Nyheter

Kamp mot skoleslåssing

Lærere, foreldre, barnevernet og politiet er tilsynelatende hjelpeløse. Hva skjer? Vi vil rett og slett ikke ha det sånn på skolene våre.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
###

Mange i Fredrikstad ble virkelig skremt og overrasket da vi kunne lese i lokalavisene at grove gjengslåsskamper foregår på byens skoler i fullt dagslys, mens de blir filmet og lagt ut som underholdning på sosiale medier. Lærere, foreldre, barnevernet og politiet er tilsynelatende hjelpeløse. Hva skjer? Vi vil rett og slett ikke ha det sånn på skolene våre. Dette uvesenet må stanses umiddelbart, og de som har gitt seg i kast med oppgaven må få full støtte fra alle hold!

Hvem husker ikke de gangene det var slåsskamp på tørre nevene i skolegården før i tida? To gutter i slampealderen barket spontant i hop på grunn av ett eller annet, og det dannet seg straks en stor heiagjeng i ring rundt dem. Alle visste at dette bare kom til å vare et minutt eller to før en myndig lærer kom fykende og fikk skilt kamphanene. Så var det rett inn på rektors kontor for å få reprimande og melding med hjem. Det siste var ofte det verste.

Jeg skriver ikke dette for å idyllisere slåssingen i frikvarterene på skolen for noen tiår siden. Men slåsskampene «i gamle dager» hadde som oftest et langt mer uskyldig preg enn dagens planlagte masse- eller gjengslagsmål, som filmes og legges ut på sosiale medier mens de pågår. Det er også noe mye grovere, skumlere, mer overlagt og farligere ved dagens rå slåsskamper. Noe av det verste er at det dessverre ofte går lang tid før kampene oppdages og kan avbrytes. Da har som regel flere av slåsskjempene fått alvorlige skader. Og hatet syder og gjærer. Samtidig nytes slag og spark så blodet spruter på video. Om og om igjen.

Jeg vet at masseslagsmål blant unge (gutter), som filmes og legges ut på nettet, ikke er noe nytt fenomen. Men det er rart med det, når du får det rett i fleisen i vår egen hjemby. Mye av årsaken til bråket og problemene finner vi selvsagt i levekårsundersøkelsene for Fredrikstad. De viser svært mye interessant og illevarslende. Blant annet ser vi at så mange som 37,2 prosent av ungdommen her i kommunen ikke fullfører videregående skole. For bydelen Selbak/Sorgenfri er tallet hele 56,8 prosent. Over halvparten av ungdommene faller ut. Halvparten. De henger ikke med. De detter av lasset, føler seg utafor og sinte. Da er det lett å ty til vold som underholdning i en trasig taperhverdag.

MENINGER: «Unge som slåss og filmer»

Polititet har lenge hatt et godt samarbeid med Fredrikstad-skolene om forebygging av ungdomskriminalitet og utenforskap. Ja, faktisk et meget godt samarbeid, ifølge kompetente skolefolk. På grunn av den sentraliserende politireformen – en reform som ifølge politiet selv, fjerner politiet mer og mer fra gatene og distriktene – har dette prisverdige forebyggende samarbeidet mellom politi og skoler i Fredrikstad blitt dårligere og mindre omfangsrikt. Skoleslåssinga den siste tida er et klart uttrykk for dette.

Avtroppende riksadvokat Tor-Aksel Busch ba tidligere denne uka om mer etterforskning fra politiets side i forbindelse med gjengslåssing og gjengkriminalitet. Det er helt sikkert viktig og riktig. Men jeg skulle ønske at vår lengstsittende riksadvokat også hadde understreket hvor viktig det forebyggende arbeidet fra politiets side er. All samfunnsforskning på området viser dette.

Fredrikstad kommune har høstet ros og priser for sitt effektive og vellykkede integreringsarbeid for ungdom med innvandrerbakgrunn de siste årene. Vår nåværende varaordfører, Siri Martinsen, mottok selv for noen få år siden svært hederlig omtale i USA for kommunens målrettede innsats mot islamsk radikalisering av ungdom i byen. Den iherdige kommunale prosjektleder, Erik Lindbæk Kruse, fikk i høst med seg skarer av innvandrerungdom til å stemme ved kommunevalget. Og på Haugeåsen jobber sosiallærer Jan Christian Häckert jevnt og trutt og tappert med å skape gode forhold for alle på skolen. Hans og andres gode ideer og tiltak må deles og settes i system.

Men ildsjelene trenger ytterligere hjelp og støtte. Det er bra at leder i oppvekstutvalget i Fredrikstad kommune, Victor Kristiansen, setter gjengslåssing på dagsorden til Politirådet neste uke. Saken kommer også opp i oppvekstutvalget ganske snart.

Det er mange gode forhold som krever penger og oppmerksomhet i kommunen vår. Men nå gjelder det først og fremst å få slutt på den tragiske slåssinga og filminga i skolegårdene. Stå på! Jeg er sikker på at politikerne har hele byen bak seg om de bruker noe mer penger enn planlagt på å få løst denne uhyggelige saken, for eksempel ved å bevilge mer til ungdomsklubber.

Kampsport er jo ellers svært populært i Fredrikstad. Bryting var en paradegren i vårt distrikt for en del år tilbake. Nå er det først og fremst ungjenta Grace Bullen som er Fredrikstads brytehåp. Vi har spill levende bokseklubber, judo, karate og vektløfting for de sterkeste. Ledere og trenere i disse klubbene må motiveres og aktiveres til systematisk å gå ut på skolene og i ungdomsmiljøene for å få med seg kamphanene fra skolegårdene inn i sunn, organisert og kameratslig idrett. Det er håp.

Vi må bare ikke gi opp!

Frode Rekve fra sidelinja:
«Et nasjonalt fartøyvernsenter har livets rett i Fredrikstad»
Kampen for ytringsfrihet
Jellestadskipets magi og tiltrekning
Ap trer endelig fram i lyset

Hvor er du, Høgmo? – FFK svarer: Historier er mer interessante når du finner dem på selv
Også NRK tryner i Viken – NRK svarer: Du tar feil, Frode Rekve
Ørnen svever fortsatt
Fotballdilla og fellesskapet
Stem NEI til Viken

Mer fra: Nyheter