«Borgedagene må innse det samme som Momarkedet og Titten Tei gjorde for sju år siden!»

LEDER: Kjente artister inntar både Fredrikstad sentrum og Gamlebyen hvert år – da blir det dessverre stusslig med besøk av «politimester Bastian» på Selbak torg en fredag ettermiddag, skriver Demokratens Tomm Pentz Pedersen.

Tomm Pentz Pedersen
journalist og lederskribent

For drøye 18 år siden ble lokalsamfunnsmodellen innført i Fredrikstads grunnskolekretser. Utvalgene skulle være høringsorgan for kommunale planer som berørte lokalsamfunnene, melde inn trafikksikkerhetsplaner og som ordfører Jon-Ivar Nygård selv har skrevet i en kronikk: – være arrangør for bygdedager, festivaler, juletrefester og ulike fritidsaktiviteter, ofte i et samarbeid med andre lokale lag og foreninger.

Har du lest debattinnlegget: «Ulven herjer på Kniple gård!»

Engasjerte og lokalpatriotiske innbyggere på Gressvik, Selbak og i Torsnes hadde tidligere tettere bånd og samarbeid med handelsnæringen i sitt område. Selvfølgelig er det nærliggende å tenke at uttrykket «Børs og katedral» passer perfekt – men tidligere handelsstandsledere som Lars Hj. Gunset på Selbak og avdøde Erik Fog på Gressvik jobbet med hjerte for at lokalmiljøene også skulle leve og blomstre – med aktivitetstilbud for unge og eldre.

I snart 45 år har Borgedagene på Selbak samlet befolkningen på Østsiden til tre festdager med alt fra talentkonkurranser, tivoli, marked, «duck-race» og «brudeshow». De siste årene har besøket falt drastisk – handlemønstrene har endret seg mye – i tillegg er vi ikke avhengig av «brød og sirkus» for å shoppe gode tilbud. Kjente artister inntar både Fredrikstad sentrum og Gamlebyen hvert år – da blir det dessverre stusslig med besøk av «politimester Bastian» på Selbak torg en fredag ettermiddag.

Har vi blitt blaserte? Tja, underholdnings- og aktivitetstilbudene står i kø og vi kan velge på øverste hylle. Hva som trekker oss opp av godstolen i dag er ikke det samme som på 70-tallet – noe også Momarkedet på Mysen og Titten Tei var nødt til å innse for sju år siden – på overtid. Tidligere tiders koselige barne- og familiedager på Selbak og Gressvik må bli igjen i minneboka. Overlat roret til lag og foreninger hvis det fortsatt er noen som mener lokal «festaktivitet» kan skapes.

Bildeserie Borgedagene 2019