«Norge må anerkjenne Vest-Sahara»

Vi må stå opp for demokratiske verdier, anerkjenne Vest-Sahara og aktivt arbeide for at kolonien skal oppheves, skriver Alexandros Tanase.

Alexandros Tanase
Fredrikstad AUF

 

Afrikas siste koloni, Vest-Sahara, er fortsatt en bank for Marokko. Landet har vært en koloni siden 1884, over 130 år. Dette er et glemt folk fanget i en glemt konflikt. Norge betegner seg selv som en fredsnasjon og verdens mest demokratiske land, da kan vi ikke lukke øynene for den urettferdige behandlingen av folket i Vest-Sahara.

Les også: – Livserfaring er jo en ting, men det er dagens unge som vet hva det vil si å være ung i 2019

FN har lenge ønsket å gjennomføre en folkeavstemming i Vest-Sahara, men som følge av Frankrikes faste plass i sikkerhetsrådet har en slik resolusjon aldri passert. Okkupanten Marokko har et nært økonomisk vennskap med Frankrike. Per dags dato har 84 land anerkjent Vest-Sahara, men halvparten har trukket anerkjennelsen. Norge må ikke være så svake! Vi må vise at vi står opp for demokrati og rettferdighet.

Utenriksdepartementet mener at norske selskaper ikke skal drive med privat næringsvirksomhet i Vest Sahara, men loven forhindrer det ikke. Som følge av dette har flere kompanier med virksomhet i Norge, vært sentrale i okkupasjonen av Vest-Sahara. Dette er tilfellet med de svenske oljetankerne som ved flere anledninger har fraktet olje gjennom Halden. Uten disse skipene, ville okkupasjonen sannsynligvis ikke vært mulig for Marokko å opprettholde.

Fredrikstad AUF mener at Norge, som verdens mest demokratiske land, bør engasjere oss med denne saken. Okkupasjonen har ført til massemord av sivile og svarte penger som har endt i feil lommer. Den Marokkanske staten stjeler ressursene til folket i Vest-Sahara og bryter menneskerettigheter. Vi må stå opp for demokratiske verdier, anerkjenne Vest-Sahara og aktivt arbeide for at kolonien skal oppheves.

Leder: «Det er all grunn til å dra i snora og tenne varsellampene i rådhusets korridorer»