Kultur

Glemmen-elever med fotokunst på Henie Onstad Kunstsenter

August Reece og Michael Armesis Tveit (begge 18) har fullført mentorprogrammet Unge fotografer, og har avgangsutstilling på Henie Onstad 9. juni til 18. september.


Unge fotografer er et årlig mentordrevet program utviklet av Henie Onstad Kunstsenter og støttet av Bergesenstiftelsen, Talent Norge og Storebrand. Mentorprogrammet er en del av kunstsenterets pågående fotosatsing og ble etablert i 2019.

Gjennom et år har deltakerne arbeidet med egne prosjekter, under veiledning av mentorer som selv er erfarne og profesjonelle fotografer. Målet har vært å styrke hver enkelt fotografs særegne blikk og uttrykk. Nå presenterer Henie Onstad arbeidene til tredje kull med Unge fotografer, der blant annet de tidligere Glemmen-elevene August Reece og Michael Armesis Tveit er med.

– Det har vært veldig fint å være med i mentorprogrammet, synes August Reece, som stiller ut fem bilder på utstillingen Autofokus.

– Vi har møtt og fått jobbe med kjente kunstnere, som Jonas Bendiksen i Magnum. Vi har blitt veiledet i å utforske vår egen kunstneriske stilling i fotoverden, og i å utvikle oss mer.

Et auto mindset

Henie Onstad skriver selv at «i utstillingen presenteres arbeider av ni unge fotografer i alderen 16 til 19 år. Ifølge kunstsenteret er arbeidene og deres underliggende tema påvirket av pandemien og de strenge sosiale begrensningene som har preget samfunnet de siste to årene.»

Den unge kunstneren har en abstrakt tolkning av temaet for utstillingen.

– Jeg tenker at det handler om at vi er unge og i kamera-verden er autofokus en ung ting, at det er et auto mindset i bildene. Vi var mange deltakere med ulik stil, og temaet representerer sånn sett alle fotografene som er med.

Reece begynte å ta foto på alvor da han var 15 – 16 gammel, og ser gjerne for seg en karriere i faget.

– Jeg ønsker å jobbe med noe jeg har interesse for. Om det er kunstfoto eller dokumentar, som jeg også har jobbet mye med tidligere.

Utstyr er underordnet

Nå som både Glemmen videregående skole og det ettårige mentorprogrammet er over, står nye utfordringer på trappene for fotografen.

– Det blir militærtjeneste i august. Jeg håper å få til noe med foto der, men det er ikke garantert at jeg får en stilling innen presse eller noe sånt, sier Reece, som uansett ganske sikkert kommer til å fotografere seg gjennom førstegangstjenesten. Da han først begynte med foto, brukte han et rimelig Canon-kamera.

– Et D-et eller annet. Utstyret betyr ikke så mye. Du må ha optikk for uttrykk. Men du kan gjøre ganske mye uavhengig av utstyr. Har du interesse for foto, kan du jobbe med hva som helst, mener Reece.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Utstilling: Autofokus

Deltakende fotografer: Alma Edit Hauge, August Reece, Farhad Soufi, Katja Berg Høyem, Markus Falao, Mateo Tilrem, Mathilde Movik Lindstad, Michael Armesis Tveit og Olav Hylland

Utstillingsperiode: 9. juni–18. september 2022

Offisiell åpning: 9. juni kl. 18

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: