Nyheter

Laabak (Frp) vil ha slutt på sykehjemsplass-handel i det stille

– Som politikere må vi få vite til hvilke andre kommuner våre syke, pleietrengende eldre sendes. Det må være et minstekrav.

Bilde 1 av 3

Av Arne Børresen

Det sier Frps gruppeleder Bjørnar Laabak etter Demokratens oppslag om den 86 år gamle Østsiden-kvinnen som etter et lengre opphold på Sykehuset Østfold ble sendt til et sykehjem i Halden fordi sykehjemmene i Fredrikstad var fulle.

LES OGSÅ: Kona sendt på sykehjem i Halden – ektemannen (89) må kjøre åtte mil for å besøke henne

– Får smake konsekvensene

Laabak, som i flere møter i Helse- og velferdsutvalget har stilt spørsmål om hvordan det står til med sykehjemsdekningen i Fredrikstad, ble svært overrasket da kommunaldirektør Jon Erik Olsen under rådmannens budsjettpresentasjon sist torsdag fortalte at kommunen nå kjøper plasser utenbys.

– Vi kan ikke ha det sånn. For det første så må vi selvfølgelig være selvhjulpne slike at brukerne og de pårørende ikke havner i situasjoner som dette ekteparet. For det andre så må vi som er folkevalgte være løpende informert dersom kommunen i akuttilfeller må gjøre avtaler med andre kommuner i fylket. Nå har det rødgrønne regimet i Fredrikstad lagt ned mange titalls sykehjemsplasser de siste årene, og etter det er det ikke skapt mer enn åtte-ti nye plasser netto siden 2011. Nå får vi smake konsekvensene. Men da kan ikke fortsettelsen være at andre kommuner skal komme og redde oss uten at vi politikerne er tett på. Dette går ikke an, sier en engasjert Laabak til Demokraten.

– Hva vil du konkret gjøre?

– Jeg vil kreve at vi til en hver tid har kunnskap om hvor administrasjonen innlosjerer våre pleietrengende innbyggere utenbys.Hvis politikerne ikke skal være på den ballen – ja, da har vi spilt fallitt. Så mener jeg, som jeg har sagt hundre ganger, at vi øyeblikkelig må gjenåpne i hvert fall deler av Emil Mørchs Minne, slik at folk slipper å reise til for eksempel Halden, svarer Laabak.

Handler om tillit

Også Høyres gruppeleder Truls Velgaard mener politikerne skal vite hvor kommunen ber om ekstern hjelp for å løse sin egen sykehjemskrise.

– Med bakgrunn i den mangeårige sykehjemsnedbyggingen mener jeg det absolutt er naturlig at vi informeres om hvordan utfordringene som oppstår løses. Dette handler om vår tillit til administrasjonen og at den hele tida bør være på sitt beste, understreker Velgaard og framholder:

– En samla opposisjon har jo over mange år latt seg overraske over de rødgrønne, som legger ned det ene sykehjemmet etter det andre. Onsøyheimen, Emil Mørchs og Torsnes – det siste som vi riktig nok klarte å redde. Nå har vi altså fått en situasjon hvor vi ikke lenger er selvhjulpne, poengterer Velgaard, som likevel forstår at kommunen må gå for nødløsninger når intet annet nytter.

– Ikke bra

Erik Skauen (bildet), MDGs gruppeleder og medlem av det rødgrønne fellesskapet, mener politikerne ikke skal ta over administrasjonens oppgaver med å finne tjenestetilbud for de syke pleietrengende.

Therese Sivertsen fra Skjærgårdstjenesten og MDG-politiker Erik Skauen under lanseringen av prosjektet "Marin omsorg" ved fugletårnet i Øra naturreservat.

– Men vi må få legge tydelige føringer for hva vi vil og ønsker. Og da er det ikke bra nok å sende et pleietrengende menneske til Tistedal, hvorpå ektemannen må kjøre mange mil for å besøke henne, sier Skauen til Demokraten.

– Trenger kommunen flere sykehjemsplasser – ja eller nei?

– Vi har en underdekning på helse- og velferdssektoren på 145 millioner for neste år. Spørsmålet er hva vi kan makte å få til. Men vi kan ikke jobbe sånn at folk må sendes til Halden. Men flere eldreboliger og mer tilrettelegging for at folk kan bo hjemme lengst mulig mener vi er en god oppskrift, poengterer Skauen.

Enig med Nygård

Silje Louise Waters (bildet), SVs nye gruppeleder i bystyret, støtter seg til ordfører Jon-Ivar Nygårds (Ap) uttalelser i Demokraten om at det er bedre at pleietrengende får et tilbud utenbys enn ikke å få et tilbud i det hele tatt.

Silje Louise Waters, journalist i Dagsavisen Østfold - byline

– Jeg synes det er bedre at kommunen leier sykehjemsplass i nabokommunen fremfor at man ikke får plass. Det vitner derimot om et økt behov for omsorgsplasser, og det vil vi blant annet få når Onsøyheimen står ferdig, sier Waters og fortsetter:

– Jeg mener at det må en ny tankegang til for å møte den økende andelen av pleietrengende i årene som kommer, og jeg tror vi må finne andre løsninger enn å se på små enheter med få sykehjemsplasser. Vi må kunne tilby heldøgns omsorg i ulik grad til dem som trenger det, enten via hjemmetjenesten eller med omsorgsboliger. Jeg tror vi løser mye logistikk ved å bedre kommunikasjonen mellom ulike enheter som sykehus, korttidsplasser, omsorgsboliger/sykehjem, og ikke minst ved å tenke samlokalisering i større grad enn i dag. Snart kommer plan for heldøgns omsorg, og jeg har troen på at den vil ivareta de utfordringene vi står i og som vil komme. Samtidig kan ikke tillitsreformen komme fort nok, og jeg tror den vil bidra til å løse en del av tidstyv-flokene som finnes i helse- og omsorgstjenesten i dag, sier Waters, som har full tillit til at kommunen gjør det beste de kan for sine brukere og at de sørger for at politikerne får jevnlige oppdateringer via måneds- og tertialrapporter.

Leder: «Det er all grunn til å dra i snora og tenne varsellampene i rådhusets korridorer»

Mer fra Dagsavisen