«Alle leirene våre har i år ventelister, mange er i et stort behov for ferie»

Denne sommeren har nesten 500 barn, ungdommer og enslige forsørgere med barn søkt om å delta på våre sommerleirer. Vi skulle så gjerne hatt økonomi til å ha gitt alle et tilbud som de så sårt fortjener, skriver Inger-Christin Torp.

Inger-Christin Torp
forbundsleder Arbeiderbevegelsens Rus- og Sosialpolitiske Forbund/Ferieklubben for barn og ungdom

 

Hver sommer siden 1972 har Arbeiderbevegelsens Rus- og Sosialpolitiske Forbund/Ferieklubben for barn og ungdom, like sikkert som sommeren har kommet tilbudt leir til barn og unge. Denne sommeren har vi mottatt søknader fra barn, ungdom og enslige forsørgere med barn i 35 ulike kommuner, og totalt er det søkt om plass på leir for 465 personer. Alle fyller kriteriet som er at de ikke har økonomi og mulighet til å reise på annen ferie. Vi får gitt mange et tilbud, men langt i fra alle. Totalt 242 har fått plass på en av våre leirer denne sommeren.

Mange gleder seg, men jammen er det et stort tankekors at nesten 500 har søkt seg til våre tilbud i år. Alle er innenfor kriteriene og det har ikke vært noen enkel jobb å plukke ut omtrent halvparten som får delta. Vi skulle så gjerne hatt økonomi til å ha gitt alle et tilbud som de så sårt fortjener. De 660.000 som vi har skrapet sammen, inkludert 500.000 fra BUF-DIR, holder dessverre ikke til det.

Jeg setter fokus på dette i håp om at Norge som samfunn kan la alle barn og unge få en uke med gode minner i løpet av skoleferien. Det koster oss som nasjon så lite og gir så mye. I samarbeid med frivilligheten får vi det til om bevilgningene/rammebetingelsene er der.

Ungdomsleirene startet på Ullerøy fra denne uka hvor den første gjengen er samlet, og en ny gjeng kommer førstkommende mandag. Tidligere år har vi kunnet gi noen ungdommer muligheten til å være to uker etter hverandre på leir. I år har vi mottatt flere søknader enn tidligere og totalt 44 ungdommer har fått tilbud om leirplass fordelt på to uker. De bader, driver ballspill, leker, griller og koser seg. I løpet av uka får de også en tur på bowling/laserworld og et kinobesøk.

Kronikk: «Når man deltar i et prosjekt som Håpets katedral, eller frivillig arbeid, vokser man som menneske»

De tre leirene våre for enslige forsørgere med barn har fått mange søknader i år også. 163 barn, ungdom og voksne har fått tilbud om delta på en av ukene på Solbukta og på Biri. Her er det også bading, lek, grilling og en utflukt i løpet av uka.

Barneleiren skulle i år vært på Strandstua i Fredrikstad, men ble flyttet til Biri, da Fredrikstad kommune holder stedet stengt gjennom hele sommeren. Denne flyttingen har gjort at vi har fått muligheten til å gi noen flere barn plass på leir. Totalt 40 barn fra 6-12 år har fått tilbud om å være en uke på Strandenga ved Biri hvor de skal få sove ute i lavvoer. Det blir en uke fylt av gode leiraktiviteter, grilling og besøk på badeland.

Alle leirene våre har i år ventelister, og det er mange som er i et stort behov for ferie. Flere andre arrangører har avlyst eller redusert sitt tilbud og det gjør at pågangen på de tilbudene som er blir noe høyere enn vanlig.

Vi er glade for at vi får gjennomført årets leirer, og at vi får tilbudt mange av de som har søkt om plass en ukes ferie sammen med andre barn, ungdom og enslige forsørgere.

Både fordeling av plasser og gjennomføring av leirer har et ekstra stort fokus på smittevern. Det er mange små og store som nå gleder seg til en uke ferie på Solbukta, Ullerøy og på Biri, og sammen med leirlederne, som bruker av sin fritid for å delta, satser vi på en strålende sommer med mange gode ferieminner!

Hvis vi hadde hatt bedre økonomiske rammer og flere frivillige kunne ennå flere fått et uforglemmelig ferietilbud i sommer.