Nyheter

– Kunstgressbaner med sand er et problem for alle over 50 kilo

Fredrikstad har vært en foregangsby med å bytte ut kunstgressbaner med granulat. Allerede har tre baner fått nytt dekke med sand i stedet for granulat. Men: – Vi har fått mange tilbakemeldinger på at banene er for glatte, sier ansvarlig i kommunen.

Bilde 1 av 3

I flere år har Fredrikstad kommune jobbet med å bytte ut kunstgressbaner med gummigranulat til noe mer miljøvennlig. Kommunen har vært tidlig ute, og blant de første i landet til å legge kunstgressbane med sand i stedet.

Forskningen om hvor vidt baner med sand er mer skadelige med tanke på skader, er ikke kommet langt. Prosjektleder fra virksomhet idrett, Stian Eriksrud i Fredrikstad kommune har ansvaret for å kjøpe inn de nye banene. Han forteller at tilbakemeldingene de har fått, ikke har vært gode.

MENINGER: Si nei til bruk av gummigranulat fra bildekk

GRESSMATTE: De nye kunstgressbanene som skal legges i Fredrikstad er fylt med sand.

KUNSTGRESSPLANEN: De nye kunstgressbanene er fylt med sand i stedet for gummigranulat (FOTO: KRISTIAN NORVIK)

Stort prosjekt

Prosjektet med de nye fotballbanene er et interregionalt prosjekt som ledes av Østfold, Akershus og Trøndelag fylkeskommune, sammen med Senter for Idrettsanlegg og Teknologi (SIAT) og NTNU. I Fredrikstad er det lagt tre fullstørrelse 11-er baner, pluss en 7-er bane på Lisleby. Det er altså totalt fire baner helt uten gummigranulat.

Eriksrud forteller at produktene de anskaffet var det de mente var best tilgjengelig produkt, men at de ikke har blitt helt som de hadde sett for seg.

– De er ikke som vi skulle ønske de var. De er for glatte. Men vi har ingen retrettplan, dessverre, sier Eriksrud.

Eriksrud legger til:

– Forhåpentligvis når etterspørselen blir større vil tilbudet strekke seg etter. Og at dialogen med idrettslagene og FRID hele tiden har vært åpen om usikkerheten knyttet til retningen det politiske vedtaket fører oss.

Ikke FIFA-godkjent

På tidspunktet Fredrikstad kommune kjøpte inn gressmattene var de godkjent av FIFA. Alle baner som legges må godkjennes av FIFA. Men senere gikk FIFA ut og trakk tilbake alle baner med sandinnfyll. De nye gressbanene med sand har fått en såkalt Nordic sertifikat. Det vil si at de er godkjent for spill til og med nivå 3. On Board er et firma som leverer liknende gressmatter slik de som blir lagt i Fredrikstad. Dag Atle Høiskar i On Board forteller at banene krever like mye vedlikehold som en bane med granulat.

– Banen må vedlikeholdes hver 35. spilte time. For en bane som brukes mye tilsier det en gang i uken. I tillegg må banen renses én gang i året, forteller han.

Forbundet skeptiske

Eriksrud forteller at Norges Fotballforbund lenge har vært kritiske til de nye banenen. Han mener forbundet burde vært mer nysgjerrige i stedet for å bare være skeptiske til alt.

– Vi setter i gang en del prosesser i markedet, som markedet ikke hadde tatt på egenhånd. Noen må gå foran for å starte den bevegelsen. Fredrikstad har ikke hatt en ubetydelig rolle. Men vi er blant de første, og det er klart at da har vi ingen referanser, sier han.

Problemer med belastningsskader

Henrik Warpe-Kinn er fysioterapeut ved Fredrikstad Idrettsmedisin. Han mener det er gjort for lite forskning på kunstgressbaner med sand, og at kommunen har forhastet seg.

– Det er alltid gjort for lite eller for dårlig forskning. Jeg tror de vært for raske. Som Eriksrud sier er banene for glatte. De vil være et problem for alle over 50 kg. Det har vært veldig vellykket med mange andre ting i byen, men her burde man nok ha tenkt seg om to ganger.

– Hvor ligger bekymringen i forhold til fotballbaner med sand? 

– Det som er interessant i forhold til sand, er i forhold til sår. Det er i forhold til friksjonen, og det er i forhold til vinterbruk hvor det blir vann på banen som eventuelt fryser til is. Og med sand i tillegg, tror jeg det er mer hardt og vondt enn granulatet. Forskningsmessig på belastningsskader ellers er vi ikke lenger enn at kunstgress og naturgress er likt.

IDRETTSMEDISIN: Henrik Warpe-Kinn er fysioterapeut hos Fredrikstad Idrettsmedisin. Han frykter større belastningsskader ved bruk av baner med sand.

VET FOR LITE: Henrik Warpe-Kinn mener man vet for lite om kunstgressbaner med sand. (FOTO: KRISTIAN NORVIK)

Vintertestet

Stian Eriksrud i Fredrikstad kommune, forteller at banene har blitt testet på vinteren og at det ikke har vært noe problem.

– Vi bor i Norge og det må vi ta innover oss. Når det fryser på er ikke SPR-banene våre spillbare heller. Jeg vet hvordan gressbaner med gummigranulat oppfører seg på vinteren, og det er vondt å spille fotball i januar. Men det skal ikke være noen unnskyldning for at de nye banene våre ikke skal være noe bedre. Vi leter hele tiden etter noe som er bedre, sier Eriksrud.

Spillemåten vil endre seg 

Tilbake hos Fredrikstad Idrettsmedisin sitter Henrik Warpe-Kinn og leser undersøkelser om de kunstgressbaner med sand. Han mener at dersom man fortsetter å legge denne typen gressmatter, vil det skje endringer i måten man spiller fotball på.

– Jeg tror at hvis man sjekker forskjellen på en granulatbane og en sandbane om noen år, hvis friksjonen er et problem, så får man én av to ting: Enten så spiller man mer forsiktig, eller så blir folk mer alvorlig skadet, avslutter Warpe-Kinn.

Mer fra Dagsavisen