Kultur

Linda har vevet seg fram til arbeidsstipend fra kommunen

– Det betyr egentlig alt akkurat nå, sier tekstilkunstner Linda Spaun Hauglie. I 2023 får hun 200.000 fra Fredrikstad kommune for å fordype seg i kunsten og eksperimentere med nye uttrykk.

– Jeg jobber med skisser oppe i hodet, det er sjelden jeg skisserer på papir. Mens jeg vever, jobber jeg med nye verk i hodet. Da får jeg også erfaringer i det jeg vever, og tenker videre, deler Hauglie overfor Dagsavisen Demokraten om sin kunstneriske prosess.

Hun er oppvokst i Kongsvinger, og bodde flere år i Oslo der hun også utdannet seg ved Kunsthøgskolen. Men for elleve år siden flyttet hun til Fredrikstad, og har i dag atelier i Norsk Teknisk Porselens (NTP) lokaler på Trosvikstranda sammen med ti andre kunstnere.

– Jeg var først på Hydrogenfabrikken, men så fikk jeg det ikke til å gå rundt. Da kom jeg fra Oslo, hadde ikke noen jobb ved siden av, så da valgte jeg å ha atelier hjemme en periode. For et par år siden flyttet jeg inn her, utdyper hun.

– Siden 2017 har jeg jobbet litt redusert ved siden av kunsten, og har nå en halv stilling som lærer ved Steinerskolen. I perioder jobber jeg litt ekstra som lærer, når det er mer stille på kunstfronten, legger Hauglie til.

Trives under press

I 20 år har hun hatt veven som sitt foretrukne arbeidsverktøy, samtidig som hun liker å leke seg med andre materialer og kombinere dette med tekstilkunsten.

– Den håndverksmessige biten er viktig for meg, men så drar jeg arbeidene mine gjennom flere fagfelt. Jeg har trukket inn metall, og nå har jeg også begynt litt med porselen. Jeg dypper tekstilverk i porselen og brenner det, men der er jeg i startfasen og har bare noen prøver liggende, forteller hun.

Tekstilverk dyppet i porselen, av Fredrikstad-kunstner Linda Spaun Hauglie.

Sitt arbeid med kunstverkene beskriver hun videre på denne måten:

– Jeg kjører det gjennom en etterbehandling, patinering med for eksempel eddik og salt, som får noe av kobberet og messingen til å irre. Det er mange arbeider som ikke er noe etter prosessen, at jeg har kjørt det for hardt, men det er sånn jeg liker å jobbe – også opp mot utstillinger. Jeg jobber så tett opp mot åpningen, og henter gjerne arbeidene fra innramming samme dag som jeg skal montere.

– Så det er ingen som vet hva de skal få se før utstillingen er åpnet?

– Nei, nesten ikke jeg heller. Men jeg fortsetter å jobbe sånn, selv om det er litt skummelt også. Det er noe som trigger meg med det, å hele tida utforske og teste nye grenser med tekstilverk, sier Hauglie.

Høythengende

Nylig ble hun tildelt Fredrikstad kommunes arbeidsstipend for kunstnere for 2023, som den andre i rekken etter lydkunstner Tulle Ruth Kofoed-Jespersen, og i konkurranse med ni andre Fredrikstad-baserte kunstnere.

– Det betyr utrolig mye! Egentlig alt akkurat nå, for det har vært ganske stille på kunstfronten en stund, selv om det har tatt seg litt opp i 2022 med små glimt, fastslår Hauglie lykkelig.

– Da får jeg muligheten til å roe ned på andre områder, og bruke mer tid her på atelieret. Jeg kommer til å beholde den halve stillingen jeg har, men det blir ikke så mye mer utenom det. Da får man også produsert opp flere verk, som igjen gjør det mulig å søke flere utstillinger, sier hun videre.

Linda Spaun Hauglie ved veven i sitt atelier i Norsk Teknisk Porselens (NTP) lokaler på Trosvikstranda i Fredrikstad. Flere av hennes tidligere kunstverk kan skimtes i bakgrunnen.

Hauglie har vært fast inventar ved Østfold kunstsenters (ØKS) sommerutstilling siden 2014. I fjor hadde hun separatutstillingen «Slippe tak» i Sarpsborg, som hun selv omtaler som den mest personlige hun har hatt. Deltakelse i Østlandsutstillingen i 2020 og Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling 2018 trekkes fram som noen av høydepunktene i kunstnerkarrieren til nå.

– Men dette stipendet henger jo veldig høyt. Jeg har ikke fått en sånn type stipend før, og man søker jo på stipender hvert år, via Kulturrådet og andre, men det er veldig mange søkere, forteller hun.

Likevel er det ikke første gang hun har fått en tildeling som åpner for mer helhjertet kunstsatsing.

– I 2019 sa jeg opp en fast stilling og jobbet bare med kunst i et halvt år. Da fikk jeg et mindre stipend og et utsmykkingsoppdrag, og så hadde jeg to store utstillinger. Alt dette skulle skje på et halvt år. Hvis jeg ikke hadde tatt sats da, ville jeg gått glipp av ganske mye, så man må ha litt is i magen og tørre å gutse. Og det har lønt seg, for da har det kommet flere prosjekter i etterkant, sier Hauglie.

Juryens kvaler

Hun er også full av lovord om kunstnerkollegene i Plankebyen.

– Kunstmiljøet i Fredrikstad har vokst veldig de siste årene, i takt med byen egentlig. Jeg tror vi er 35 kunstnere i Sirius/Fredrikstad kunstnerunion nå, og så har vi fått Holmen fellesverksted som rommer ganske mye.

– Alle unner hverandre disse stipendene, og gir hverandre og seg selv et klapp på skuldra. Man blir anerkjent for den jobben man gjør, og så er det positivt at de tar inn en jury fra utenfor Fredrikstad og Østfold, sånn at de som skal ta avgjørelsen ikke nødvendigvis har kjennskap til oss fra før av, og kan gi en uavhengig vurdering.

Metallverk av Fredrikstad-kunstner Linda Spaun Hauglie.

Juryen som til slutt falt ned på å tildele neste års arbeidsstipend til Hauglie har bestått av illustratør Lars Aurtande (Nesodden), tekstilkunstner Tora Endestad Bjørkheim (Oslo) og kurator og kunstner Cathrine Constanse Gjelsnes (Oslo). De har følgende skussmål til stipendmottakeren:

«Linda Spaun Hauglie jobber ambisiøst og målrettet med veven som verktøy. Hun har en uttalt interesse for å undersøke materialmøter, da spesielt mellom tekstil, metall og leire. I juryarbeidet har vi vektlagt Hauglies vilje til å eksperimentere og hennes åpne holdning til hvordan materialene hun bruker kan bearbeides og formes – alene eller i kombinasjon med andre. Vi setter også stor pris på hennes evne til nyskaping og samarbeid i nærområdet på leting etter nye visuelle uttrykk. Juryen ser et stort potensial i Hauglie sitt kunstnerskap og ønsker å støtte opp om utviklingen av dette.»

I sin uttalelse la de også vekt på at det var vanskelig å velge bare én blant de ti søkerne:

«Fredrikstad har forbløffende mange kompetente og kvalifiserte søkere til et arbeidsstipend, juryen kunne dog ha ønsket seg at det var to stipender slik at vi kunne oppbygge et yngre kunstnerskap og samtidig ta vare på et godt etablert kunstnerskap som kunne være en påskjønnelse for lang og tro tjeneste. Det var rett og slett hjerteskjærende å skulle velge mellom disse to gruppene i søkermassen», skriver de.

Reddet fra kutt

– Det at vi nå har fått etablert et kunstnerstipend, er en måte å skape mer oppmerksomhet rundt forskjellige typer innafor kunstnerfeltet. Det setter også Fredrikstad litt mer på kartet med tanke på det fantastiske kunst- og kulturmiljøet vi har her i byen, sier leder for Fredrikstad kommunes kultur- og miljøutvalg, Erik Skauen (MDG) til Dagsavisen Demokraten.

Han fikk æren av å overrekke arbeidsstipendet under åpningen av årets sommerutstilling på ØKS 18. juni.

– Noe av det fineste var at hun ble så ekstremt glad, og som hun sa selv at dette var en veldig gledelig oppmuntring etter to år med litt tørke og tøffe tider for kunsten. Dette er en kunstner som, ifølge juryen, har utmerket seg innen sitt felt. Jeg tenker det er veldig fint at ganske unge mennesker får muligheten til å satse mer på det de allerede er flinke til, uttaler Skauen.

Konstituert kultursjef Tora Klevås (t.v.), lydkunstner Tulle Ruth og kultur- og miljøutvalgsleder Erik Skauen (MDG) under tildelingen av Fredrikstad kommunes arbeidsstipend for visuelle kunstnere for 2022.

Men Hauglie kunne fort blitt den andre og siste mottakeren av dette stipendet. Tiltaket var nemlig ett av de mange som var listet opp i kommunedirektørens kuttforslag for å spare 500 millioner kroner fram mot 2025. Det ville imidlertid ikke flertallet i bystyret gå med på, og tok både det og en rekke andre poster ut av den endelige kuttlista.

– I et større perspektiv er Fredrikstad en kommune som skal ta ned en del på driften de kommende åra. Men kunst, kultur, idrett og frivillighet er mye av det som gjør at vi har det bra, og da kan vi ikke ta ned på det, sier Skauen.

– Dette er også snakk om ganske små utgiftsposter og besparelser, og jeg tenker at i det store regnskapet er det mye annet vi bør gjøre før vi kutter på disse områdene. De virker forebyggende både direkte og indirekte, og jeg er særdeles usikker på om de totale utgiftene hadde blitt mindre på sikt, avslutter han.

Og dette er en holdning som settes stor pris på fra Linda Spaun Hauglie og de øvrige kunstnerisk anlagte i Fredrikstads side.

– Det betyr mye at de fortsatt ønsker å satse på kulturen og kunstnerne her i byen. Det viser at de støtter kunstmiljøet ganske hardt, og det er veldig positivt, sier Hauglie.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fredrikstad kommunes arbeidsstipend for kunstnere

  • Etablert i 2021, med første tildeling for 2022. De to første stipendene har vært på 200.000 kroner
  • Skal gå til en kunstner som er bosatt i Fredrikstad, og som jobber aktivt med visuell kunst som profesjon
  • Ordningens hovedformål er å bidra til faglig fordypning og kunstnerisk utvikling som skal komme Fredrikstads kunstfelt til gode
  • Mottakere av stipendet kan ikke være tilsatt i varig arbeidsforhold hvis stillingen overstiger 60 prosent. Dette gjelder også ved ansettelse i eget aksjeselskap

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: