Kultur

Byfesten smalt i gang: – Vi har god grunn til å være stolte

Etter et to år langt vorspiel, gikk endelig startskuddet for vårt kjære Fredrikstads 450-årslag på fredag.

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) lover innbyggerne at 2017 vil bli et år vi sent vi glemme.

I bitende januarkulde, samme fredag som Donald Trump tok over som USAs 45. president, startet feiringen av plankebyen Fredrikstads 450-årsjubileum på stadion til lyden av trampeklapp.

- Vi har god grunn til å være stolte, og jeg er stolt av dere som har kommet hit en kald januarkveld, sa konfransier, Alexander Hermansen, etter at rundt 2000 mennesker hadde ønsket han velkommen på byens helt egne vis.

"Hællæ!", runget det ut fra stadions langside, så nesten hele byen hørte at nå er byfesten i gang.

Inn i historien

- Det er på tide å sparke i gang festen, sa ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) når han entret scenen etter å ha lekt "James Bond" på film og sjarmert publikummet med skøyteferdighetene sine på isen.

- Dette kommer til å bli et sprudlende år dere sent vil glemme, fortsatte han og beskrev det hele som "en historisk hendelse" allerede før halve showet var unnagjort.

Videre fortalte ordføreren at vi har mange gode grunner til å være stolte av hjembyen vår, og han trakk blant annet frem beliggenheten vår, Gamlebyen og "Ælva" som noen av høydepunktene vi bør holde ekstra nært hjertene våre.

- Dette er ting som gjør at enhver sarping ligger søvnløs om nettene, fleipet Nygård.

- Mye større og mer innholdsrikt

Selv om fredagens fest hadde Fredrikstad skrevet over hele seg, så var det ikke stengt for folk fra nabobyen.

De fire venninnene, Vilde Kaugerud Pettersen, Aurora Slangsvold, Nora Emilie Darre Häll og Thea Toll (alle 15) hadde tatt turen fra Sarpsborg for å se hva vennene i Plankebyen driver med når bursdagstallet er 450 år.

- Det her var mye større og mer innholdsrikt enn byfesten vår, sa de fire sarpingene i kor når Demokraten spurte om hva de syntes om vår bursdagsfeiring.

- Dere vant nok denne runden, men på fotballbanen er det vi som vinner, fleipet de avslutningsvis.

Mer fra Dagsavisen