Debatt

«Lisleby – bydelen med mange tilbud og noen utfordringer»

Noe både vi i lokalsamfunnsutvalget og andre har tatt til orde for, er at samfunnshuset vårt skal få en mye mer sentral plass både i bruken og i innbyggernes bevissthet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Nils Are Magerøy
Leder Lisleby lokalsamfunnsutvalg

De som har fulgt med på medieoppslagene den senere tid kan få inntrykk av at alt er grått og trist på Lisleby med store levekårsutfordringer. Statistikken lyver nok ikke, men den sier heller ikke at Lislebysamfunnet er et dårlig sted å bo i. Vi må likevel erkjenne at en del av innbyggerne våre har levekårsutfordringer. Nøyaktig hvor mange som virkelig sliter, kan man ikke lese ut av statistikken.

Et tiltak fra sentralt hold som ikke har gått i favør av et lokalsamfunn som Lisleby, er den nye lærernormen. Denne har ført til at skoler med ekstra utfordringer ikke får beholde de ekstra ressursene som f.eks. Nøkleby skole har behov for. Lærerressursene skal nå fordeles matematisk i forhold til klassestørrelser uansett levekårsutfordringer i skolens dekningsområde. Kommunens mulighet til å fordele ressursene slik at man kan styrke de skolene som har størst behov, tror vi har stor betydning for å fange opp elever som sliter.

Leserbrev: «Under Lisleby-festivalen som ble organisert i fjor var det flere minoritetsforeldre som stilte opp»

Lisleby har heldigvis mange aktiviteter å tilby barn og unge på fritiden. Jeg nevner i fleng fotball, håndball, klatreklubb, turn, skatehall, sjakk, fritidsklubb, sangkor, skolekorps og musikkorps. I tillegg har vi et lavterskeltilbud som heter Fotball Fritid og det såkalte Nøklebyprosjektet. For hesteinteresserte har vi Hjørgunn gård. Jeg har sikkert glemt noen. De får ha meg unnskyldt. Bydelen har med andre ord et vell av tilbud til ungdommen.

Det er likevel noen av de unge som ikke blir fanget opp av de tilbudene som finnes. En av grunnene kan være at tilbudene er for begrenset eller at de ikke treffer helt i forhold til interessene til den enkelte. Et annet problem er kostnader i forbindelse med medlemskap i en klubb eller forening. Det er her storsamfunnet må trå til. Vi må få på plass et system der kommunen kan avdekke hvilke familier som trenger bistand for at barna skal kunne være med på positive aktiviteter på fritiden. Dette kan samfunnet få tilbake i rikt monn ved at flere barn og unge klarer seg bedre gjennom en utfordrende tid i livene sine. Målet må jo være at man skal komme greit gjennom ungdomstiden med skolegang og samfunnstilpasning og bli en god samfunnsborger.

Noe både vi i lokalsamfunnsutvalget og andre har tatt til orde for, er at samfunnshuset vårt skal få en mye mer sentral plass både i bruken og i innbyggernes bevissthet. Et bibliotek med alle de nye «ingredienser» som et moderne bibliotek er utstyrt med i dag, kan være med på å styrke lokalsamfunnet vårt. Huset inneholder også et romslig kjøkken som burde gjøre det mulig med kafedrift. Lisleby trenger et hyggelig sted der også den eldre garde kan møtes. En blanding av eldre og yngre på samfunnshuset vil helt sikkert ha en positiv effekt for begge aldersgrupper. Bedre utnyttelse av samfunnshuset er med andre ord en av mulighetene vi ikke har utnyttet.

Les også: Tomb-elever er rullende Hjørgunn-tilhengere (+) 

I slutten av januar vil lokalsamfunnsutvalget avholde et møte der mange av organisasjonene som jobber med barn og unge er invitert. Videre er diverse aktuelle personer fra skolen, kommunen, politikere, politiet, nærbutikken, kirken og moskeen invitert. På møtet vil vi prøve å få avdekket hvilke utfordringer vi har, men like mye hvordan vi best kan løse dem. Det er vel ingen som tror at alt løser seg etter et slikt møte. Men vi får håpe at vi ved å forene alle gode krefter kan hjelpe de som sliter, slik at alle skal føle at Lisleby er «et godt sted å leve» i slik det er beskrevet i Kommuneplanens samfunnsdel for hele Fredrikstad.

Les også: Robin (12) og Simon (12) velger to hjul over fire: – Mye morsommere! (+) 

Mer fra: Debatt