Nyheter

Lekte selv «viking» som guttunge på Hvaler i 1970-årene

Han har siden 2012 solgt titusener av vikingbøker i store deler av Europa, Kim Hjardar (53). Nå er forfatteren, historikeren og lektoren på gata med sitt hittil viktigste verk: «Vikingenes største slag».

Bilde 1 av 6

– Jeg pleier jo å si ved hver utgivelse at «denne boka er den største, beste og viktigste så langt i mitt forfatterskap», men med hånda på hjertet så tror jeg nok boka jeg nå utgir blir den viktigste i den forstand at innholdet skal være enklere tilgjengelig for leserne. Vi snakker om en vikingslagenes ti-på-topp selv om det er 25 slag med i boka , forklarer Hjardar om det 250 sider tykke verket.

Les også: Gjellestadskipet har vært plyndret (+)

Brutal epoke i den europeiske historien

Ved siden av å være fulltidsansatt lektor i historie ved St. Hallvards videregående skole i Drammen, har 53-åringen (bildet) siden 2018 brukt svært mange av de ledige timene ellers i døgnet på å utarbeide oversikten over det han selv mener er de viktigste vikingslagene i historien. Som grovt sett – i følge Hjardar selv – innebærer tidsepoken år 750 til 1100.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Vikingenes viktigste slag illustrert med et kart hentet fra boken. 

I boka tar Hjardar leseren med til det middelalderske Europa hvor vikingene er i kamp på såvel norske Stiklestad 29. juli i 1030 som i den franske hovedstaden Paris i et helt år fra november 885 til oktober 886.

Angrepet på Nantes og slagene ved Stamford Bridge, Esesfelth, Assandun og Clontarf er også behørig omtalt i verket som er illustrert av en rekke kjente fotografer som Espen Winther, Katarzyna Skrzypek, Bartek Janiczek og Lars Raun.

Selv rangerer Kim Hjardar slaget om Paris som det aller største i historien, mens han betrakter Stiklestad-slaget som det mest kjente blant nordmenn. Men fellesnevneren for vikingenes brutale framferd var den samme enten de herjet i Norge, England eller Frankrike: hensynsløshet, brutalitet, blodsutgytelse, lemlesting, massedød.

Les også: Vet du hva ringen rundt vikingskipet er?

Datidens bønder

– Hva slags mennesker var vikingene?

– De kom i hovedsak fra bondestanden – det vil si bønder som eide sin egen jord. Bøndene i Skandinavia på den tida ble dominert av en aristokratisk krigsoverklasse som i større grad enn andre forvaltet samfunnets idealer. Brudd med samfunnets normer og idealer førte til et ødelagt rykte, noe som ble ansett som verre enn selve døden, forklarer Hjardar og utdyper:

– Vikingene ble oppfattet som å være generøse mot venner og hensynsløse mot fiender. Tilgang til alt fra våpen til skip, vakre klær og smykker laget av sølv og gull var et bevis på at du levde opp til idealene. Og vikingene var villig til å reise langt for å utfordre sterke krefter for å få tak i ære og gods.

Saken fortsetter under bildet. 

###

For vikingene var materielle statussymboler et tegn på at du levde opp til samfunnets idealer, forteller forfatteren. Foto: Kasia Skrzypek/illustrasjon fra boken

Følg Demokraten på Facebook og Instagram!

Salgssuksess

Etter at Hjardar i 2011 utga boka «Vikinger i krig» sammen med Vegard Vike, har interessen for skandinavenes blodige forfedre tatt seg kraftig opp i både Norge, Sverige og Danmark.

– «Vikinger i krig», som fortsatt selger godt, er oversatt til flere europeiske språk og er så langt solgt i over 70.000 eksemplarer. Men tro ikke at jeg blir styrtrik; av eksemplarene som selges i utlandet går bare tre-fire prosent av inntektene tilbake til forfatterne, påpeker forfatteren som på egen hånd har utgitt bøkene «Vikingenes verden», «Vikingene kort fortalt» og «Havets herskere» i årene etter.

Kunnskapsløse nasjonalister

Om mange av vår tids nynazister som har nettopp vikingene som sine forbilder, er Kim Hjardar krystallklar i sine synspunkter:

– De har ikke peiling på hva vikingtida dreier seg om når de sammenligner samfunnene slik de var for 1000 år siden med samfunnet av i dag. Vi snakker om kunnskapsløshet, verken mer eller mindre. Men jeg registrerer at noen av dem likevel assosierer seg med vikingene, medgir Hjardar med et smil.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Kim Hjardar og kompisenes vikinglek i hjemkommunen Hvaler mot slutten av 1970-årene resulterte i en umettelig vitebegjærlighet om krigerne i middelalderen. Foto: Arne Børresen

Selv befinner han seg godt til venstre for ytre høyre på den politiske linjalen, sånn apropos: Hjardar – som nå er bosatt på Eidsfoss – stod i forrige kommunevalgsperiode på Venstres liste til fylkestingsvalget i Vestfold. Nå har han lagt politikken på hylla og innser at heltids-læreren og heltids-forfatteren tar ham det meste av døgnet.

Lekte viking i guttedagene

– Du har på ti år bygget deg opp til å bli den i mange øynes fremste vikingbok-forfatteren og en vikingekspert i Norge, med oppmerksomhet fra rikspressen, nå sist med et stort oppslag i VG. Hva ga deg inspirasjonen til å dykke ned i historien som til og med er eldre enn Svartedauen?

– Inspirasjonen kom da jeg og kompisene lekte vikinger bak huset vi bodde i på Spjærøy på Hvaler i oppveksten, det vil si på 1970-tallet. Vi kledde oss ut og brukte enkle, selvlagde lekevåpen. Slåssing og kamp på denne litt harmløse måten tror jeg er sunt. Det er godt å kjenne på hvordan det er å få vondt, kommer det pedagogisk fra lektoren ved St. Hallvard videregående skole, som naturligvis også har mange lærerkolleger blant sine mange bok-kjøpere.

nyhetsbrev fra Demokraten og hold deg oppdatert på våre beste saker!

Mer fra Dagsavisen