Mann ble svindlet for en halv million kroner av verge – staten betaler erstatning

En mann som ble svindlet for en halv million kroner av søsteren sin, som også var hans verge, får nå tilbakebetalt pengene fra staten.

Statens sivilrettsforvaltning har bestemt at den psykisk utviklingshemmede mannen får en erstatning på nær 500.000 kroner, ifølge NRK.

Mannens yngre søster, en kvinne i 60-årene, var oppnevnt som verge. Mellom 2010 og 2016 underslo hun 598.000 kroner fra kontoen hans. Hun ble dømt i Sogn og Fjordane tingrett i mars.

Etter krav fra mannens nye verge og advokat, Anette Stegegjerdet Norberg, ble Fylkesmannen i Sogn og Fjordanes rolle i saken gransket. I rapporten etter dette tilsynet ble det slått fast at Fylkesmannen på et tidligere tidspunkt burde ha undersøkt hvordan pengene ble forvaltet.

Kommunen sendte en uromelding til Fylkesmannen om saken allerede i 2013, ifølge NRK.

– Vi slo oss i første omgang til ro med det som vergen forklarte, og fulgte ikke godt nok opp. Det er vi lei oss for, sa assisterende fylkesmann i Vestland, Gunnar O. Hæreid, i mars.

Mannen er lettet over at han nå får tilbake pengene sine, som skulle brukes på en egen bolig.

– Han har gledet seg i mange år til å flytte i en egen leilighet. Nå kan han puste lettet ut etter at det ordner seg økonomisk for ham, sier Norberg.

(©NTB)