«Jippi for LittFri!»

Det er så jeg nesten ikke tror at det er sant: De eldste tenåringene i Fredrikstad har omsider fått sitt eget, moderne og gratis oppholdssted og møteplass midt i sentrum.

Denne uka åpnet LittFri sin splitter nye dør rett ut mot Storgata for all ungdom mellom 15 og 19 år på Litteraturhuset. Endelig et sprekt, moderne og varmt to etasjers inne-møtested bare for ungdom. Der de selv skal være med å bestemme hva den nye møteplassen og kaféen kan brukes til.

Ideen til et slikt framsynt og fritt ungdomstilbud kommer fra den ellers så ofte utskjelte Fredrikstad kommune og Ungdomsrådet. Inspirasjonen er hentet fra Oslo og tilbudet Biblo Tøyen (en underavdeling av Deichmann der tidligere leder på Litteraturhuset i Fredrikstad, Merete Lie, nå er avdelingsdirektør). LittFri i Fredrikstad har foreløpig bare to voksne ledere, avdelingsleder Mette Winther og bibliotekar Elisabeth Reinertsen.

At det nye, åpne møtestedet for de eldste skoleungdommene i Fredrikstad ligger i Litteraturhuset, betyr på ingen måte at aktivitetene bare skal handle om bøker, poesi og litteratur. Nei, her er det mulig å bare stikke innom for å lade mobilen, preke med kjente og ukjente, spille spill og spise billig og god mat. LittFri frister blant annet med gratis suppe og rundstykker som de unge baker selv.

Enkelte skeptikere synes kanskje dette høres litt slapt og dovendyraktig ut. Men LittFri kommer ganske sikkert også til å bli et sted der ungdommene gjør lekser, og ikke minst kan få hjelp av andre som faktisk skjønner matteoppgavene eller bøyningsmønstrene for franske verb. Dessuten, og kanskje aller viktigst – det nye møtestedet for ungdom kommer helt sikkert til å virke inkluderende og igjen forebyggende for ungdom som av en eller annen grunn føler seg litt utafor og ikke har så mange steder å gå for å treffe venner.

På Litteraturhuset finnes det også utstyr til å lage podcaster, og det er planlagt en haug med andre spennende aktiviteter som ungdom liker. Og hvordan vet vi det? Jo, det er ungdommene selv som allerede har planlagt så å si alle aktivitetene på huset, og som skal være med å videreutvikle virksomheten på LittFri.

Fredrikstad er heldigvis velsignet med en drøss klubber og foreninger innen nær sagt alle typer aktiviteter og hobbyer. Så å si alle ønsker ungdommen mer enn hjertelig velkommen. Særlig har ungdomsidretten svært mange ulike tilbud og usedvanlig stor bredde her i kommunen. LittFri er ikke et tiltak til erstatning for disse. Snarere tvert i mot; LittFri kommer i tillegg. Her kan ungdommene også bare slappe av i trygge omgivelser etter skoletid og før trening, eller når de venter på bussen.

Et meget viktig aspekt ved LittFri er at de unge får fin trening i å være med å bestemme og respektere hverandre. Møteplassen kan åpne for bredere og dypere fortrolig forståelse av andre og spennende kulturer og bakgrunner. Ikke noe tvinges på. Utvikling av vennskap, romanser og kontakt kan komme av seg sjøl mens de unge bare «henger» på LittFri. Det blir noe annet enn å stå ute i skolegården eller på forblåste bussholdeplasser og gater i den sårbare ungdomstida.

I dag er jeg heftig begeistret! Skulle ønske jeg var ung igjen. Dette har jeg nemlig veldig tro på. Heia Fredrikstad som tør å prøve noe etterlengtet nytt for absolutt alle byens eldre tenåringer uavhengig av utseende, skolekarakterer, klær, egnethet, farge, kultur, sosial bakgrunn eller lommepenger.

Det er så flott. Lykke til med denne fargerike, urbane ungdoms-oasen. Dette Må jo bli bra!

 

Frode Rekve fra sidelinja:
«Fortsatt kamp mot Viken»
«Og bakom synger lærerne»
Syng, Henriette – syng høyt!
«Er Høgmo «mobbet» nok nå?»
Fredrikstad kan vise vei
Kamp mot skoleslåssing
«Et nasjonalt fartøyvernsenter har livets rett i Fredrikstad»
Kampen for ytringsfrihet
Jellestadskipets magi og tiltrekning
Ap trer endelig fram i lyset

Hvor er du, Høgmo? – FFK svarer: Historier er mer interessante når du finner dem på selv
Også NRK tryner i Viken – NRK svarer: Du tar feil, Frode Rekve
Ørnen svever fortsatt
Fotballdilla og fellesskapet
Stem NEI til Viken