Pengesluk for «Foten-tårn» i Onsøy

LEDER Fremtidens stup med forlengs sats og forlengs rotasjon bør revurderes umiddelbart – økonomien tilsier ikke noe annet!

Tomm Pentz Pedersen
journalist og lederskribent

I fjor sommer ble det høytidelig åpning av den nye kaféen på Foten. Det kondemnerte serveringsstedet ble «jevnet med jorden» tre år tidligere i en brannøvelse. Debatten i forkant av prosjektering og godkjenning av nytt kafébygg i Foten engasjerte mange. Vertskap eller ikke – drift og vedlikehold – diskusjonen for tre år siden kan best oppsummeres med politiker Hans Ek (Sp) sine ord: «Sommerens store feriefarse utspiller seg for tida på Foten badested i Onsøy.» Neste trinn i rehabiliteringen er bygging av nytt stupetårn. Tårnet fra 2004 ble stengt for tre år siden da det ble oppdaget rust i armeringen. Uten store protester – vedtak om bygging av nytt stupetårn til en kostnad på fem millioner kroner!

LES OGSÅ: En smak av sommer på Foten

Sammenligningen til «Hamar-farsen» hvor stupetårnet på Mjøsa til slutt fikk en prislapp 23 millioner er selvfølgelig lett å trekke opp – vi har lenge vært overbevist om trav ikke ville gå over i galopp i forbindelse med byggingen av nytt stupetårn på Foten. Men med nye beregninger som anslår investeringen til å komme opp i over åtte millioner? Arne Hjeltnes kan spisse pennen til en oppfølger av boka «Stupetårnet» – om enn i pocketutgave.

DRIFTER KAFÈEN: Alexander yter service til badegjestene

Det er ikke bare horribelt, men svimlende å registrere at det planlagte futuristiske stupetårnet skal medføre en kostnad på 800.000 kroner per høydemeter. Lykkefølelsen av å kaste seg ut fra 10-metern bør mer enn noen gang bli en skrekkblandet fryd for kommunens innbyggere. I fjor lanserte leserbrevskribent Johannes Thue ideen om å bygge stupetårnet i limtre og droppe stål eller kompositt, til en femtedel av prisen! – Et miljøriktig og bærekraftig tårn som passer godt inn i omgivelsene, mente Thue. Røster om skepsis til bruk av limtre i sjøkanten bør nå revurderes, all den tid bryggeprodusenter bruker sidevanger i trykkimpregnert limtre.

Fremtidens stup med forlengs sats og forlengs rotasjon bør revurderes umiddelbart – økonomien tilsier ikke noe annet!