Kultur

Armen til «Ann» anses tapt – jobbes med å skaffe en ny

Over to måneder etter Fredrikstad kommune ble varslet om skaden på bronseskulpturen, er den savnede underarmen fortsatt sporløst borte.

– Armdelen er dessverre ikke kommet til rette, og vi har vel gitt opp tanken om at vi får den tilbake, forteller kulturutvikler Inger Anne Kilde Storli i Fredrikstad kommune til Dagsavisen Demokraten.

Det var i midten av mars kommunen fikk tips om at «Pikefiguren Ann» – en bronseskulptur som ble laget av billedhugger Sigurd Nome i 1973, og var en gave til Fredrikstad by fra familien Apenes – manglet en del av høyrearmen.

Anmeldt og henlagt

En ukes tid senere ble statuen, som inntil da hadde stått i krysset Bryggeriveien/Gunnar Nilsens gate i Fredrikstad sentrum, undersøkt av skulptør Birthe Marie Løveid og bronsestøper Bjørn-Thore Hansen ved Kristiania Kunst- & Metalstøberi AS. De konkluderte i fellesskap med at den var blitt utsatt for hærverk.

– Det var spor etter forsøk på å sage eller kutte i skulpturen på den ene foten. Det var tydelig at armen er «revet» av med vold og at ikke bruddet er forårsaket av feil eller skade i selve støpen, skrev de to i en rapport til kulturetaten i Fredrikstad kommune.

Fredag ettermiddag ble bronsestatuen tatt inn av sikkerhetsgrunner, og alt som står igjen er en tom sokkel.

På bakgrunn av dette ble statuen umiddelbart tatt inn, av hensyn til sikkerheten for forbipasserende og for å unngå ytterligere skade på bronsefiguren. Kommunen gikk også til politianmeldelse, men Inger Anne Kilde Storli kan nå opplyse at saken allerede er henlagt.

Derfor har de valgt å rette innsatsen mot hva som kan gjøres for at «Ann» skal bli hel igjen. Den kunstfaglige rapporten fra Løveid og Hansen pekte nemlig også på at det er fullt mulig å reparere eller restaurere skulpturen.

Ser til Sørlandet

Kommunen har blant annet vært i kontakt med Høgtun Kultursenter i Marnardal i Agder, som huser Sigurd Nomes skulptursamling, for å høre om de har gipsoriginalen av skulpturen eller en replika som kan lånes for å ta en form av armen.

– Lindesnes kommune og Marnardal museum har svart at de har gipsfiguren, samt at en identisk skulptur i bronse står i Skriverhagen (park i Mandal, journ.anm.). Dette betyr at vi har en mulighet til å rekonstruere og støpe på den manglende armen, forteller Kilde Storli.

– Gipsfiguren er veldig skjør, så museet har ikke lyst til å låne den ut. Alternativet da er at de støper armen, og at vi får den montert her hos oss, legger hun til.

Dermed ligger skulpturens framtidige skjebne an til å bli et kostnadsspørsmål, og Fredrikstad kommune avventer nå et prisoverslag på hva arbeidene med å produsere og sette på en ny arm vil beløpe seg til.

– Når det gjelder hva vi er villig til å gi for oppdraget, har jeg ingen formening om det nå, avslutter Kilde Storli.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen