Kultur

Eurovision-fest med bananer og post covid-eufori

De vil ha Fredrikstad-folk ut av Netflix-trusa og byr på bananer til kvelds og banan i glasset.

– Det blir bananer i alle fasonger. Bananer er det store i år.

Hege Hansen og Desirée Ulvestad-Grandahl skratter og humrer – de er klare for en fest som ikke slumrer. Når de norske bananene synger og danser i Italia, skal selskapshallen på Quality være fylt av «euforia».

– Det er planen. Dette blir gøy, skjønner du! Glitter og glam, rød løper og bananer til folket, lover de to.

Vi oppfordrer bare folk til å kle på seg. Nå må du ut av koronabobla, hvor du kanskje har sittet i sofaen i bare trusa og sett på Netflix.

—  Desirée Ulvestad-Grandahl

Bananhumoren skyldes det norske bidraget i årets Eurovision-finale, de to anonyme skikkelsene i banankostymer, som kaller seg Subwoolfer og skal forsvare Norges ære i den europeiske låtfestivalen med «Give that wolf a banana».

Det er klart at det må være bananer på festen på Quality Hotel når finalen går av stabelen 14. mai. Fredrikstad Pride-duoen, som står bak festen sammen med Park Pixel AS og hotellet, lover at det blir mer å glede seg til.

Oda, quiz og sprell

Fredrikstad-artist Oda Gondrosen, som selv var med i den norske Melodi Grand Prix-finalen, kommer. Det kan by på overraskelser, hinter de.

Og konferansier og quizmaster Desirée Ulvestad-Grandahl byr på Eurovision-quiz, lister og skjemaer, konkurranser og et og annet sprell for å holde stemningen på topp gjennom kvelden.

– Om du samler familien hjemme i stua eller om du er på en svær fest, så er det jo blitt veldig vanlig med skjemaer og lister til Grand Prix og Eurovision. Beste låt, beste antrekk, sureste sang – alle artige kategorier må vi ha. Og så blir det noen sprell, som å ta seg et glass vann, eller noe sånt, hver gang det er pyroshow på scenen, for eksempel, gliser hun.

Oda Gondrosen gikk videre til den norske MGP-finalen etter at hun vant årets tredje delfinale i Melodi Grand Prix 2022.
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK / NTB

Det vil blant annet bli kåret beste antrekk for kvelden, som i Eurovision-sammenheng gjerne kan være ganske så eksentrisk. Men arrangøren er ikke kravstor her – spesielt ikke etter en lang pandemi med restriksjoner og lite sosial omgang.

– Nei, vi oppfordrer bare folk til å kle på seg. Nå må du ut av koronabobla, hvor du kanskje har sittet i sofaen i bare trusa og sett på Netflix. Dette er en gyllen anledning til å pønte seg litt, ‘a gett! Du tar på deg hva du vil, bare du selv synes at du er fin. Men det er lov å synes litt ekstra godt, påpeker Ulvestad-Grandahl.

Selv er verken hun eller Hansen klare for å komme med sine råtips til hvilken nasjon som vil gå seirende ut av konkurransen. De har ikke sett alle bidragene ennå, og venter spent på NRKs «Adresse Torino», der kanalen varmer opp til finalen i Eurovision Song Contest (ESC) med å presentere de 40 låtene og artistene som skal på scenen.

– Jeg skal benke meg ned og se. Mange har tippet hardt på Sverige, det er jeg veldig usikker på. Det kommer litt an på hvor sterke de andre bidragene er, mener Ulvestad-Grandahl.

– Norge også en favoritt i andre land, påpeker Hansen.

– Vertslandet Italia er også blitt tippet ganske høyt. Og den ukrainske låta, legger Ulvestad-Grandahl til.

– Det siste går det kanskje litt politikk i?

– Jo, men så er låta ganske kul, også, synes Hansen.

Lurer på Ormåsens danseferdigheter

De er enige om at det er et spesielt år for låtkonkurransen, men tanke på krigen som herjer Ukraina og Russland som er utestengt fra finalen som den angripende part.

– Dette har det jo også vært mye snakk om i Eurovision-sammenheng. Så det blir litt politikk i det selv om man ikke ønsker at konkurransen skal være politisk, poengterer Ulvestad-Grandahl, som selv mener det er riktig av ESC å innta et klart standpunkt til krigføringen.

Nettopp ute av én krise og midt oppi en ny, bør det likevel være rom for en fest, mener de, og håper at alle de 170 billettene blir solgt og at festlokalet fylles opp. Alle over 20 år kan delta. Hege Hansen sier hun elsker Eurovision.

– Jeg kan alle sangene utenat lenge før finalen og synes det er morsomt når de drar det litt langt, sånn som den ukrainske dragartisten i sølvdrakt, Verka Serduchka, som kom på 2. plass i 2007.

– Den ble jo også en partylåt i etterkant, påpeker Ulvestad-Grandahl, som mener det er morsomt når scenebidragene går litt på utsiden av hva folk forventer.

Det gjør også årets norske bidrag, som Hansen har tvilt seg fram til at hun tror er Gaute Ormåsen og Ben Adams som skjuler seg i banankostymene, etter heftige spekulasjoner i mediene etter den norske finalen.

– Jeg trodde først det var Ormåsen og Vidar Villa. Han sang «Jeg vil ha moren din», og i Eurovision-låta er det «And before that wolf eats my grandma», ler hun, og legger til:

– Jeg synes bananbidraget fra Norge er morsomt. Det tror jeg folk vil ha i år – litt moro!

Ulvestad-Grandahl tror låta og sceneshowet underholder alle, unge som gamle.

– Og ta det så høytidelig som du vil, da, tenker jeg: Det er ikke politisk, det er ikke hjerte og smerte, det er bare moro og party, sier hun og spør til slutt:

Er Gaute Ormåsen så flink til å danse? Det kan godt hende, men da har han imponert meg. Da skal jeg klappe.

Så spørs det om vi vil få vite hvem bananene virkelig er, da, etter finalen. Det er det ingen som vet.


----

Eurovision-festen

• På Quality Hotel Fredrikstad 14. mai, samme kveld som finalen i Eurovision Song Contest

• Arrangeres av Fredrikstad Pride i samarbeid med Park Pixel AS og Quality Hotel

• For alle over 20 år, men begrenset antall plasser

• Mer informasjon om arrangementet og billettsalget finnes på Facebook-eventet «Eurovisionparty»

----

Mer fra Dagsavisen