Lagmannsretten tillater en ulovlig mobilvideo som hærverksbevis i straffesak

Påtalemyndigheten får bruke en video fra et ulovlig, skjult mobilkamera som bevis i en hærverkssak fra Fredrikstad, har Borgarting lagmannsrett besluttet. Det er varslet anke.

Det skriver Rett24. Fredrikstad tingrett kom til samme resultat.

Sakens bakgrunn er at en kvinne i Fredrikstad fikk bilen sin ripet opp flere ganger. Manglende vitner gjorde at anmeldelsen ble henlagt.

Kvinnen og en nabo satte derfor opp et skjult mobilkamera i boligsameiets garasje, men kameraovervåkingen var ulovlig. Til slutt ble en annen nabo tatt på fersken.

Les også: Den svarteste natta (+)

Spørsmålet var dermed om påtalemyndigheten kunne bruke den ulovlige kameraovervåkingen som bevis i straffesaken mot naboen. Ulovlig ervervede bevis kan i utgangspunktet føres i norske straffesaker, men det må foretas en konkret vurdering og avveining.

Under en viss tvil konkluderte lagmannsretten at en slik adgang forelå i saken.

– Den eneste praktiske mulighet til å avklare hvem som kunne stå bak, var å gjøre filmopptak av parkeringsplassen. Det måtte være nærliggende å anta at det var en i sameiet som sto bak skadeverket, skrev retten og fortsatte:

– På denne bakgrunn ville det vært nærmest nytteløst å få avslørt hvem som var gjerningsperson dersom B (kvinnen, journ.anm.) hadde tatt saken opp med sameiets styre for behandling i sameiet.

Naboens forsvarer, advokat Per Bjørge, varsler at kjennelsen ankes til Høyesterett.

Les også: Kvinne skadet ektemannen med kniv i basketak

(©NTB)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og alle Dagsavisens utgaver, se våre abonnementstilbud her.