Nyheter

Matbloggerens beste tips: Dette sanker du fra naturen nå!

September er tiden for å sanke fra naturen. I en skogbunn bugnende av sopp eller i fjæras friske vann, kan du finne alt du trenger til et festmåltid.

Bilde 1 av 8

Denne saken ble første gang publisert i 2020, men hentes fram igjen nå til glede for nye lesere.

– Jeg elsker selvberging og er utstyrt med et godt utviklet sanker-gen, sier Mai Eckhoff Morseth.

På bloggen tobluss.com deler hun sine beste tips til matlaging på båt, for det er ombord på Frida III at skribenten er aller lykkeligst. At sommeren 2020 bød på reiserestriksjoner endret ikke mye på journalistens reisevaner. Riktignok tar hun og familien ofte turen til Koster, men de tøffer like gjerne rundt i Østfolds skjærgård – fra Saltnes til Hvaler. Her plukker hun med seg alt som er spiselig, både til lands og til vanns.

###

– Jeg får los og glemmer tiden når jeg leter etter sopp i skogen, og fryder meg over å kunne sanke favorittretten østers gratis i fjæra, eller slurpe i meg selvplukkede blåskjell eller nyfisket makrell. Og det ligger en helt egen tilfredsstillelse i å krydre maten med strandløk plukket på berget, eller å pynte tallerkenen med spiselige blomster krafset opp helt gratis i grøftekanten, sier hun entusiastisk.

Her deler hun sine aller beste tips med Dagsavisen Demokratens lesere:

Gratis fra havet

Stillehavsøsters er en delikatesse, men også en trussel mot livet i fjæra, så det er bare å forsyne seg grovt!

– De spisse skjellene du tråkker på når du bader har ganske uvelkomment spredt seg til norske farvann. Fordi stillehavsøstersen truer arter som naturlig befinner seg her, som flatøsters og blåskjell, jobbes det med å destruere bestanden. Du kan jo hjelpe til ved å plukke og spise dem! Høst østers i rent vann med god gjennomstrømming, og bruk blåskjellvarselet til Mattilsynet for å sikre deg mot matforgiftning. Skjellene kan varmebehandles eller spises rå (med en viss forsiktighet). Sleng dem direkte på varm grill der de åpner seg selv, gratiner dem med smør, hvitløk og persille eller – min favoritt – åpne dem varsomt med østerskniv (legg dem i en gryteklut for å beskytte hendene), skvis for eksempel sitron og noen dråper tabasco over og nyt dem til kalde bobler. Helt himmelsk!

– Det er vanskeligere å finne blåskjell etter at stillehavsøstersen kom, men fortsatt fullt mulig. Hvis blåskjellvarselet gir grønt lys er det bare å sanke.

Fersk og gratis!

– Selvfanget fisk er selvfølgelig spesielt gjevt, men også strandsnegler kan bli nydelig gourmetmat om du gidder litt småpirking. Surr dem i hvitløk og smør og bruk en skalldyrgaffel til å pirke ut sneglen. Det er forresten heller ikke bare Japan som kan levere spiselig sjøgress til sashimien. Plukker du i ren sjø, er tang og tare stort sett trygt og godt å spise.

Spiselige blomster

Nå på sensommeren kan du nyte både blomsten og løken på strandløken - fin til pynt og god på smak.

– Strandløk finnes det rikelig av langs kysten, du har helt sikkert sett dem! Nesten hele planten kan spises. Smaken er som en mellomting mellom gressløk og hvitløk. På sensommeren er det primært blomsten og løken du vil ha glede av. Blomsten er utmerket garnityr, gjerne smuldret direkte over tallerkenen. Løken renses og brukes som vanlig løk.

– Veldig mange av de vanlige markblomstene våre kan spises. De metter kanskje ikke særlig, men det er jaggu stas å pynte maten med dem! Michelin-restauranten Noma drysser for eksempel gjerne røsslyngblomster over viltkjøtt. Rødkløver, fioler, stemorsblomster, geitrams og hundekjeks er bare noen få av utallige eksempler på veldig vanlige blomster du utmerket godt kan spise.

Mais soppfavoritter

Kylling med sopp og råstekte poteter er en av rettene som Mai tilbereder på to bluss ombord i båten Frida III.

– Sopp er godt til det aller meste, særlig til italienskinspirert mat. Det er ganske dyrt å kjøpe skogssopp i butikken, men helt gratis å plukke selv. I år har vi funnet bra med kantareller på Hvaler. Nydelig på pizza, i risotto, til pasta, som tilbehør til kjøtt eller fisk, nystekt i smør på brødskiva. De fleste gode matsoppene finner du i blandingsskog, gjerne i litt skygge. Er du usikker på soppen du finner kan du stikke innom soppkontroll på hjemveien.

---

Her finner du gode sopper

Sopp er godt er godt til det meste og særlig italiensk mat, mener matbloggeren.
  • Kantarell: Juni til oktober, finnes i granskog eller i nærheten av eik eller bøk.
  • Traktkantarell: August til oktober, kan også plukkes etter at frosten har kommet. Finnes i bjørk- og løvskog.
  • Steinsopp: Juni til september, vokser i løv- og barskog.
  • Svart trompetsopp: August til september, finnes i løv- og barskog.
  • Piggsopp: Juli til oktober, finnes gjerne i store klynger eller striper i gran- og løvskog.
  • Matriske: Primært i juli. Finnes i gran- eller furuskog: Granmatriske finner du typisk under grantrær, furumatriske under furu. Kjennetegnes ved gulrotfarget saft.

---

Mer fra Dagsavisen