«Byggingen av Onsøyheimen med et økt areal må komme i gang nå»

Er det noen i Fredrikstad kommune som lurer på om vi trenger disse ekstra plassene? spør Fagforbundet Fredrikstad Pensjonister og Uføre.

Fagforbundet Fredrikstad Pensjonister og Uføre

 

Igjen er det uenighet om Onsøyheimen. Gamle Onsøyheimen ble revet i 2017. Gang på gang har vi fått høre at byggingen skal settes i gang. Onsøyheimen skulle egentlig stå ferdig i 2020, med innflytting i 2021. To etasjer med 120 plasser. Så ble utbyggingen igjen utsatt med ferdigstillelse i 2022.

Nå foreslår leder av planutvalget, Atle Ottesen, at det nye sykehjemmet skal bygges med 3 etasjer på endefløyene samt 5 etasjer på midtpartiet og et trappetårn som vil bli enda litt høyere. Atle Ottesen ønsker å bygge sykehjemmet med økt areal uten omregulering. Dette er jo fantastisk. Bygge- og reguleringsavdelingen synes dette er vanskelig.

Det er planlagt mye utbygging i Fredrikstad kommune framover. Det ene byggverket etter det andre får tillatelse til å bygge mye høyere enn Onsøyheimen foreslås å bli. Hvorfor er det så vanskelig å legge til litt i høyden når det gjelder sykehjemmet? Kommunen har jo et stort behov for de ekstra plassene! I 2019 økte de reelle sykehjemsplassene med 18. Før 2019 har det ikke vært noen økning i sykehjemsplassene på mange år.

Les også: Over 50 år gammel tidskapsel skjulte verdifull mynt (Demokraten+)

Er det noen i Fredrikstad kommune som lurer på om vi trenger disse ekstra plassene? Statistikken viser at det i 2019 var 3.728 innbyggere i kommunen som var over 80 år. I 2040 vil det være 7.818. Hvordan skal alle få den hjelpen de trenger når de trenger den? Hvordan skal alle som har behov for sykehjemsplass få det? Hvor blir det av tryggheten og verdigheten for de omsorgstrengende? Er det fremdeles i 2020 de pårørende som må slite seg ut med å ha 24 timers turnus døgn etter døgn for å ta seg av sine omsorgstrengende? Dette er helt uakseptabelt.

Retten til opphold i sykehjem er godt forankret i lovverket. Kommunen er pålagt å gi et forsvarlig tjenestetilbud og må tilby sykehjemsplass hvis dette tilbudet er det eneste forsvarlige.

Det står i dag mange i kø for å få fast plass i sykehjem. Vi forventer at disse vil få en verdig og trygg behandling. Det er nå de trenger plass. Byggingen av Onsøyheimen med et økt areal må komme i gang nå.

Meninger: «Ap og SV har lite fokus på helse i Fredrikstad – men sier JA til spill og moro»