Navn i nyhetene

Lokal TV-kjendis med seersuksess

Midt i koronakrisen kom NRK med en ny sesong av seersuksessen «Hagen min». – Jeg tror det er mange som får seg en ny hobby i år, sier programleder Heidi Sivertzen-Oksmo fra Fredrikstad.

Hvem: Heidi Sivertzen-Oksmo (46)

Hva: Programleder for NRK-serien «Hagen min».

Hvorfor: Seersuksessen gikk nylig gikk inn i sin fjerde sesong.

Oppstarten på den nye sesongen av «Hagen min» kommer jo i en tid der alle er blitt bedt om å holde seg inne. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at det er en gyllen mulighet til å holde på i hagen, hvis man har en hage, eller i vindusposten eller på balkongen. Folk har bedre tid nå og har begynt å male veggene og alt mulig, og da er faktisk det å drive på i hagen høyaktuelt. Koselig er det også. Så jeg tror det er mange som får seg en ny hobby i år. Vi har veldig gode seertall på programmet vårt, mer enn vanlig, så jeg tror ekstra mange har tid til å følge med i år.

En av episodene handler om hage som terapi. Det kan jo være nyttig i disse dager. Hvordan kan grønne vekster gjøre hverdagen vår litt lysere?

– Det som skjer med mange når de graver i jorda, luker og raker, er at de kobler av. Det er veldig meditativt. Mange som er sjuke fra før, erfarer at de likevel orker å holde på litt i hagen. Det gir en slags mestringsfølelse. I den episoden du nevner møter jeg en dame som er ME-syk. Hun har laga seg senger overalt i hagen, sånn at hun fortsatt kan være ute hvis hun kjenner at hun må legge seg ned.

– Generelt vil jeg si at det å holde på i hagen er bra for alle. Det gir glede og sjelefred, og gjør at du stresser ned. Men du må ikke være perfeksjonist. Da blir det fort slitsomt igjen. Legg deg på det nivået som passer for deg. Kanskje du har en krukke du kan prøve å få til å funke?

Les også: Slik klipper du hekken riktig (+)

For meg som bor i en blokkleilighet midt i Oslo sentrum virker dette med hage ganske fjernt. Men du har kanskje noen triks på lur for oss også?

– Jeg har dyrka tomater i vinduskarmen, jeg. Du kan også ha agurker. Men da må du leve med at det vokser litt vilt inne. Så du har ikke balkong?

Joda.

– Ja, men da er du jo heldig! Da er det ikke måte på hva du kan få til. Det er det samme som å ha en hage, bare i mindre format. På en balkong kan du ha store, gode potter med masse jord i. Men du må ikke glemme å vanne. Og ikke vær redd for å mislykkes. Hvis det du planter dør, så er det bare å gjøre det på nytt. Det er ikke så farlig.

Hvordan ser din egen hage ut?

– Jeg hadde veldig mye krukker før, jeg var en ordentlig krukke-dame. Det var det jeg hadde tid til med to små barn og en svær trampoline i hagen. Men for tre-fire år siden sa sønnen min at «mamma, nå trenger du ikke å sette opp den trampolinen lenger». Så da begynte jeg å grave i den lille, grønne flekken utenfor rekkehuset vårt og plantet en busk her og et tre her og fikk satt opp et lite drivhus. Så nå er jeg en lykkelig hageeier.

Les også: Sunil spanderte pizza på helsearbeidere

Hva er det morsomste du har vært med på som programleder for et hageprogram?

– Det mest spektakulære var nok da vi var i Gildeskål i sesong to. Da besøkte vi en familie som har bygget en stor glasskuppel utenpå huset sitt. De bor rett og slett i et drivhus! Når sola står opp, er det jo sommer inni dette drivhuset oppe i Nord-Norge, og resultatet er at eplene deres blir modne mye før alle andres. Det var en spesiell opplevelse. Jeg blir så glad i alle hageeiere der ute. Min hage er et sammensurium fordi jeg har hentet litt inspirasjon her og litt der opp gjennom disse årene.

Hvordan ser drømmehagen din ut?

– Åh, det er en stor hage med overflod av alt. En slags «cottage garden» med stier som gjør at du kan gå på oppdagelsesferd i egen hage, kanskje med en liten bekk og et stort drivhus. Og en fugledam. Alt skulle vært i den hagen!

Og så over til de faste spørsmålene. Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det må kanskje bli «Beatles» av Lars Saabye Christensen. Den har jeg lest mange ganger.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når ungene er lykkelige, da er jeg lykkelig. Ellers blir jeg glad av mye småtteri. I dag så jeg for eksempel at det hadde flytta inn et blåmeispar i fuglekassen vår, og da kjente jeg at jeg ble skikkelig lykkelig. God mat og gode venner gjør meg også glad. Og blomster, selvfølgelig.

Les også: Bryter koronaisolasjonen ved å holde digitale skrivekurs for rusavhengige

Hvem var din barndomshelt?

– Vibeke Sæther i «Lekestue».

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er en katastrofe-tenker. Jeg tror alltid at det verste kan skje.

Hva savner du mest akkurat nå?

– Hverdagen og det normale. Å kunne si ja takk til å komme bort på et glass vin uten at det er et issue.

Hva har du lyst til å gå i demonstrasjonstog for, eller mot?

– Dette er foreløpig siste sesong av «Hagen mi», så hvis jeg kan svare med glimt i øyet, vil jeg si at jeg vil demonstrere for å få lage flere sesonger.

Hvem ville du helst vært isolert med?

– Familien min. Vi har vært sammen i en evighet nå og klarer oss veldig bra. Vi opplevde faktisk det samme i vinterferien. Da var vi på hytta vår på fjellet og måtte holde oss inne i en uke på grunn av storm. Så når dette kom, visste vi hva vi gikk til.

Les også: Grønnsakene som kan gjenbrukes

Mer fra Dagsavisen