Nyheter

Mangler 30 millioner kroner til full svømmedekning i barnehagene

Abid Raja (V) er imponert over Kongstensvømmernes innsats for å gjøre barn trygge i vannet fra tidlig alder. Nå lover han mer penger til svømmeopplæring i barnehagene, dersom kommunene blir flinkere til å bruke tilskuddsordningen.

Og dette er ikke valgflesk, bedyrer Raja.

– Nå går 98-99 prosent av alle norske barn i barnehage, og hvis alle disse får svømmeopplæring, vil veldig mange flere kunne redde sine egne liv. Om vi i tillegg klarer å flytte svømmeopplæringen i skolen til 1. klasse, så de kan bygge videre på det de har lært med en gang, er jeg sikker på at bare etter kort tid har vi fått et taktskifte i Norge på dette området, sier stortingsrepresentanten Raja entusiastisk til Demokraten.

Tirsdag besøkte den profilerte Venstre-politikeren Fredrikstad og Kongstenbadet, for å få demonstrert hvordan Kongstensvømmerne jobber med svømmeopplæring for barn fra tidlig alder.

– Vi har jobbet målrettet med denne delen av virksomheten vår i en lengre periode, og det er veldig gøy å se at det blir lagt merke til, fastslår daglig leder Kristoffer Hals i den lokale svømmeklubben.

Les også: Fredrikstad kommune lanserer pilotprosjekt for å løfte 4.-klassingenes svømmeferdigheter (Demokraten+)

– Dårlige svømmetall

Fra 2015 ble det innført en tilskuddsordning over statsbudsjettet for å kunne tilby svømmeopplæring til barnehagebarn mellom 4 og 6 år, etter initiativ fra nettopp Abid Raja og Venstre. Det som startet som et prøveprosjekt med 10 millioner kroner i potten, har nå blitt økt til 67 millioner kroner, og er et landsdekkende program der alle barnehager kan søke om sin andel.

Raja mener tilbudet er avgjørende for å få opp andelen svømmedyktige i et land som er omgitt av vann nær sagt på alle kanter.

– Tallene er så dårlige for hele Norge, en undersøkelse fra noen år tilbake viste at bare 50 prosent av 10-åringene er svømmedyktige, så dette er et tverretnisk problem, sier han, og fortsetter:

– Det som har vært fint med barnehageopplæringen, er at her er de så unge at de ikke skal dekke seg til, så foreldrene har hatt lavere skuldre. Jeg har sett somaliske, pakistanske, arabiske og norske gutter og jenter sammen i svømmebassenget gjennom denne ordningen. Dette er både et bra svømmetiltak, livreddende og et godt integreringstilbud.

Les også: Snudde sorgen til svømmeglede (Demokraten+)

SKRUDDE PÅ SJARMEN: Raja var i realt valgkamp-humør da han besøkte Kongstenbadet tirsdag. Her hilser han på Noah og Lukas Hals.

SKRUDDE PÅ SJARMEN: Raja var i realt valgkamp-humør da han besøkte Kongstenbadet tirsdag. Her hilser han på Noah og Lukas Hals.

Utfordrer foreldrene

Likevel er det slik at det både i 2017 og 2018 ble stående igjen flere millioner av de øremerkede svømmemidlene ubrukt.

– Det er veldig dumt, for dette er en gavepakke fra Stortinget og regjeringen til lokalbefolkningen rundt om i hele landet. Noen kommuner og fylker er ekstraordinært flinke til å karre til seg disse pengene, men det er synd for de som går glipp av det. Min oppfordring til alle lokalpolitikere, barnehagebestyrere og foreldre er å kreve at deres barn skal få denne opplæringen, sier Raja.

Han lærte selv å svømme i godt voksen alder, etter en skremmende opplevelse da han deltok i 71 grader nord-kjendis.

– På den første etappen fra Lindesnes skulle vi hoppe i sjøen fra båt, og i det jeg landet i vannet skjønte jeg at dette ikke kom til å gå bra. Jeg ble reddet av Pål Anders Ullevålseter, for jeg fikk en panikkaktig reaksjon.

– Da den lokale svømmeklubben min så dette på TV, ringte de og sa at dette ikke var til å leve med, og ga meg et nytt kurs. Nå svømmer jeg både i havet, innsjøer og elver, men det tok noen timer. Jeg tror det hadde vært lurere om jeg lærte dette som barn, og nå har jeg muligheten til å gi andre barn dette tilbudet, noe jeg er veldig glad for, sier Raja.

Les også: – Klarte ikke å redde meg selv

Tok saken i egne hender

Det er Fylkesmannen som administrerer tilskuddsordningen, og blant de som virkelig har tatt tak for å utnytte den til fulle, er Kongstensvømmerne. Bare i år får 280 barnehagebarn opplæring av deres instruktører, og neste år satser de på å øke til 400.

– I Fredrikstad, og egentlig hele Østfold har det vært veldig dårlig oppslutning rundt disse midlene. For ett år siden bestemte vi oss for å gjøre noe med dette, så vi dro til Fylkesmannen og fikk ja på spørsmålet om vi kunne søke på vegne av alle barnehagene i stedet for at de må gjøre det hver for seg. Det eneste barnahagene trenger å gjøre nå, er å sende en e-post til meg, førstemann til mølla-prinsippet forteller Kristoffer Hals.

– Det er et veldig bra initiativ fra Kristoffer og Kongstensvømmerne. Vi har stilt opp med midlene, men jobben må gjøres lokalt, kommenterer Abid Raja.

Les også: Kongstensvømmerne vil gi enda flere barnehagebarn svømmeopplæring neste år (Demokraten+)

ENIGE: Daglig leder Kristoffer Hals i Kongstensvømmerne er glad for at Venstre og Abid Raja tar svømmeopplæring til barn på alvor.

ENIGE: Daglig leder Kristoffer Hals i Kongstensvømmerne er glad for at Venstre og Abid Raja tar svømmeopplæring til barn på alvor.

– Hold hodet kaldt

Fredrikstad har tidligere vært rammet av flere tragiske drukningsulykker, og svømmeklubb-lederen mener det er lite som skal til for å forebygge mot flere.

– Definisjonen på å være svømmedyktig er å kunne svømme 100 meter på mage og 100 meter på rygg, det er ikke bare-bare å få til. Min påstand er at mange drukningsulykker kunne vært unngått ved at folk var trygge i vann. Hvis man klarer å holde hodet litt kaldt og orientere seg når man faller ut i vannet, er det kanskje bare 1,5 meter til nærmeste trygge havn, sier Hals.

Han er samtidig klar på hva som må til for at enda flere skal få ta del i gratistilbudet.

– Vi må ha tilgang til bassengene, det må ikke være for dyrt og vi trenger et push fra lokalpolitikernes side opp mot i alle fall de kommunale barnehagene.

Les også: Bratt læringskurve i barnebassenget (Demokraten+)

900 er tallet

Visjonen til Kongstensvømmerne er «Alle Plankebarn skal flyte», en ambisjon Venstres førstekandidat til Fredrikstad bystyre stiller seg helhjertet bak.

– Dette er praktisk politikk, som det går an å gjøre noe med uten at det velter noen kommunebudsjetter. Alle barnehager i Fredrikstad må benytte seg av dette tilbudet, fastslår Trond Svandal.

– Rundt 900 er det magiske tallet for å dekke et helt årskull, og vi kommer helt klart til å ta tak i dette – og også jobbe opp mot de andre politiske partiene i bystyret, legger han til.

– Ikke valgflesk!

Han erkjenner samtidig at svømming og bassengkapasitet ikke har stått øverst på den politiske agendaen i byen til nå, men ønsker at dette skal endre seg.

– En ting det kan stilles spørsmål ved, er om vi utnytter kapasiteten godt nok ved de bassengene vi allerede har. Det er heller ikke bygget nye bassenger i Fredrikstad på veldig mange år. Dette er en viktig sak, for barn må kunne svømme, og i alle fall i vår region. Da kan det hende vi må prioritere litt annerledes med tanke på hvilke anlegg vi bygger, og at svømmehaller kan prioriteres høyere, sier Svandal.

Og dersom Venstre klarer å levere lokalt, lover Abid Raja å jobbe fram de 30 millioner kronen han mener mangler for at alle barnehagebarn i både Fredrikstad, Østfold og nasjonalt får det samme tilbudet.

– Jeg sitter i finanskomiteen på Stortinget, og skal være med i budsjettkonferansene. I disse tider er jeg redd for at dette kan høres ut som valgflesk, men jeg har troverdighet på at vi har levert de pengene fram til nå, avslutter han.

---

Svømmeopplæring i barnehage

  • * Fra og med statsbudsjettet for 2015 har det blitt satt av en årlig tilskuddspost til svømmeopplæring i barnehagene for barn mellom 4 og 6 år.
  • * Hvert fylke får en andel av potten, som i 2019 er på 67 millioner kroner. Det er Fylkesmannen i hvert fylke som administrerer og tildeler midlene basert på søknader fra barnehagene.
  • * Tilskuddet har en fast ramme på 1.850 kroner per barn.
  • * Hovedhensikten er at barna skal få erfaring med – og bli tryggere på – å være i vannet, og øve på grunnleggende ferdigheter gjennom lek og aktiviteter.
  • * Ferdigheter kan være å flyte på rygg og mage, dukke under vann, hoppe ut i vannet osv. Disse ferdighetene vil barna øve videre på i skolen.
  • * Opplæringen skal skje i barnehagens åpningstid, og det er et viktig kriterium at gutter og jenter får et likeverdig tilbud.

---

Mer fra Dagsavisen