«IDYLL Festivalen startet i Fredrikstad fordi vi vil ha den her»

– Vi vil kjempe for at den fortsatt skal være i Fredrikstad, skriver IDYLL-sjef Terje Olsen.

Av Terje Olsen, festivalsjef for IDYLL Festivalen

For 5 år siden startet vi det vi mente kunne bli et flott familiearrangement midt på Stortorvet i Fredrikstad sentrum. Fredrikstad manglet en festival som kunne tilby populærmusikk til alle. Videre mangler Stortorvet i byen aktivitet, og vi ville vise at plassen i seg selv var så flott at flere burde arrangere noe der.

Festivalen ble en suksess fra første stund, og vi har siden oppstart hatt flere av Norges største artister hos oss.

Vi har hatt utsolgt hvert år, og må til tross for en anstrengt økonomi kalle dette en suksess. Vi ble nok ikke den festivalen kommunen, fylket eller kulturrådet ville satse på, men det er mulig at dette var med på å gi oss en bratt læringskurve og en selvstendighet vi har hatt brukt for.

I 2019 flyttet vi festivalen til Isegran, og hadde litt over 17.000 gjester. Nå står vi foran vårt 5-års jubileum, har solgt 18.000 billetter, forventer utsolgt med 30.000 billetter lenge før festivalen er, og har booket noen av verdens største artister.

Vi mener at line-upen til Idyll vil være en av Norges beste i 2020. Vi er i oppkjøringen for en ny runde med artistslipp nå, og vi gleder oss enormt til å overraske igjen.

Les også: Idyll-festivalen vurderer å flytte fra Fredrikstad

Engasjementet er til å ta og føle på

Så slippes det en bombe om at IDYLL Festivalen er på vei bort fra Fredrikstad.

Vi kan jo ikke annet enn å svare på en slik henvendelse fra avisen. I et forsøk på å snakke saken ned forsøker vi å gi så lite informasjon som mulig. Sånt kan det jo bli spekulasjoner av, og dette er hva vi opplever nå. For et enormt engasjement. Med alle meldinger, mailer og telefoner så kan det nesten virke som om alle 18.000 som har kjøpt billett ønsker å mene noe om dette. Det er slitsomt å svare unna alt, men fortsatt er dette engasjementet så viktig for oss, for Idyll er jo ikke oss på kontoret sitt. Idyll tilhører byen vår, alle gjestene og de som jobber der, alle leverandører, alle artister, alle dansere, alle sponsorer og samarbeidspartnere. Idyll tilhører oss alle.

Engasjementet er til å ta og føle på, og derfor mener vi det er viktig at ikke bare noen sannheter kommer ut, men alle.

IDYLL-kontoret har daglig kontakt med alt fra artister, andre arrangører og konsertarenaer til sponsorer og partnere. Her kan det diskuteres alt fra line-up og antall gjester til arenaplass og kapasitet. Dette er ikke spesielt bare for oss, slik er det mange arrangører som jobber.

Settes det en artist av verdensklasse som vi alle ønsker å se, må vi regne på hvor mange billetter vi MÅ selge, og hvor er det plass til så mange. Slik jobber vi hele tiden. Dette er hele grunnen til at det opprettes kontakter rundt for informasjon.

Les også: Idyll 2020 nærmer seg utsolgt (Demokraten+)

Må orientere oss

Vi har sagt at vi skal vokse og bli en av landets største festivaler, da må vi orientere oss.

Sarpsborg kommune har en fantastisk arena som ligger like ved jernbanestasjonen som kan romme opp til 45 – 50.000 gjester per dag. Glengshølen er navnet på stedet, og vi har holdt dette under oppsyn en lang stund.

Vår første kontakt med Sarpsborg kommune handlet om helt noe annet rundt en enkeltkonsert i Kulåsparken, men praten gikk fint, og vi fikk mange opplysninger om Glengshølen. Sarpsborg kommune har også en lett måte å gjennomføre alt fra søkeprosess til godkjenninger, og dette er selvfølgelig en viktig sak for oss. Videre hadde de gode planer for oss og hvordan vi sammen kunne utvikle IDYLL til å bli Norges største.

Les også: Kygo bekreftet til Idyll 2020

Miljøkrav, et spill for galleriet

Så kommer vi til dette med miljø. IDYLL Festivalen er et miljøfyrtårn, og vi har nå vært med i tre år. Nå jobber vi med resertifisering, og det settes en del krav vi skal etterkomme. At vi skal bli en av Norges største festival er lett å si, men det medfører enormt med jobb.

Skal vi klare dette må vi ikke bare ha flest gjester – vi må ha de beste artistene, den beste maten, de beste transportmuligheter, de beste overnattingsmuligheter og ikke minst de beste miljøtiltak. Alle disse punkter er like viktig om vi skal komme i mål.

Fredrikstad har i dag dessverre ikke fokus på den rette utvikling, men dette er noe vi håper er i endring. Til nå er det alt for få i og rundt kommunen som engasjerer seg i miljø, og dette må endres. Vi må slutte å tro at miljø er en trend sak, og reagere.

Les også: Kommunen svarer IDYLL: – Veldig fint at de ser viktigheten av bærekraft og miljø

Utfordringer på Isegran

Det er en rekke utfordringer på Isegran.  Det er blant annet dreneringsfeil som fører til en fuktig grunn. Det er heller ikke strøm der, noe som fører til at vi må ha inn aggregater – som dessverre ikke er miljøvennlig.

Samtidig er det flere treparts leietagere, dugnadsgjenger og andre som gjør det uoversiktlig for oss å klare en så stor produksjon. Dette fører også med seg enorme kostnader for oss med tanke på at vi må leie samme området flere ganger, men bare av forskjellige parter.

Stø kurs

2020 kommer til å bli enorm, og vi jobber allerede med 2021. Vi har en stø kurs mot våre mål, og vi vil at alle som engasjerer seg i Idyll skal fortsette med dette. Det er viktig for oss å kommunisere hele historien her, slik at alle får med seg den riktige versjonen.

Vi gleder oss til å se dere på festival i sommer <3