Kultur

Slik blir årets festivalsommer

Ivrige festivalgjengere har mye å glede seg til i sommer. Her kommer en oversikt over hvor i Østfold du kan kombinere musikk, lystig lag og den der helt spesielle festivalfølelsen de neste månedene.

Spydeberg Rock 27. - 28. mai

Siden 2011 har den siste helga i mai vært viet musikken, i Teboparken i Spydeberg. “Rock” har i dette tilfellet en vid definisjon, så i tillegg til Oslo Ess, Di Derre og D.D.E, får man også blant annet Vidar Villa, Chris Holsten og Halva Priset med på kjøpet. På dagtid den 28. mai er det også lagt opp til aktiviteter for barn, som rundes av med NM i Cupcake-spising. Variert opplegg!

For mer informasjon og billetter, besøk Spydeberg Rocks hjemmeside.

Oslo Ess

Lyse Netter 10. - 11. juni

Kunstnerkollektivet og litteraturhuset House of Foundation i Moss inviterer nå publikum inn i Møllebyen, til en kaskade av kulturinntrykk. Scenekunst, lydinstallasjoner og litteratur, men også Jaga Jazzist, Cezinando, Nick Cave-kompis Mick Harvey, Silvana Imam og Metteson. En blanding av internasjonalt og ultralokalt.

For fullt program og billetter, se Lyse Netters hjemmeside.

Idyllfestivalen 17. - 18. juni

I 2020 skulle den da fem år gamle festivalen ha jubileumsfest, men måtte isteden gå i pandemidvale. Nå er den unge bautaen heldigvis tilbake. 17. - 18. juni gjøres Isegran om til et festivalområde der de besøkende kan oppleve headlinerne A-ha, Alan Walker, Zara Larsson og lokalheltene CC Cowboys – som for anledningen drasser med seg Kringkastingsorkesteret på scena. Evig unge Klovner i Kamp sikrer hiphop-kvota, og skandirock-menigheten kan glede seg over at deres kirkelige myndigheter i Turbonegro kommer til den grønne øya. Midt i sentrum, men likevel for seg selv; meget gode forutsetninger for deilige festivalvibber.

For fullt program og billetter, besøk Idyllfestivalens hjemmeside.

I år er Månefestivalen 20 år, og tungvekteren har gledet Fredrikstad-folk gjennom hele sin fartstid. Her fra festivalen i 2010.

Glommafestivalen 29. juni - 2. juli

Tradisjonelt kanskje forbundet med rekkevis med salgsboder, men de siste årene har Glommafestivalen bydd mer og mer på noe musikalsk attåt folkefesten. At Odd René Andersen kommer og synger juli inn, har i hvert fall nærmest blitt et folkekrav. Det blir også danseband, tanter og hobbyorkester, og punkere fra Oslo Ess. Hr. Smiths Venner sørger for beinhardt Jokke-gjensyn.

For fullt program og billetter, besøk Glommafestivalens hjemmeside.

Imperium 7. - 9. juli

Nok en gang inntar et bekmørkt ensemble Fredriksten Festning i Halden. Etter oppstarten i 2019, med band som Kampfar, Taake og Ragnarok på plakaten, ble det en koronapause for svartmetallfestivalen Imperium. Tre år etterpå kommer sarpingene i Ragnarok tilbake, sammen med blant annet Carpathian Forest og Akhlys, som har sin første konsert utenfor USA. Imperium er et mekka for tilhengere av blast beats og sprengte trommehinner.

For fullt program og billetter, se Imperiums hjemmeside.

Glommafestivalen 2021

Månefestivalen 28. - 30. juli

Med 20 år på festivalbaken er Månefestivalen et av de mest folkekjære arrangementene i Fredrikstad, enten du er en av dem som står inne på området og suger til deg opplevelsene, eller du tilhører vollefolket som lukter på stemningen fra utsiden. To tiår med månemagi markeres med musikkgiganter som Travis, Madrugada og Kvelertak. Sistnevnte turnerte med Metallica i hele Europa for noen år siden. Det blir også en aldri så liten lokal helterekke. Sarpingene i Apoptygma Berzerk lever synthpop, og Fredrikstads mest stemningsfulle americana-band, El Cartel, gjør grønt gress om til ørken. Byens markers villeste eksport, rapprinsessa Ash Olsen, kommer også.

For fullt program og billetter, besøk Månefestivalens hjemmeside.

Jonas Fjeld sparker i gang Kraftfestivalen i Askim 17. august. Her fra da han ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame i Oslo i 2020.

Kraftfestivalen 17. - 20. august

«Kraften» kom til verden i Askim i 1995. Siden har mange artister av nasjonal størrelse tatt turen til Indre Østfold. Festivalen starter som vanlig med åpningskonsert i Turbinhallen, og i år er det Jonas Fjeld som sparker i gang det hele. Til festivalen kommer også Ledfoot og Bjørn Berge, som begge er Spellemannsprisvinnere med akustisk gitar.

For mer informasjon og billetter, se Kraftfestivalens hjemmeside.

Byfestivalen Sarpsborg 26. - 28. august

«Av Sarpinger for Sarpinger» er slagordet til Byfestivalen i Sarpsborg, som hadde sin debut i fjor. Men dersom du er gira på å se TIX, Staut, Freddy Kalas, Staysman, Halva Priset eller andre folkefest-garantister, er et byborgerskap i nabobyen ikke nødvendig.

For informasjon og billetter, se Viken Events’ hjemmeside.

Sommerlyd 27. august

Ja takk til flere festivaler! Nykommeren Sommerlyd slår leir ved kranene på FMV denne sensommeren, og har foreløpig et one night only-konsept. Headlinerne bør være godt innarbeida i de flestes musikkbevissthet; Bernhoft, Kurt Nilsen og Hellbillies, alle populære allroundere, inntar Værste-området. På festivalens hjemmeside etterfølges artistslippet av «+++», men det gjenstår altså å se hvem som blir det fjerde bladet i kløveren.

For mer informasjon og billetter, besøk Sommerlyds hjemmeside.

Bandet Hagle spiller flere steder i Østfold i sommer. Tidligere i år vant de Spellemannsprisen i kategorien "Festmusikk" for albumet "Hagle 2021".Nyeste fra Dagsavisen.no: