Kultur

Tre Fredrikstad-talenter tildelt Drømmestipendet

Dansekunstneren Balder Hansen (22), akrobat og nysirkusartist Tuva Kristiansen (19) og sanger og låtskriver Ann Weberg (24) er blant de 50 utvalgte som får sin andel av potten på 1,5 millioner kroner.

– Jeg syns det er utrolig stas å få anerkjennelse for hva jeg brenner for, og er takknemlig for at det finnes et stipend for unge drømmere som meg, fastslår Tuva Kristiansen lykkelig.

I et intervju med Dagsavisen Demokraten i januar, fortalte hun blant annet om hvordan hun ønsker å bruke sitt kunstneriske og akrobatiske talent til å fremme kvinnekroppens naturlige vesen og alle dens unike forskjeller – og håper etter hvert å lage en forestilling som skaper reaksjon, refleksjon og debatt.

– Jeg ønsker å utforske, utfordre og utvikle samfunnets syn på kvinnen gjennom kunsten og hvordan vi tenker om nakenhet, uttalte hun da.

Akrobat Tuva Kristiansen (19) fra Fredrikstad fikk i fjor sommer seile tre uker med seilskuta Statsraad Lehmkuhl, og opptrådte underveis. Det ga mersmak både på sirkus og et liv til havs.

– En fantastisk mulighet

I løpet av de siste månedene har Dagsavisen Demokraten presentert samtlige av de ni kunst- og kulturtalentene fra Fredrikstad som var blant de totalt 400 nominerte. Foruten Kristiansen, Balder Hansen og Ann Weberg, var dette Ada Berisha (dans), Henrik Granli Øieroset (musikk), Henrik Aasgaard Sortland (skapende skriving), Niklas Lyngfoss (visuell kunst), Marie Synnøve Skagemo (musikk) og Sara November Skutle (visuell kunst).

Drømmestipendet er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping, med mål om å synliggjøre kommunenes arbeid for barn og unge, og være verdifull inspirasjon og et viktig bidrag til å oppfylle unge kunst- og kulturutøveres drømmer.

Alle kandidatene fra rundt om i Norge har selv søkt på stipendet, og det er hjemkommunene deres som har avgjort hvem som skulle gå videre blant de nominerte. Da stipendvinnerlista for 2022 ble offentliggjort mandag 21. februar, ble det altså klart at tre av de nominerte fra Plankebyen nådde opp da det skulle avgjøres hvilke 50 av de 400 nominerte som skulle få 30.000 kroner hver, som et bidrag til å oppfylle sine drømmer.

– Dette stipendet er en fantastisk mulighet til å sette i gang med en karriere innenfor scenekunst og nysirkus. Det gir meg blant annet mulighet til å utføre flere av de planene jeg har for det kommende året, planer som jeg gleder meg til å sette i gang etter utdanningen, sier Tuva Kristiansen.

Takknemlig og overrasket

Dansekunstner Balder Hansen fortalte tidligere i februar åpenhjertig om den tøffe veien tilbake etter en dramatisk hodeskade han pådro seg for et drøyt år siden. Samtidig var han klar på at dette ikke har klart å stoppe drømmen om å inspirere andre gjennom bevegelse, og er nå svært fornøyd med å ha kommet gjennom nåløyet og være blant stipendmottakerne.

– Superdeilig å være en av dem som mottar Drømmestipendet. Det er en fin anerkjennelse, samtidig som det lar meg fortsette å fokusere på drømmene og planene mine. Jeg er utrolig takknemlig for nominasjonen fra Fredrikstad kommune, samt juryens dom, sier Hansen.

Den siste Fredrikstad-vinneren, sanger og låtskriver Ann Weberg har i et større intervju snakket om hvordan hun ønsker å bruke musikken sin til å hjelpe andre, og bidra til å normalisere samtalen om psykisk helse. Da hun fikk høre at hun var en av de 50 vinnerne av Drømmestipendet, ble hun veldig overrasket og glad:

– Det var en fantastisk beskjed å få. Det er en ære å få en slik bekreftelse på kunsten som man jobber for hver dag, og stipendet gir meg muligheten til å jobbe videre mot drømmen min. Jeg er veldig takknemlig, og gleder meg til å komme i gang med nye prosjekter!

Sanger og låtskriver Ann Weberg (24) fra Fredrikstad er opptatt av psykisk helse, og det er det hun ønsker å vie musikken sin til. Nå håper hun å bli en av 50 stipendvinnere på veien mot albumambisjonene.

Kun Oslo hadde flere

I en pressemelding fra Drømmestipendet, kommer det fram at årets vinnere har røtter over hele landet, fra Alver i vest og Kristiansand i sør til Gamvik, både lengst nord og øst.

– Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd er opptatt av å styrke det kulturelle mangfoldet over hele landet. Vi tror Drømmestipendet bidrar til at talentfulle unge får inspirasjon, verdifull synliggjøring og oppmuntring til å dyrke talentet sitt. Samtidig fokuserer Drømmestipendet viktigheten av at ungdom får gode rammer for kunst- og kulturopplæring i hjemkommunen sin, sier prosjektleder Lars Emil Johannessen i Norsk kulturskoleråd i pressemeldingen.

Bortsett fra Oslo, er imidlertid Fredrikstad den eneste enkeltkommunen med flere enn tre stipendmottakere i 2022. Fylkesvis fordeler stipendene seg slik: Troms og Finnmark 3, Nordland 2, Trøndelag 5, Møre og Romsdal 3, Vestland 6, Rogaland 5, Agder 2, Vestfold og Telemark 5, Oslo 4, Viken 11, Innlandet 4.

– Det er veldig gledelig at Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping for 19. gang kan hedre unge kunst- og kulturtalent over hele landet. Antallet nominerte viser at det spirer og gror godt lokalt innen kulturen. Målet på sikt må være at stipendet skal bidra til et enda større mangfold av unge kunstnere, sier seniorrådgiver og ansvarlig for Drømmestipendet hos Norsk Tipping, Trond Olav Asperud.

Stipendutdelingene finner normalt sted i løpet av mai og juni, og skal også helst innebære at mottakerne gir noe tilbake til andre kunst- og kulturutøvende ungdommer i kommunen som har nominerte dem. Dette kan for eksempel være kurs, mesterklasser, opptredener eller lignende.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Om Drømmestipendet

  • Samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping, etablert i 2004
  • En bredt sammensatt jury med mye fagkompetanse velger ut 50 nominerte som får hvert sitt stipend à 30.000 kroner – til sammen 1,5 millioner kroner
  • Skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse til unge kunst- og kulturutøvere, samt bidra til at de får oppfylt drømmer
  • Skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere
  • Kan søkes av kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år
  • Utdeles i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse
  • Dokumenterte ferdigheter og drømbeskrivelse teller likt når drømmestipendjuryen vurderer søknadene
  • Mange stipendvinnere er i dag profilerte kunst- og kulturutøvere – som Astrid S, Didrik Solli Tangen, Ella Marie Hætta Isaksen, Kristian Kristiansen, Ingebjørg Bratland og Heidi Ruud Ellingsen
  • På nettstedet drommestipendet.no kan du se hvem både vinnerne og de øvrige nominerte i 2022 er – samt hva de gjør, kan og drømmer om

---






Mer fra Dagsavisen