«Et noe lysere grønt Fredrikstad»

Vi hadde ventet en enda mer nytenkende og utfordrerne fordeling av ledervervene – spesielt innenfor skole, eldreomsorg og miljø, skriver Demokratens Tomm Pentz Pedersen.

Tomm Pentz Pedersen
journalist og debattansvarlig 

Fredag presenterte de seks rødgrønne flertallspartiene Ap, Sp, MDG, Rødt, Bymiljølista og MDG, resultatet etter forhandlinger om politisk retning – og hvilke partier som skal bekle utvalgsplasser. Jon-Ivar Nygård (Ap) fortsetter som ordfører og Siri Martinsen (Ap) tar over som varaordfører etter Kari Agerup. En rolle Martinsen kommer til å utføre meget bra.

Agerup har med oppgavene som snorklipper, seremonimester og kommunens representant hos lag og foreninger som jubilerer fylt rollen greit, men det stopper også der. Som tidligere leder av kommunens kulturutvalg var hun heller ikke her så mye mer enn en toastmaster – bortsett fra når hun foreslå å bygge nytt bibliotek på Værste og bruke byens fredede arkitektoniske perle og folkebibliotek som galleri.

Av åtte viktige utvalg får Arbeiderpartiet ledervervet i sju. Det betyr en fortsatt maktkontroll fra Ap, noe som for så vidt ikke er overraskende, men vi hadde ventet en enda mer nytenkende og utfordrerne fordeling av ledervervene – spesielt innenfor skole, eldreomsorg og miljø.

Elin Tvete (Sp) tar over etter partifelle Hans Ek i teknisk utvalg – og Helene Saloua Apenes Matri (Ap) vil garantert få ledervervet i Helse- og velferdsutvalget. Hun har blitt løftet fram og vist tydelige standpunkt når det gjelder verdig eldreomsorg og ikke minst planene for byggingen av «Holmen II». Det positive er at MDG nå får vervene som nestledere i planutvalget og Frevar-styret. Partiet har blitt bredere i sin politikk, men fortsatt er selvfølgelig miljø den viktigste kampsaken – noe som forhåpentligvis vil gjenspeile seg i nye krav til utbyggere og behandling av avfall.

Fikk du med deg disse: 
Innfør «bøtefri» oppkjøring
FAU blir ignorert – men samlokaliseringen bør være optimal for utvikling og læring sammen med andre