Kultur

Har bygget Drømmeplassen i Onsøy - til glede for alle

– Her er alle velkommen, forteller ungdommene i Kolberg 4H i Fredrikstad. De har brukt pandemi-årene til å gjennomføre gapahuk-prosjektet Drømmeplassen.


Drømmeplassen er et landsomfattende samarbeidsprosjekt mellom Gjensidigestiftelsen og 4H, der målet er å engasjere ungdommer i å bygge gapahuker som skaper naturmøteplasser i nærnaturen. Naturmøteplassene er lokale arenaer for lavterskel-aktiviteter innen natur og miljø. Derfor passer det ekstra godt med en slik plass akkurat ved Mølledammen, som ligger i kulturlandskapet ved Elingård.

– Denne plassen har alt, og vi manglet bare tak over hodet, forteller dugnadsgjengen fra 4H, representert ved Juliane Paulsen Lie (16), Andrea Johanne Skogen Hermansen (16), Tilde Ramsfjell Borge (18) og Sivert Landberg (19).

Arbeidet med Drømmeplassen startet allerede i 2019.

På gapahuken har ungdommene lært seg ulike byggeteknikker. De yngste barna har hogget ved, som besøkende kan kjøpe via betaling med vipps.

Korona rammet prosjektet

Å søke om, og få innvilget midler til prosjektet, og deretter gjennomføre det, kunne ha tatt langt kortere enn tre år. Men ettersom landet var i koronapandemiens grep i to år, har det tatt ekstra tid.

– Det var jo så utrolig strenge regler, så vi kunne ikke ha møttes for å arbeide her engang, forteller Tilde, som var leder for 4H-gruppa da prosjektet startet.

4H-mottoet «Å lære ved å gjøre» har virkelig vært satt ut i praksis her.

– Det har vært veldig spennende og lærerikt å jobbe med å sette opp gapahuken. Vi har brukt mange teknikker, og jeg har lært mye om å arbeide med tre, forteller Sivert som går i læra som tømrer.

Gruppa fikk tildelt 100.000 kroner av Gjensidigestiftelsen og 4H til prosjektet, samt at lokale bidragsytere som Manstad LSU, Engelsviken LSU, Fasvo og Inn på tunet Stene har gitt til sammen 35.000 kroner ekstra. Det har gått med til sammen over 1000 dugnadstimer, og nå er bygget fullforsikret for 0.5 millioner kroner.

– Det er viktig at bygget er forsikret for en sum som sikrer oss muligheten til å bygge det opp igjen hvis uhellet skulle være ute, forteller Mona Skogen, mamma til Andrea.

Sivert, Tilde, Andrea og Juliane kan glede seg til mange koselige stunder rundt bålplassen. – Området passer perfekt til Drømmeplassen, for hit kan alle komme, uansett om du vil gå kort eller lang tur, sier de.

Åpent for alle

Allerede har gapahuken vært tatt i bruk, både av dem selv, og av andre.

– Vi har fått spørsmål om det er mulig å booke plass her, men det går dessverre ikke. Her er alle velkommen til å være, og til å overnatte om man ønsker det, men vi kan ikke holde styr på bookinger. Så man må bare dra og se om det er ledig, forteller Skogen.

4H-prosjekter kan gjennomføres enten alene eller sammen med andre i 4H-klubben. Medlemmene velger selv tema for prosjektet, innenfor programområdene helse, kultur, samfunn, natur, dyr og gårdsliv, teknologi og mekking, entreprenørskap eller 4H-arbeid. De fleste 4H-erne har en prosjekthjelper som gir råd og veiledning underveis.

Naturmøteplassene er aktivitetsområder i nærnaturen (gjerne bynært) som er åpne for alle. På landsbasis er det bygd mer enn 200 naturmøteplasser i 4H sin regi de siste åra.

Drømmeplassen ligger rett ved badeplassen i Mølledammen på Onsøy.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Dette er 4H

  • 4H Norge er en landsomfattende, ideell barne- og ungdomsorganisasjon som er livssynsnøytral og partipolitisk uavhengig.
  • 4H skal utvikle en aktiv og samfunnsengasjert ungdom med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker.
  • Motto: Å lære ved å gjøre.
  • Kjerneverdier: Klart hode - Varmt hjerte - Flinke hender - God helse

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: