Kultur

Travle dager for «Karen Øltapper» i Gamlebyen

Talina Hansen Skogseth er i innspurten for årets Hakkebakkeskogen, skal på Sørlandsturné, forbereder forestillingen Bak Vollene og tar med grupper på en levende historievandring i Gamlebyen.

– Det er helt nydelig å møte publikum igjen uten bekymringer for utsettelser og avlysninger, uten restriksjoner og å være redd for smitte. I tillegg er det vår og varme i luften, og ikke minst høysesong både som skuespiller og produsent, smiler Talina i karakteren «Karen Øltapper».

Flere hundre vandringer med Karen

Historien om «Karen Øltapper» ble til etter en forespørsel fra Visit Fredrikstad og Hvaler for seks år siden.

– Da NRK-serien «Anno 1721» ble vist på TV fra januar 2016 (filmet på Isegran), ønsket turistkontoret produkter som kunne tilbys turistene man forventet besøk av til Gamlebyen, i kjølvannet av serien. I den forbindelse skrev jeg «Karen Øltapper». Etter et par måneder med å lete opp interessant, humoristisk og spennende informasjon om skiftet 1600-/1700-tallet. Tanken var egentlig kun å gjøre rollen i 2016, men etterspørselen fortsatte. Nå har jeg vært Øltapper i seks år, noe jeg synes er veldig gøy. Jeg er selv oppvokst i Gamlebyen, så bydelen betyr mye for meg personlig, forteller Talina Hansen, som ikke mangler oppdrag i Festningsbyen:

– Bestillingene kommer fra både små lokale firmaer til større nasjonale bedrifter, men også fra store internasjonale konsern, samt bryllup, bursdager og vennegjenger på tur. Jeg gjør fremføringen både på engelsk og norsk, sommer som vinter, og det har blitt noen hundre opptredener i løpet av årene.

Levende historisk innblikk

Hva forteller «Karen Øltapper» om livet på 1700-tallet i Gamlebyen?

– Karakteren Øltapper snakker om hvordan det var å leve den gangen. Om stanken fra svette, urin og dyrenes etterlatenskaper, dunsten fra elva og skjenkestuene. Om forskjell på fattig og rik, om den hvite foundation som overklassen brukte og som kunne inneholde både bly, arsenikk og kvikksølv. Om jålete mannfolk og parykkbruk, om bøddelvirksomhet og takstene for torturutførelser. Om noen kjente historiske skikkelser fra Gamlebyen, om vidundermedisinen tobakk og alt man trodde den kurerte, om sukker, sjokolade og den djevelske saken; poteten! Om Gamlebyen og soldatinnkvartering, om slaver og mye annet. Kort sagt, en munter fremførelse rundt noen historiske kuriositeter.

Etter hva jeg forstår var begersvinging en stor aktivitet i datidens festningsby. Blir tilhørerne tørste etter rundturen?

– He he, jeg forteller i hvert fall om øldrikkingen på den tiden da det var tørstedrikken, om konsummengde og prosentinnhold, og om hvorfor vi sier skål. Noen kunder ønsker «pitstop» underveis, da tar vi det – for det er jo bare hyggelig å drikke godt øl i en av dagens skjenkestuer.

Et levende historisk innblikk forstår jeg. Men etter hva jeg har hørt kommer Karen også med gode tips som kan brukes i dag – eksempelvis vortefjerning?

– Absolutt, selv om jeg neppe tror at noen gnir storfekjøtt på vortene og deretter graver kjøttet ned i jorda, for at vortene skal falle av, nå for tiden. Men ja, slikt snakker jeg om og selvfølgelig om stakkars Anne Rimer som kun var 16 år da hun ble brent som heks der Kongsten Fort ligger i dag.

– Karakteren Øltapper snakker blant annet om hvordan det var å leve i Gamlebyen på 1700-tallet. Om forskjell på fattig og rik, jålete mannfolk, vidundermedisinen tobakk og alt man trodde den kurerte, sier Talina Hansen Skogseth.

Nypremiere på vandreteater

Skuespiller og produsent Talina Hansen Skogseth er i god flyt med kunstneriske aktiviteter. I august blir det nypremiere på det historiske spelet «Bak Vollene». Skrevet av Talina og avdøde Rune Skogseth. Revidert av deres datter Kornelia. 20 år siden teaterstykket ble satt opp første gang, er det nå utarbeidet et nytt manus, forteller Talina.

– Da Bak Vollene ble fremført i fire år på rad i årene 2002 til og med 2005, ble det gjort omskrivinger og utbyttinger av scener og tablåer hvert år. Slik sett er det fire forskjellige manus som foreligger fra den gangen. I tillegg lagde jeg en femte versjon på Kongsten Fort i 2010, hvor jeg blant annet skrev flere nye sangtekster som Alexander Hermansen komponerte musikk til. Noen av disse sangene er med, og dette blir det sjette manuset.

– Vi kommer ikke unna de store hendelsene og begivenhetene, som eksempelvis da Kong Christian V og general og byplanlegger Cicignon besøkte det ferdige festningsanlegget i 1685, hekseprosessen og 1814-krigen. Kolera-pandemien som herjet Gamlebyen er også med, nå vet jo alle hva en pandemi er. I tillegg er det flere lystbetonte scener, samt at andre mindre hendelser også er flettet inn. Vi beveger oss fra slutten av 1500-tallet og til midten av 1800-tallet. Rammehistorien er ny av året, og ruta i gatene er ny.

Det engasjeres mange statister i denne forestillingen?

– Ja, det er et stort ensemble med, de fyller mange roller og blir en viktig del av forestillingen. Totalt blir vi nærmere 40 aktører på scenen, en blanding av profesjonelle, semiprofesjonelle og amatører – i tillegg til riksskuespiller Ingar Helge Gimle i hovedrollen. Og det blir dyrehold med hester, høner og geiter, avslutter en travelt opptatt produsent og skuespiller, Talina Hansen Skogseth.

Ingar Helge Gimle spiller hovedrollen i vandreteateret «Bak Vollene», her sammen med Talina Hansen Skogseth.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen