Kultur

Blomsterøya 17. mai-korps: – Terskelen for å delta hos oss er lav

24 korpsmusikanter på Kråkerøy håper flere vil være med å spre glede på nasjonaldagen.

For over ti år siden blåste Alexander Hermansen i gang Blomsterøyas 17. mai-korps. Siden har musikantene på Kråkerøy gjort korpskrisa til skamme, og gledet mange på nasjonaldagen. Men ikke uten et kontinuerlig engasjement fra en av ildsjelene, Lars Erik Edvardsen.

– Først og fremst: Terskelen for å delta hos oss er lav! presiserer han, og legger til:

– Samtidig resulterer det i at mange tar fram instrumentet noen uker før 17. mai, og vi må pushe på for å fylle opp rekkene. Når det er sagt stiller vi nå med 24 musikanter, inkludert en hardtslående trommerekke. Alle er selvfølgelig velkomne til å bli med å spre glede i gata. Men er det noen som tidligere har spilt klarinett eller trompet, og kjenner at det fortsatt rykker i marsjfoten, tar vi dem imot med åpne armer.

Tradisjonsrikt marsjprogram

Repertoaret bør ingen frykte mener Blomsterøy-korpsets, Lars Erik Edvardsen.

– Vi holder tradisjonene ved like. I noteklypa kommer det i år som tidligere til å stå både «Norge i rødt hvitt og blått», «Gammel jegermarsj» og «Ja vi elsker». Har du spilt i korps tidligere går dette på autopilot, smiler han.

17. mai-korpset på Kråkerøy spiller primært på blomsterøya, men blir det mange nok med – er planen å spre feiende taktfaste toner også i Fredrikstad sentrum.

Spille i korps skaper følelser

Pådriverne Siw Anita Berg, Lars Erik Edvardsen, Christin Berg og Arild Thorvaldsen er kvartetten som også ønsker at Blomsterøyas 17. mai-korps skal spille mer enn en dag i året.

– Vi har forsiktig dratt i gang øvelser en gang i måneden. Kall det gjerne en videreføring av Alexander Hermansens opprinnelige prosjekt. Det legges opp til at terskelen for å kunne delta skal være lav. Har du spilt, eller spiller et instrument, og har lyst til å gjøre dette til en liten fast hobby? Ja. Da er vårt tilbud et riktig sted å begynne. Det eneste du trenger er eget instrument. Marsjene vi spiller på 17. mai har jeg allerede nevnt, på øvelsene i Kjøkøy grendehus håper vi å utvide med noen få enkle marsjer i tillegg, forteller Lars Erik Edvardsen som avslutningsvis betoner gleden av å spre korpstoner på nasjonaldagen:

– Det er ingenting som berører meg mer enn å se glade barn på fortauet, og blide eldre på institusjoner, sette pris på det vi gjør. Det er verdt innsatsen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen