Kultur

Tambourafdelingen inntar Akershus festning

Når musikkorps fra hele landet samles til NM i marsjering i Oslo lørdag, spiller den militærhistoriske foreningen fra Fredrikstad en sentral rolle.

– Det er alltid fint å ha noe konkret å arbeide fremover mot, og avdelingen gleder seg til å vise seg fram i hovedstaden igjen, forteller militær leder Carl Henrik Amundsen i Kong Frederik IVs Tambourafdeling av 1704 i en pressemelding.

Sammen med HMK Gardens musikk- og drilltropp og trommeensemblet Complete Drums skal Tambourafdelingen fra Fredrikstad vise fram sine kunster på festningsplassen ved Akershus slott og festning lørdag ettermiddag.

Oppvisningen er en del av avslutningen på norgesmesterskapet (NM) i marsjering, og inneholder også konsertinnslag fra Oslo Brigadekorps, før det hele rundes av med en festkonsert på Karpedammen scene ved HMK Gardens musikk- og signalkorps.

– Tambourafdelingen skal vise sine gamle krigskunster slik de ble utført på 1700-tallet. Det blir gjort med både kanon, muskett, musikk, håndgrep, lading og eksersis, heter det i pressemeldingen.

Etterlengtet

Helgens NM samler skole-, generasjons og amatørkorps fra rundt om i Norge. Publikum under lørdagens oppvisning vil bestå av både deltakere, foreldre og betalende tilskuere.

– Dette gir en veldig fin motivasjon for det vi holder på med på øvelser hver torsdag. Vår forening er jo laget for å vise oss fram, og at vi nå får gjøre det for et så stort publikum blir veldig gøy, utdyper Amundsen overfor Dagsavisen Demokraten.

1. februar 1997 ble Kong Frederik IVs Tambourafdeling af 1704 stiftet. – Vi hadde et tett samarbeid med Forsvarsmuséet og Folkemuseets systue i utarbeidelse av uniformer og utstyr, forteller militær leder Carl Henrik Amundsen.

Tambourafdelingen fikk vite om oppdraget i starten av februar, og har jobbet med å finpusse formen på alle sine ukentlige øvelser siden koronarestriksjonene ble opphevet.

– Det har vært intensive treningsøkter fram mot denne oppvisningen. Vi var ikke klar over at det var så stort som det ser ut til, og vi er glade for den mottakelsen vi har fått av arrangementskomiteen i Oslo. De har satt Tambourafdelingen opp som ett av hovedmomentene i forestillingen. Noe slikt har vi ikke opplevd siden vi deltok på Norwegian Army Tattoo i Spektrum for en del år tilbake, opplyses det i pressemeldingen.

– Dynamitt til maskineriet

Amundsen legger ikke skjul på at også Tambourafdelingen har fått kjenne på det samme som mange andre lag og foreninger under, og i kjølvannet av koronapandemien.

– Hjemmesitting og sosial skjerming har hatt en negativ effekt på frivillige grupper og foreninger – også korpsene. Vi er ikke helt «i farta» med å sprette ut av sofaene, skru av TV-en, legge igjen fjernkontrollene og strømme tilbake inn i foreningsliv og fellesskap, sier han i pressemeldingen.

– Det har vært en litt vanskelig oppstartstid, og vi har jobbet hardt for å få hjulene til å svinge igjen. Sånne begivenheter som dette gir dynamitt til maskineriet, fastslår Amundsen overfor Dagsavisen Demokraten.

Og det mangler heller ikke på forventninger fra Korpsnett Norge, arrangøren bak helgens NM i marsjering.

– Vi er temmelig sikre på at det blir et spektakulært skue for både publikum og deltakerkorps, når denne gjengen kommer til NM for å delta som et av flere innslag i en større oppvisning vi planlegger på NM-arenaen ved Nasjonalmonumentet, uttalte musikksjef Jan Erik Helleren til organisasjonens eget nettsted tidligere i år.

Jubileumshøydepunkt

I slutten av mai valgte Tambourafdelingen å avlyse sitt tradisjonsrike «1704 Kongen Kommer»-arrangement i Gamlebyen i Fredrikstad, av hensyn til «de triste hendelser i Ukraina, og med respekt for de som måtte være direkte berørt av krigen».

– Vi håper på forståelse for vår avgjørelse, og ser fram til arrangement neste år sett i sammenheng med en mye bedre livssituasjon i Europa, skrev Amundsen da i et debattinnlegg.

Derfor blir lørdagens oppvisning også ett av årets store høydepunkt for foreningen som i 2022 markerer sitt 25-årsjubileum.

– I alle fall denne sesongen, så får vi se hva vi får til etter sommeren. Men vi hadde jo 17. mai også, selvfølgelig. Det var voldsomt, fra å stå ensomme på Isegran til fulle gater i byen igjen var en veldig fin opplevelse, avslutter Amundsen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen





Mer fra Dagsavisen