«Hvaler satser på utbygging av fiber til innbyggere og hyttegjester!»

DEBATT Vi i Hvaler Arbeiderparti mener fiber er fremtidens infrastruktur på linje med utbygging av veier, vann og avløp.

Rolf Strand og Mona Vauger
Hvaler Arbeiderparti

«Hvaler kan få bedre dekning når regjeringen gir mer til bredbånd skriver Hvaler Høyres Marita Wennevold Hollen i FB 20. mai.

Vi i Hvaler Arbeiderparti er forundret over at Hvaler Høyres ordførerkandidat Marita Wennevold Hollen ikke ser ut til å være kjent med det som vi har jobbet med i flere år og de planene Hvaler kommune har for fiberutbygging.

Det er ikke lønnsomt for kommersielle selskap å bygge ut i alle kroker og kriker på Hvaler, men fiber er fremtiden og det er noe som både innbyggere og hytteeiere bør få tilbud om. Derfor så politikerne på Hvaler mulighetene til å bygge videre på den fiberen som blant annet var lagt gjennom tunellen når den ble renovert i 2007. Det bygges ut på tettstedene først for så å ta utkantene etterhvert. Er du så heldig at du har fått en sort stripe i asfalten der du bor, åpner det seg mange muligheter hvis man velger å kople seg på Hvaler bredbånd.

Fiber sender signaler via lys – i lysets hastighet. Derfor er hastigheten til fibernett vesentlig høyere enn alle andre internett-løsninger som blir benyttet i dag. Tradisjonelt bredbånd, slik vi kjenner det, sender signaler gjennom kobberkabler, mobilnettet eller radiomaster. Fiber, derimot, består av hår-tynne glasstråder, og sender altså signaler i lysets hastighet. Dette gjør det mulig å sende enorme informasjonsmengder ekstremt hurtig. I tillegg er fiber både stabilt og et sikrere valg enn tradisjonelt bredbånd. Kommunen skal stå som leverandør av det elektroniske kommunikasjonsnettet. Med en slik modell vil det være fri konkurranse og alle tjenesteleverandører vil konkurrere på like vilkår. Sluttkunden vil med denne løsningen kunne velge ulike tjenesteleverandører til tv og Internett. Kommunen vil videre bruke fibernettet til egne tjenester som velferdstjenester, overvåkning av VA-nett, skoler, barnehager etc.

Vi i Hvaler Arbeiderparti mener dette er fremtidens infrastruktur på linje med utbygging av veier, vann og avløp. Fiber vil være viktig for fremtidens utvikling og vekst på Hvaler.  Derfor er Hvaler er fremoverlent og tidlig ute med fremtidens tilbud til sine innbyggere og hyttegjester. Det samme kan man ikke si om regjeringen som ikke følger utviklingen. Selv om Marita Wennevold Hollen skriver at regjeringen har et ønske om å gjøre fordelingen for tilskudd til fiber-utbygging mer treffsikker i den forstand at midlene skal brukes til utbygging til husstander som helt mangler et grunnleggende bredbåndstilbud, stemmer ikke dette med virkeligheten i det hele tatt. Hvaler er en av de stedene som har mangler grunnleggende bredbåndstilbud, nettopp derfor har kommunen selv startet utbygging. Hvaler kommune har søkt om å få tilskudd fra regjeringen og fått avslag!. Kanskje Hvaler Høyres ordførerkandidat kan svare på hvorfor Hvaler kommune har fått avslag på sine søknader om støtte til utbygging av fiber(bredbånd) til alle?