«Interne uroligheter med Høyrevri på Hvaler?»

KOMMENTAR: Marita Wennevold Hollen har meldt seg ut av Hvaler Høyre – en reaksjon som føyer seg inn i rekken av urolig farvann i flere av Høyres lokallag, skriver Demokratens Tomm Pentz Pedersen.

Tomm Pentz Pedersen
journalist og debattansvarlig 

Man kan saktens spørre seg hva det som skjer i det indre liv hos lokalpartiene til Høyre. Tilbake til 2008 gikk bølgene så høyt i Fredrikstad Høyre at medlemmer trakk seg i protest, noen ble sågar ekskludert – og i de påfølgende årene har det dukket opp personkonflikter med jevne mellomrom.  I fjor våres ble det bråk på Hvaler når Marita Wennevold Hollen, etter et benkeforslag, ble lansert som partiets ordførerkandidat. Etter nesten 48 år som medlem valgte leder av Hvaler Høyre, Ingerid Bjercke, å melde seg ut av partiet. Nå har Wennevold Hollen valgt å gjøre det samme.

– Det er ikke lettvinte, sutrete beslutninger som er gjort når nesten alle som har vært aktive bidragsytere i Hvaler Høyre i de 26 år jeg har vært medlem her, har valgt utmeldelse etter denne nominasjonen, skrev Bjercke i etterkant av møtet.

8. juni 2018 ble partiet Hvaler Styrbord etablert av en rekke Høyresympatisører – som et resultat av medlemsflukten fra Hvaler Høyre. Valgresultatet taler sitt klare språk – Hvaler Styrbord fikk elleve prosent av stemmene og Hvaler Høyre en oppslutning på 8,5 prosent. Det betyr to medlemmer i kommunestyret for Hvaler Styrbord og to for Høyre – som da mister tre medlemmer.

Til oss skriver Marita Wennevold Hollen at utmeldelsen ikke har noe med at hun ikke ble ordfører eller ikke fikk plass i kommunestyret, men at avgjørelsen baserer seg på interne konflikter. Til Fredriksstad Blad sier leder av Hvaler Høyre, Tore Adolfsen, at han er ukjent med at det er samarbeidsproblemer i partiet.

Så kan jo alle og enhver tenke at skuffelsen over eget valgresultat ble så stor for Wennevold Hollen at hun valgte å ta sin hatt og gå. Ifølge henne selv vil hun som uavhengig fortsatt være medlem i Viken Høyre og følge Hvaler Høyres program i perioden 2019 – 2023. Hollen har vært aktiv i valgkampen, frontet aktuelle partisaker og deltatt i debattspaltene – oppfordret til endringsvillighet og ønsket ny hyttebygging, næringspark, konferansehotell og havbruk velkommen. Marita Wennevold Hollen fortsetter som styremedlem i Hvaler Næringsforum.

Hva hvert enkelt medlem i Hvaler Høyre oppfatter som «interne konflikter» blir kun spekulasjoner. Gikk Høyre-leder Adolfsen lei når Marita Wollen Hollen og Ap-topp Mona Vauger havnet i krangel om hva som hadde blitt sagt på husbesøk? Våknet bygdedyret når en innflytter høyt og tydelig gikk ut og sa at hun skulle klare det ingen andre har klart – etablering av nye næringer på Hvaler?

Adolfsen har svarene og holder dem tydeligvis tett til brystet – men at det er en ukultur som må ryddes opp i er det ikke tvil om – før nye episoder dukker opp og medlemmer føler at de får en rett høyre.   

Les også kommentaren: «Eivind tar av ordførerkjedet etter 12 år – Mona blir øykommunens første kvinnelige ordfører»