Kultur

Store navn på støttekonsert for ukrainske flyktninger

- Vi føler med våre brødre i krigen. Det er våre naboer og venner, som nå er flyktninger, sier nestleder i den polske foreningen i Fredrikstad, Zbigniew Gorski. På plakaten lørdag står kjente navn som blant andre Odd René Andersen og Richard Burgess, samt flere polske artister.

Støttekonserten arrangeres på Litteraturhuset Fredrikstad, og har blitt stablet på plass i løpet av en kort uke, og det var ikke vanskelig å få «ja» fra de artistene han spurte.

- Det har vært veldig bra respons, derfor klarte vi å få det til på kort tid, sier Zbigniew Stanislaw Gorski.

- Vi har kalt arrangementet Stopp krigen!, og alle inntektene går til å støtte de ukrainske flyktningene. Vi føler med våre brødre i krigen. Det er våre naboer og venner, som nå er flyktninger.

Solidaritet med Ukraina

Båndene mellom Ukraina og Polen er tette, blant annet var det utstrakt utveksling av arbeidskraft fra Ukraina til Polen etter den kalde krigen. For mange med polsk bakgrunn oppleves krigen som voldsomt opprivende.

- Vi er dypt rystet. Vi ser bilder hver dag, og de kommer med tog, buss, til fots, de reiser lange avstander for å komme seg i trygghet og de trenger støtte, sier Gorski.

- Det polske folket har kanskje en annen nærhet til krig og krigshandlinger, enn de fleste nordmenn?

- Ja, for oss er det et åpent kapittel. Vi har ikke selv vært direkte involvert i en krig, men våre foreldre har det. Krigen er fortsatt veldig levende i polske minner, sier foreningslederen.

- Vi har levd med levende frykt for vår store nabo. Men akkurat nå er det mest naturlig å hjelpe dem som er i nød, sier Gorski.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

STOPP KRIGEN! STØTTEKONSERT FOR UKRAINSKE FLYKTNINGER

Sted: Litteraturhuset Fredrikstad

Tid: Lørdag 12. mars klokken 18.30-20.30

Pris: 150 kroner

Artister:

  • Odd René Andersen
  • Richard Burgess.
  • DJ Slizek
  • Morten Gjærløw Larsen og Renate Gjærløw
  • Remik
  • Frytt
  • Domika
  • Verazie

---






Mer fra Dagsavisen