Nyheter

Lokalbefolkningen reagerer sterkt på ulovlig camping

Beboerne på Ambjørnrød føler seg overkjørt av Fredrikstad kommune i saken om romfolket.

Tirsdag ble et romfølge på 60 mennesker bortvist fra Værste-tomta fordi grunneieren og Fredrikstad kommune mente at de campet der ulovlig. De ble henvist til Kverhuset ungdomsskole, der de skulle få campe til og med søndag, skriver Fredriksstad Blad.

Torsdag morgen hadde imidlertid kommunen ombestemt seg, og fattet beslutning om at tillatelsen ble trukket tilbake.

Fatter det ikke

Innbyggerne på Ambjørnrød er opprørt over kommunens mangel på dialog med dem og har opprettet en underskriftskampanje for å få campinggjestene flyttet.

– Jeg fatter ikke hvordan de kan gi tillatelse til dette, det er helt gresk for meg. Har ordføreren fattet vedtak, eller er dette et tilfelle av at kommunen bare ikke vil ha dem på Værste under Tall Ships' Races? De kan jo ikke bare bestemme at 60 personer skal campe på skolen her, og det innså de jo selv, siden det nå er omgjort. Hvis man vil leke kongen av kommunen, får man gjøre det ordentlig, sier beboer Ragnar Christensen.

– Du mener de skulle vært vist til romleiren?

– Ja, forsåvidt. Nå er ikke den dimensjonert for et slikt antall mennesker, 60 er mange mennesker. Leiren skulle dekke opp for den første gruppen, så disse nye som kommer er det ikke planlagt plass til. Jeg synes det er underlig hele greia. Enten skal de bosette seg, eller så er de turister. Er de turister, må de bruke de samme campingplassene som alle andre bruker.

Fremmedfrykt gir uheldig situasjon

Han mener kommunen har brutt sine egne forutsetninger for dialg med lokalsamfunnene.

– Her er det lekeplasser for barn og det er rett ved inngangen til marka. Det er midt på sommeren og mange har ferie, også dukker dette bare plutselig opp. Det er mulig disse er rolige og fredelige mennesker, men det skaper uro. Romfolk har dessverre et dårlig rykte. Det første som dukket opp på Facebook-gruppen til lokalsamfunnet, var jo «er det sant, hold på løsøre og alt vi har», forteller han.

– Dette høres ut som fremmedfrykt?

– Jeg registrerer det, men sånn er det. Dette skaper sterke reaksjoner. Så kan man stille spørsmål om det er fremmedfiendtlig, om det er riktig eller bare basert på rykter om en folkegruppe. Den diskusjonen kan vi ta. Men her velger en person i kommunen å bare bestemme noe, og så har vi plutselig masse folk boende på den lokale skolen. Dette er viktig for oss, og her i Fredrikstad har vi en modell for dialog med lokalsamfunnene og da forventer man å ha dialog om slike ting. Dette utfallet kunne blitt helt annerledes hvis vi bare hadde hatt en dialog, mener han.

Kom brått på

Atle Holten, kommunaldirektør for teknisk drift, innrømmer at situasjonen kom brått på for de ansvarlige. Derfor ble det en kontrabeskjed angående campingtillatelsen.

- Det er ikke hensiktsmessig med campingvogner på ungdomsskolen, fordi det ikke er infrastruktur der som tillater camping over tid, forklarer han.
- Kom det litt brått på?
- Ja, det var en situasjon tirsdag som allerede er omtalt i mediene.
- Har dere gitt noen retningslinjer i forhold til hvor de kan dra videre?
- Vi har ikke lagt noen føringer på hvor de reiser, vi forholder oss til at dette er campingvogner og at det ikke er tilrettelagt for camping på skolen. Det er bare ikke hensiktsmessig å bli på Kvernhuset ungdomsskole over tid, så i morges ble de bedt om å forlate området innen klokken 16 i ettermiddag, sier direktøren, som understreker at de som kommune har ansvar for tomta og ikke campingvognene.
- Hvordan reagerte de på bortvisningen?
- Det kjenner jeg ikke til, jeg var ikke der selv.

Tre vogner står igjen

Etter det Demokraten kjenner til, hadde de fleste dratt fra området torsdag ettermiddag. Tre campingvogner sto igjen da kommunen kom like før klokken 16 og tok strømmen.

Beboer Ragnar Christensen føler seg ikke trygg på at alle drar som de skal.

Frode Samuelsen, virksomhetsleder for Parkering og transport i Fredrikstad kommune, sier han har gitt tillatelse til at tre campingvonger lagres på parkeringen nedenfor skolen.

- De som bodde i dem er i Sverige, derfor var det vanskelig å flytte dem med en gang. Men nå er denne saken på dagsorden, så jeg har ingen ytterligere kommentarer.

Mer fra Dagsavisen