Cityplan får velfortjent honnør for «gjenbruk av bygg» – men vil «Fotorama-gården» overleve?

Ved å restaurere murbygningen i Nygaardsgata 43 kan Sander Grundvig bevare en av de siste bygningsrestene i Fredrikstads sentrumshistorie, skriver Demokratens Tomm Pentz Pedersen.

Tomm Pentz Pedersen
journalist og debattansvarlig 

 

Aftenposten hyller i sin lørdagsutgave Cityplan og arbeidet som er gjort på Nygaardsplassen. «Glass, stål og betong preger ofte dagens byggeprosjekter. I Fredrikstad ville en eiendomsutvikler tilbake til byens historiske røtter», skriver journalisten.

Det er all grunn til å følge opp honnøren eiendomsutvikler og daglig leder Sander Grundvig i Cityplan nå får. Ingen kan påstå at Nygaardsplassen noen gang har fungert som samlingssted eller et av byens torv. Omkranset av høye bygg – og bygg ikke helt på høyden – viser historien at det mest vellykkede for plassen var å være «bakgården» til bakgården-showteater og arena for Demokratens luciakåring.

Les også: Cewex-gården: – Håper på raskest mulig byggestart

Cityplan bygger ned Nygaardsplassen og det blir mindre areal igjen til et åpent torv – men i denne sammenheng har eiendomsutvikler og ikke minst arkitekten truffet blink med både lasermåler og 3D-print. Cityplan inviterer til å komme med innspill på hva torvet skal brukes til – julemarked, fiskefest eller vinylmarked?

Aftenposten roser prosjektet for «gjenbruk av bygg» – vi er spent på om det virkelig gamle bygget, tidligere Fotorama med adresse Nygaardsgata 43, vil overleve neste byggetrinn i utviklingen rundt Nygaardsplassen. Her har eiendomsutvikler Grundvig en unik mulighet til å bidra til at byhistorie blir bevart.

Fredrikstad kommune bør ta lærdom av hvordan Cityplan nå utvikler et helt kvartal og ikke «kun» eiendommer. Kan vi håpe på en oppgradert «versjon III» av steinørkenen Dampskipsbrygga? 

Leder: «Hysj! – heisen er ustabil»