Er Høgmo «mobbet» nok nå?

Høgmo kan ikke lastes for alt, og husk: FFK er mer enn bare sportssjefer.

Sportssjef i FFK, Per-Mathias Høgmo, har trolig fått nok tyn nå. Han kan ikke alene lastes for alt som har gått galt med FFK i år. Men helt uskyldig er han ikke. Hver gang vi fristes til å skrive noe negativt eller usaklig om ham på sosiale medier eller andre steder, burde vi kanskje stoppe opp et øyeblikk og i stedet tenke på hvor glade vi egentlig er i FFK innerst inne.

For Fredrikstad Fotballklubb er så mye, mye mer enn sportssjefer. De kommer og går. Og hvor lenge Høgmo blir, er det trolig bare ham selv som vet. Han har foreløpig kun kontrakt ut dette året. Signalene fra klubbledelse og styre er imidlertid klare. De vil svært gjerne ha med Per-Mathias Høgmo videre, selv om mange kritiske supportere murrer.

Riktignok nådde ikke Høgmo målet om opprykk for A-laget i år heller, men han har åpenbart bidratt med mye annet godt fotballfaglig arbeid i klubben. Absolutt alle andre FFK-lag har jo innfridd så det suser. Tidligere denne uka ble for eksempel det fantastiske og sympatiske gatelaget kåret til Norges beste. Både gutte- og rekruttlaget vant sine serier i år. Sistnevnte spiller nå bare en divisjon under A-laget! FFKs nystartede damelag fikk også til en hederlig historisk første sesong i rødhvitt. Ingen kan si at det ikke gror godt på alle nivåer i klubben! Bortsett da fra på selve flaggskipet.

Og det er her, på FFKs toppnivå, at det har sviktet jevnt og trutt i mange, lange år. For A-lagets del har det tilsynelatende ikke hjulpet noe å få fotballkjendisen Per-Mathias Høgmo inn dørene på Stadion. Han ble mottatt med ovasjoner da han kom på senhøsten 2017.  Han ble imidlertid fort ganske upopulær blant FFK-tilhengerne da han ga seg som hovedtrener etter bare en sesong. All hans prat om hvor viktig kontinuitet er, falt brått til jorden. At assistenten Bjørn "Bummen" Johansen automatisk overtok hovedtrenerjobben uten konkurranse, ble heller ikke særlig godt likt. Høgmos påstand om at dette hadde vært meningen hele tida, var det få som trodde på. I alle fall hadde ingen FFK-medlemmer utenfor styre og administrasjon hørt om dette.

Men gjort er gjort og spist er spist, og mange syntes nok at det forhåpentligvis kunne være en god idé at Høgmo endte som sportssjef i klubben. Begeistringen sank noen hakk da det viste seg at det bare ble i halv stilling. Høgmo har hele tre engasjement utenfor FFK i tillegg til sportslederstillingen. Etter en stund forsvant Høgmo fullstendig fra rampelyset i FFK, og publikum og supportere så og hørte lite til ham. I september ble han høylydt etterlyst i denne spalten da det gjaldt som mest å støtte laget og gi råd i forbindelse med den mislykkede og halsbrekkende opprykkskampen i høst.

LES OGSÅ: Hvor er du, Høgmo?
FFK svarer: Historier er mer interessante når du finner dem på selv

Men etter at det hele var over, og FFK måtte belage seg på enda et år i toppfotballens mørke kjeller, dukket Høgmo opp igjen. Nå med en evalueringsrapport, som det ble drevet mye gjøn med i hele Idretts- og Fotball-Norge. Formuleringen «Forhold som balanse mellom resultatfokus og utviklingsfokus, gruppedynamikk, komplementære teamferdigheter og ledelsesprinsipper kan og skal alltid videreutvikles kontinuerlig i alle prestasjonsgrupper og organisasjoner», har allerede blitt en ny tåkeprat-klassiker! Setningen har noe umiskjennelig "høgmosk" over seg, men vi får bare (under sterk tvil) tro styreleder Jostein Lunde på at formuleringen er hans.

De aller siste dagene har det heldigvis i tillegg til dette ubegripelige svadasitatet fra evalueringsrapporten også kommet en del gode nyheter fra både Høgmo og styret i FFK. De har nemlig kapret en ny mann til trenerteamet. Joakim Klæboe, med fartstid fra både eliteserielaget Kristiansund og det tyske Bayer Leverkusen (speider) skal bli ny assistenttrener. Dette er etter alt å dømme svært gode nyheter. Kanskje vi endelig skal få se det Høgmo lovte i sitt første møte med Fredrikstad- publikummet: Hurtig framoverrettet angrepsspill! Dessuten kan vi trolig glede oss til en ny svensk toppspiller på FFKs A-lag om ikke så alt for lenge. At den superraske tidligere FFK-spissen Brian West skal være med på å trene guttelaget, virker også meget positivt.

Midt oppe i den gryende optimismen ble det en nedtur at den populære materialforvalter «Jokka Giggs» Karlsen fikk sparken i FFK nå rett før jul. Han ble oppsagt for å spare lønnsutgifter, var den kjølige forklaringen som kom fra styreleder. Mange trofaste FFK-ere ble lei seg og forbannet over den tøffe beslutningen. Men akkurat denne avgjørelsen kan neppe Høgmo lastes for. Etter alt å dømme fortsetter han som sportssjef i FFK enda en stund, og vi ønsker både sportslig ledelse og A-laget lykke til i tredje forsøk på å rykke opp.

Så får vi til slutt håpe at ikke Sarpsborg 08 snapper opp FFK-sjef Joacim Heier i sin jakt på nye koster, nå som de to øverste administrative lederne i 08 gir seg. Ryktene går, men de skal vi jo ikke bringe videre i pressen.

Frode Rekve fra sidelinja:
Fredrikstad kan vise vei
Kamp mot skoleslåssing
«Et nasjonalt fartøyvernsenter har livets rett i Fredrikstad»
Kampen for ytringsfrihet
Jellestadskipets magi og tiltrekning
Ap trer endelig fram i lyset

Hvor er du, Høgmo? – FFK svarer: Historier er mer interessante når du finner dem på selv
Også NRK tryner i Viken – NRK svarer: Du tar feil, Frode Rekve
Ørnen svever fortsatt
Fotballdilla og fellesskapet
Stem NEI til Viken