte for å spare, men jeg tviler på om det har skjedd i offentlig sektor.

Ikke en krone skal tas fra verken administrasjon, teknisk eller kultur. Samtidig nevnes at kommunens 300 ledere vil komme med mer konkrete forslag. Kommunen har utrolige 6.000 ansatte for å serve  82.000 innbyggere. Budsjettet er på svimlende 6,9 mrd. for 2021 og kommunen har «spilt poker» med dårlige kort og har 7 mrd. i gjeld. At det går an å drive så dårlig.

Les også: Sparer på unge og gamle. Skjermer teknisk, kultur og administrasjon (+) 

Vi 82.000 som bruker «Servicebedriften» Fredrikstad Kommune AS bør sees på som aksjonærer. Kommunen er til for oss, ikke omvendt som det kan virke som. Fakta som kom på bordet lørdag er så skremmende at man normalt burde sparke «styreformann og styret». Krav; Bruk pengene våre mere forsiktig og reduser kostnadene. Ved å effektivisere og redusere antall ansatte som ville vært naturlig i en hvilken som helst bedrift, kunne vi spart flere hundre millioner ut fra normale bedriftsøkonomiske-vurderinger. I flere tiår har det vært snakket om å redusere og effektivisere offentlig sektor, men det motsatte har skjedd. På tide å starte?

Fokuser på viktige oppgaver. Styr pengene mot produktive ansatte som lærere, hjemmesykepleien og generelt de som produserer tjenester. Vi har gjennom flere tiår skapt en mengde lover, regler, paragrafer og forordninger som er i ferd med å kvele oss. Vi kan uten tvil redusere mengden betydelig. Bare sjekk; Hvor mye tid ansatte bruker i snitt på å sjekke telefonen, data, rapporter, korreksjoner etc. og ikke minst hvor mye tid som går med til møter og konklusjoner?

Flere internasjonale analyser viser at det kan spares 70 prosent ved radikal omlegging. Ut fra dette bør Fredrikstad kommune realistisk kunne drives effektivt  med 4.500 - 5.000 ansatte, uten at det bør gå ut over servicen. Som «aksjonær» forventer jeg bedre resultater. Jeg lurer imidlertid på om noe av problemet ligger i bedriftskulturen. Jobber man bare innom «systemet» år etter år utvikler det seg en spesiell bedriftskultur som utvilsomt er vanskelig å korrigere. I utgangspunktet er jeg ikke ute etter ansatte, men systemet som tydeligvis ikke makter å korrigere seg selv. Etter korona må vi omprioritere og øke egen produksjon av varer og tjenester. Mange overtallige fra offentlige sektor kan ved omskolering fylle behovet for «ny» arbeidskraft.

Debatt: «Fagforbundet Fredrikstad frykter kutt i kommunale tjenester»

Mer fra: Nyheter