«Ny skutefest i Fredrikstad»

Vi har tidligere bedt om innsyn i regnskapet for Tall Ships’ Races Fredrikstad. Det fikk vi som «bruddstykker» fra bilagsbunken og kun utdrag av regnskapet, skriver Tomm Pentz Pedersen på lederplass.

Tomm Pentz Pedersen
journalist og lederskribent

Snart braker det igjen løs med skutefest i Fredrikstad. Fra 11. til 14. juli vil mer enn 70 store seilskuter ligge fortøyd i Plankebyen under The Tall Ships’ Races. Det er tredje gangen Fredrikstad er vertsby og turistsjef Maya Nielsen anslår at hundre tusen besøkende vil ta turen innom folkefesten.

LES OGSÅ: Arrangement-krasj gir overnattingstrykk i Fredrikstad

Det har ikke vært bare stille vann og lav bølgehøyde under tidligere Tall Ships’ Races arrangement i Fredrikstad. Fra «ekspropriering» av jorder på Råbekken, som for anledningen skulle brukes som innfartsparkering – men hvor ingen bilister trengte å parkere – til 15 badsturøkte lammelår som skulle være en litt eksklusiv takk og julehilsen etter arrangementet. I 2014 gikk debatten om hvor mange som egentlig hadde vært innom festivalområdet. Fredrikstad kommune anslo 85.000 mennesker – Fredriksstad Blad presenterte måling fra en forsker som viste 28.000 besøkende.

LES: Moddi kommer til Tall Ships Races Fredrikstad

Kritiske spørsmål fra lokalpressen falt frivillig Ola Storli tungt for brystet. Noe som resulterte i at han tok pennen fatt og forhåpentligvis ironisk, mente at både Demokraten og Fredriksstad Blad burde overta arrangementet.

Den viktigste saken i et kritisk søkelys på arrangementet er mangel på åpenhet i kommunal forvaltning. Vi har tidligere bedt om innsyn i regnskapet for Tall Ships’ Races Fredrikstad. Det fikk vi som «bruddstykker» fra bilagsbunken og kun utdrag av regnskapet. Vi er overbevist om at det igjen vil bli en maritim folkefest i Fredrikstad – et arrangement med hovedmål om å øke internasjonal forbrødring og forståelse mellom ungdommer. Stor frivillig innsats i tillegg til forsterket identitet og stolthet til byens innbyggere er selvfølgelig positive sider vi må ta med oss. Kommersielt; blant annet fullbookede hoteller. Oppsiden til Fredrikstad som vertshavn for verdens største seilskuteregatta stiger – det letter muligens et kommunalt «regnskapsslør»? 

LES OGSÅ: Leiepriser i Fredrikstad skyter i været før Tall Ships Races