«Lydløst bomopprør på vent»

LEDER Hittil har ikke ordfører Nygård trengt sovepiller for å sikre nattesøvnen, noe som kunne ha vært reelt hvis bompengemotstanderne i Fredrikstad virkelig hadde stått på barrikadene.

Tomm Pentz Pedersen
journalist og lederskribent

Bomopprøret vokser i Stavanger, Sandnes, Tønsberg og Oslo. I Fredrikstad har det foreløpig blitt med folkemøte, fakkeltog, noen få biler med gule refleksvester i frontruta – og en tut i hornet. I november sa bom-aktivist Kirsti Nelvik Antonsen til oss at hun ikke hadde planer om å gi opp, og varslet samtidig nye aksjoner. I desember sto Facebook-gruppa Nei Til Bomring Rundt Fredrikstad bak en opptellingsaksjon ved bomstasjonene – her skulle bilistene tute hvis de var mot bom.

Så langt har Facebook-gruppa i overkant av 9.000 medlemmer. I hovedsak er det leserbrev som blir delt og kommentert. «Det er fullt mulig å endre innføringen av bompenger i Fredrikstad ved kommunevalget til høsten» er det en som skriver – «Det er ikke dette valget som blir en vekker for partiene. Det er valget om to år som blir artig. Da har bomringene hatt effekt hos folket», skriver moderator Kirsti Nelvik. I september ildnet Nelvik også til en kjør-sakte-aksjon. Facebook-innlegget fikk nesten 250 kommentarer, men målet om å skape trafikkaos for å bli hørt uteble.

I Fredrikstad bedyrer Frps Bjørnar Laabak partiets uskyld i bompengedebatten. Pensjonistpartiets 1.kandidat Marianne Kristiansen har satt en dato i sommer for når det blir kursendring og et klart nei til bompenger og veiprising. – Uten bompenger, ingen nye veier. Staten gir oss ikke noe valg, skriver ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap).

Hittil har ikke ordfører Nygård trengt sovepiller for å sikre nattesøvnen, noe som kunne ha vært reelt hvis bompengemotstanderne i Fredrikstad virkelig hadde stått på barrikadene, tida fram til valget vil vise om stopplyset går på.