Kultur

«Drillo» i celebert selskap

Fotballprofessoren satte legendariske avtrykk etter seg som landslagstrener. Nå er han støpt filmstjerne.

En vegg i foajeen på Fredrikstad Kino kan skilte med store navn.

Hollywood-stjerner og andre med filmroller i forbindelse med premierer på Fredrikstad Kino er forevig i sement.

Håndavtrykk og signaturer fra blant andre Jackie Chan, Don Johnson, Jaden Smith, Peter Stormare, Dennis Storhøi, Harald Zwart, Liv Ullmann, Terje Formoe, Petronella Barker og Tom Mathisen pryder veggen under «Hællæwood»-skiltet.

Mange kjente navn, hender og føtter er foreviget i støp på denne veggen i foajeen på Fredrikstad Kino. Blant dem, Hollywood-stjerner som Jackie Chan, Don Johnson og snart Samantha Fox og Egil Drillo Olsen.

– Blant våre største kjendiser

På vei opp på veggen er Stian «Staysman» Thorbjørnsen, Harald Rønneberg og Samantha Fox. Det samme er nå Egil «Drillo» Olsen – Østsiden-kællen med pælane – etter torsdagens førpremiere på dokumentarfilmen «Alt for Norge».

Mannen bak det norske fotballeventyret på 1990-tallet stilte sporty opp og la hendene sine i støp.

Når plata med Drillos avtrykk har fått tørket og blitt pusset og malt, skal den opp på veggen med de andre stjernene.

– Det blir stas. Han er vel mye mindre hjemme i Fredrikstad enn før, men like fullt ekte Fredrikstad-gutt. Drillo må vel være en av de største kjendisene Fredrikstad har, mener kinosjef Jørgen Søderberg Jansen.

Kinosjef Jørgen Søderberg Jansen ved Fredrikstad Kino.

Ikke Drillos filmdebut

Han påpeker at «Alt for Norge» riktig nok ikke er Drillos filmdebut. I 1995 ga han norsk tale til høvdingen «Majestix» i animasjonsfilmen «Asterix erobrer Amerika», der også Øivind «Raymon» Johansen, Dennis Storhøi, Kalle Øby, Ole-Jørgen Nilsen, Bjørn Jenseg og Nils Ole Oftebro hadde stemmeroller.

– I den filmen skulle nemlig alle gallerne ha Østfold-dialekt, forklarer Jansen.

Skuespiller og stuntmann Jackie Chan, kanskje mest kjent for sin rolle i «Rush Hour»-filmene, er blant stjernene på veggen i Fredrikstad Kino etter at han deltok på premierefesten for Hollywood- og Fredrikstad-regissør Harald Zwart sin nyere versjon av «The Karate Kid». Hovedrolleinnehaver og sønn av Will Smith, Jaden Smith, har også lagt hendene i støp her, sammen med blant andre regissør Zwart.

Året etter at Drillo, som fyller 80 år fredag, hadde ledet Norge i vårt første Fotball-VM på 56 år, hadde ikke Fredrikstad Kino startet tradisjonen med å sikre stjernenes avtrykk.

Men nå passet kinosjefen på å gripe muligheten for Drillo-avtrykk med begge hender.

– Nå er Drillo foreviget her hos oss og han blir en veldig god tilvekst til samlingen. Det er ikke ofte vi med rette kan ta begrepet levende legende i bruk, men det kan vi i fullt alvor gjøre om Drillo, slår kinosjefen fast.