Nyheter

Laabak (H) mot Laabak (Frp)

Mens lillebror Jorulf Laabak i Høyre ville være lojal mot Solberg-regjeringen, vendte storebror og Frp-topp Bjørnar Laabak ryggen til myndighetenes anmodning om å ta imot 58 nye flyktninger i Fredrikstad kommune neste år.

Bilde 1 av 2

Av Arne Børresen

– Verden har ikke hatt flere mennesker på flukt siden 2. verdenskrig. I Fredrikstad kommune har vi tatt ansvar, og slik må det fortsette. I Høyre sier vi derfor ja til å ta imot kvoten regjeringen har anmodet oss om, uttalte Jorulf Laabak fra bystyrets talerstol torsdag formiddag.

– Har ikke råd

Det menige bystyremedlemmet i Høyre ble imidlertid imøtegått av eldstebror og Frp-gruppeleder Bjørnar Laabak:

– Vi stemmer imot å bosette de 58 flyktningene. Ser man på alle beløpene i forhold til integreringstilskuddene som blir redusert og så videre, vil Fredrikstad kommune om fire år få økt kostnadene med 97 millioner kroner i året fordi folk ikke kommer seg i jobb eller utdanning. Dette vil forsterke levekårsutfordringene vi allerede har i kommunen betydelig, understreket Frp-eren.

Fra formannskapet: 0, sier Frp – 58, sier resten. Og slik blir det. (Demokraten+)

Frps nye samarbeidspartner i bystyret, Pensjonistpartiet (Pp) ville også si nei til bosetting av så mye som en eneste ny flyktning i Fredrikstad neste år.

– Vi føler vi ikke har råd. Som politiker må jeg si jeg plages med å se alle de eldre pleietrengende i kommunen som ikke får den hjelpen de trenger. Vi må hjelpe disse menneskene først, uttalte gruppeleder Marianne Kristiansen (Pp).

 marianne Kristiansen pensjonistpartiet

Marianne Kristiansen (Pp) mener Fredrikstad ikke har råd til å bosette 58 flyktninger neste år. FOTO: Arne Børresen

Klart ja-flertall

Underveis i den årvisse flyktningdebatten tok en lang rekke av bystyrets politikere til ordet for å støtte innstillingen fra kommunedirektøren, basert på oppfordringen fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI).

Said Ismail (Rødt) sa det slik:

– Vi i Rødt er enig om at Fredrikstad kommune tar imot 58 flyktninger i 2020, hvorav to plasser forbeholdes enslige mindreårige under 15 år og to plasser forbeholdes enslige mindreårige over 15 år. Mennesker på flukt drar ofte ut på lange, farlige reiser for å komme i sikkerhet. Ved å ta imot disse 58 flyktningene, gir vi både nytt håp til statsløse flyktninger, politisk forfulgte eller spesielt utsatte barn og kvinner som ikke kan få beskyttelse der de er, poengterte han, og fortsatte:

– Er det ikke bedre å hjelpe flyktningene der de er? Dette er et spørsmål som alltid dukker opp. Men hvis man ser grundig på hva FNs høykommisær for flyktninger, UNHCR sier, så er ti prosent av 380.000 av disse flyktningene ekstra sårbare og har ikke mulighet til å få den hjelpen og beskyttelsen de trenger der de befinner seg, sa Ismail, før bystyret med unntak av Pp og Frp gikk inn for å følge myndighetenes anmodning.

Mer fra Dagsavisen