Debatt

«Gratis skolemat kan være blant de viktigste tiltakene for folkehelse og sosial utjevning»

Vil politikerne jobbe for å innføre skolematordning i kommunen vår? spør medlemmer fra bygdekvinnelagene i Glemmen, Onsøy og Rolvsøy.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Glemmen Bygdekvinnelag
Onsøy Bygdekvinnelag
Rolvsøy Bygdekvinnelag

Dessverre er det slik at langt fra alle barn får med seg god og sunn skolemat hjemmefra. Rundt 10 prosent av barna i grunnskolen har ikke med seg matpakke i det hele tatt. I tillegg er det mange elever som ikke spiser frokost.

Dårlig eller manglende mat gir uro og lav energi i klassen. Riktig mat kan bidra til at barna våre lærer mer og får de beste forutsetningene for å klare seg videre i livet. Dette er noe av det viktigste vi kan gjøre for sosial utjevning. Å etablere gode matvaner tidlig, er også noe av det viktigste vi kan gjøre for folkehelsen. Dette er en fornuftig politikk som investerer i framtiden.

DEBATT: 
Elevene må få nok tid til å spise matpakka

Den manglende viljen til positive tiltak nasjonalt betyr at det er kommunepolitikerne som må ta de første stegene for forandring fram til Stortinget fatter nasjonale vedtak. Et økende antall kommuner tar ansvar for å skape et skolemiljø som fremmer trivsel, helse og læring.

Erfaring viser at det er mulig, men at det må prioriteres av politikerne i kommunen og fylket. For å sikre en bedre folkehelse og sosial utjevning i skolen, må det tas grep. Alle skolebarn bør få et godt skolemat-tilbud, og det må være gratis slik at ingen faller utenfor. Vi spør alle som stiller til valg i Fredrikstad kommune: Hva vil dere gjøre for å sikre dette?

Mer fra: Debatt