Kultur

En høst duket for debatt og kunnskap på Litteraturhuset

Oljefondssjefen, forsvarssjefen og Åsne Seierstad står på høstplakaten hos Litteraturhuset Fredrikstad, som gleder seg spesielt til å ta imot en ukrainsk forfatter.

Mens Europa rystes og trues av den ene krisen etter den andre, danner også det bakteppet for mye av det som tilbys publikum ved Litteraturhuset Fredrikstad fram til jul.

– Etter to år med pandemi, skulle vi endelig puste lettet ut. Slik gikk det definitivt ikke. Sterke og mørke krefter utfordrer nå det demokratiske og økonomiske fellesskapet vi har bygd opp i Norge og Europa etter 2. verdenskrig. Disse farene er det viktig for oss å forstå, sier daglig leder Roy Conradi Andersen ved Litteraturhuset.

Vekt på debatt, kunnskap og samfunn

Med et fullspekket program kan Litteraturhuset ønske publikum velkommen tilbake til en normal høst – uten koronarestriksjoner – for første gang siden 2019.

Men fullt så normal blir ikke høsten likevel, med krig, strømkrise og økonomisk usikkerhet hengende over oss. Derfor ønsker Litteraturhuset å bidra til å gjøre folk klokere, poengterer de i en pressemelding.

– Den spesielle situasjonen i Norge, Europa og verden, gjør at vi nå legger enda mer vekt på debatt, kunnskap og samfunn, sier Andersen.

Blant temaene i debattmøtene denne høsten er en svært anstrengt kommuneøkonomi, norsk ruspolitikk, guttenes dårlige skoleresultater, digitale troll og desinformasjon, oljefondets utfordringer, norsk forsvarspolitikk og justismord.

Mange kjente navn

Personer med stor makt og innflytelse står på gjestelista, blant dem oljefondssjef Nicolai Tangen, forsvarssjef Eirik Kristoffersen og Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

I tillegg får konserter og show god plass i høst. Lars Lillo-Stenberg og Lars Beckstrøm skal spille, det samme skal Steinar Raknes og Unni Wilhelmsen. Også Trond-Viggo Torgersen og Kristopher Schau entrer scenen sammen. Og førjulskonserter blir det med både Hilde Louise Asbjørnsen og Fredrikstads egen Magnus Grønneberg.

Den ukrainske forfatteren Andrej Kurkov gjester Litteraturhuset i september – med egne skildringer fra krigen.

Kjente forfattere som Nina Lykke, Linn Skåber, Henrik Syse, Agnes Ravatn, Åsne Seierstad og Erling Kagge gjester også Litteraturhuset i høst.

– Vi gleder oss til mye god litteratur og musikk denne høsten, sier programansvarlig Anne Fjellro, og legger til:

– Vi er spesielt stolte over å få besøk av Andrej Kurkov, som regnes som Ukrainas viktigste forfatter. Han møter Ole Torp til samtale allerede 20. september.

Da kan du høre Kurkovs skildring av krigen i Ukraina, sett fra innsiden. Andrej Kurkov begynte å skrive fra den russiske invasjonens første dag. Nå er han aktuell med boka Kyiv-dagbøkene.

Sylwia Stasiak (til venstre), Roy Conradi Andersen og Anne Fjellro ved Litteraturhuset Fredrikstad gleder seg til en høst med fullt program.

Nyeste fra Dagsavisen.no: