Kultur

Åbygge for 23. gang

Borge og Torsnes Historielag er på gata med den 23. utgaven av «Åbygge».

Stram økonomi og mye dugnadsarbeide til tross; utgivelsen av det lokalhistoriske tidsskriftet er en tradisjon som definitivt har kommet for å bli.
Tusser og troll
Historielagsleder Ragnar Dahl synes redaksjonskomitéen har samlet mye leseverdig stoff over de omlag 70-sidene i heftet:
- Vi byr på alt fra tidligere rektor Leif Vestlis betraktninger om tusser og troll i gamle dagers Torsnes til landskapsarkitekt Lars Ole Klavestads kapitel om bygningshistorien på Veberg. 29 år gamle Klavestad er for øvrig en lokalhistoriker vi tror kan nå meget langt. Unggutten er svært kunnskapsrik og rett ut sagt en ressurs for laget, påpeker Dahl.
For allerede som 21-åring tok Klavestad turen til Nordre Borge for å intervjue den da 94 år gamle Asta Weberg. Weberg og de andre tilårskomne menneskene fra Veberg og Kviberggata kunne i detalj, og med stor innlevelse, fortelle den unge historiesamleren om de gamle bygningene og om hvordan gårdstunene var strukturert. - Det var som å komme tilbake til 1700-tallet, forteller Klavestad som har utstyrt sin egen artikkel i den 23. Åbygge med egenproduserte kart og lånte fotografier.
Snart ikke dyr igjen
Ole Heieren, en av de andre medforfatterne, skildrer livet på Torsnes-gårdene den gang fjøsstellet startet klokka 06.30 om morgenen og melkingen foregikk for hånd. Det vil si mens det enda var noe mer enn maskiner og tobente på norske bondegårder.
68-åringen, som selv kommer fra gården Heieren, er i dag vitne at det knapt finnes en bondegård med dyr i landlige Torsnes.
- I dag er det bare fire-fem gårder igjen i hele Borge som har dyr. Vi ser alle hvor utviklingen går. Derfor synes vi selv det er viktig å samle inn landbrukshistoriens dyre-epoke før det nærsagt er for sent, sier Ragnar Dahl som reklamerer med at Åbygge er lagt ut hos blant andre Prøitz Bokhandel på Selbak, Gleng Bokcafé i Sarpsborg og Torsnes Samvirkelag.

Mer fra Dagsavisen