Kultur

Suksess med frøbibliotek på Onsøy

- Mange har vært nysgjerrige på frøbiblioteket vårt, forteller bibliotekar Andrea Wold Johansen, som har sett frøsamlingen vokse i sommer. Nå er det tid for innhøsting av utlånte frø.


Det var i april i år at Fredrikstads første frøbibliotek så dagens lys på Onsøy bibliotek, etter initiativ fra blant annet bibliotekar Andrea Wold Johansen.

– Alle som har frø liggende i kjelleren eller andre steder, kan levere dem hos oss. Legg dem i en konvolutt, skriv på hvilken type blomst eller plante de kommer fra og lever dem her, eller putt det i postkassa, oppfordret hun, og opplyste om at de skal ta imot frø hele året, og at frøposer kan leveres på biblioteket eller legges i postkassa deres.

Responsen fra Fredrikstads innbyggere lot ikke vente på seg. Allerede samme dag som Demokraten fikk melding om tiltaket, fikk de sin første frøpose levert.

Nå som sommeren er over, kan frøbiblioteket betegnes som en ubetinget suksess.

– Mange lånere har deltatt ved å levere og hente frø, og vi har fått et hyggelig innblikk i hva som blomstrer og gror rundt om i hagene i Fredrikstad, forteller en strålende glad Wold Johansen.

Sammen med de innsamlede frøene har også kunnskapen om planter og plantevern vokst.

– Vi har også fått god og viktig input på ting å tenke på, som å ikke viderelevere svartelistede arter, forteller hun.

Frø til låns

Ideen om å låne et frø, kan høres merkelig ut. Men systemet fungerer slik at du låner et frø, planter det, og deretter høster frøene fra planten. Disse leverer du tilbake til biblioteket.

– Frøene må bli planter som lever, blomstrer og lager nye frø. Så kan du høste frø fra planten din, og levere tilbake til oss, forklarer Wold Johansen.

– Dette er et fullstendig tillitsbasert system, der folk kan komme og hente frø året rundt om de ønsker det, sier bibliotekaren, som kan rapportere om stor interesse for påfunnet.

– Mange har vært nysgjerrige på frøbiblioteket vårt! Noen har kommet til biblioteket fordi de har hørt om det fra andre, lest om det på Facebook eller i avisene, og noen har «falt over det» når de har vært innom oss for å hente bøker.


Innhøstingen er i gang

I motsetning til når du skal låne bøker, trenger du ikke lånekort for å låne frø fra «banken». Tilbudet har vært populært blant store og små.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger fra lånere som synes dette har vært et hyggelig initiativ. Det har for eksempel vært besteforeldre og barnebarn som har tatt med seg en frøpose eller to sammen med barnebøkene, forteller Wold Johansen.

Og, i tråd med at dette er en låneordning, er det nå tiden for å levere tilbake lånte frø.

– Ja, nå er vi i gang med innhøsting av utlånte frø og innsamling av nye frø til neste vår! Frøene som kommer inn blir liggende til tørk slik at de holder til neste såsesong, og frøbiblioteket blir stående fremme, sier hun.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen