Kultur

Dansekunstner Balder (22) liker seg best utenfor boksen

Et dramatisk fall kunne betydd en brå slutt på en lovende karriere. Men Balder Hansen har reist seg, og ser nå framover med glede i blikket.

– Jeg har alltid vært veldig fascinert av bevegelse og dans, men startet å ta danseklasser da jeg var 8–9 år, innleder Hansen overfor Dagsavisen Demokraten.

22-åringen vokste opp på Selbak, og i tenårene var det stort sett hiphop som gjaldt ved siden av skolegangen på Borge ungdomsskole og Greåker vgs. Samtidig oppdaget han tidlig en trang til å utforske et bredere spekter av dansens mangfoldige verden.

– Jeg har nok blitt mer interessert i å se på dans som noe større enn stiler og sjangre. Etter videregående gikk jeg på et forstudium i dans kalt «Spin Off» i Oslo. Her var det moderne, ballett og jazz som var hovedfagene, og så går jeg samtidsdanslinje nå. Jeg føler meg veldig heldig som har fått muligheten til å prøve så mye ulike typer dans og bevegelse, og vil si jeg har blitt et produkt av veldig mange ting blandet sammen, beskriver Hansen.

Den lange veien tilbake

Som konkurransedanser har han to ganger gått til topps i kategorien «experimental » i den skandinaviske kvalifiseringen til Juste Debout, verdensmesterskapet i oppestående street dance, og deltok dermed i finalen i Paris i både 2017 og 2018. I tillegg har Hansen over flere år undervist danseklasser både hjemme i Norge og ute i Europa.

Men så, i starten av 2021, skjedde det som bokstavelig talt satte ambisjonene om å leve av dansen ut av kurs.

– I januar i fjor falt jeg på hodet mitt i studenthybelen min her i Amsterdam. Det resulterte i et lite kraniebrudd, som endte opp i ganske store konsekvenser for veien videre, forteller Hansen åpenhjertig.

Dansekunstner Balder Hansen fra Selbak i Fredrikstad.

Ulykken medførte nemlig at han ble døv på det ene øret, samt en skade på balanseorganet. De første ukene etter det dramatiske fallet klarte han ikke engang å gå.

– Mange måneder etter virket en framtid som dansekunstner veldig fjern. Jeg var helt på bånn, visste virkelig ikke hva jeg skulle gjøre, alt virket helt meningsløst. Jeg måtte jobbe beinhardt for å komme tilbake, og det gikk veldig sakte, utdyper han.

Jeg er ikke nødvendigvis så interessert i å passe inn i ting, men heller skape noe dynamisk sammen med andre

—  Balder Hansen (22)

Ved hjelp av ukentlige behandlinger hos fysioterapeut og osteopat, og utallige timer med daglig balansetrening, kom han seg på beina igjen – og fant tilbake bevegelsesgnisten.

– Det var et tøft år, men jeg har lært utrolig mye, så jeg prøver å se positivt på det. Jeg blir nok litt mer svimmel her og der, samtidig som verden min er litt bøyd til venstre – den siden som ble skadet. Men jeg føler ikke at dette begrenser meg på noe som helst måte, fastslår Hansen, før han legger til med et smil:

– Nå, et helt år etter ulykken er jeg så stolt av å kunne se på framtida med lykke og glede. Bare ikke snakk til venstreøret mitt, da hører jeg ingenting!

Overraskende nominasjon

Han legger likevel ikke skjul på at veien tilbake fra skaden har kostet, både mentalt og økonomisk. Derfor beskriver han det som en «veldig digg følelse og kjempefin overraskelse» å være blant de 400 nominerte kunst- og kulturtalentene til Drømmestipendet 2022 (se faktaboks), som en av ni fra Fredrikstad.

– Først og fremst ville Drømmestipendet vært en fin anerkjennelse for arbeidet jeg gjør nå, men også for veien videre. Det ville ha gitt meg en dytt inn i arbeidslivet, og latt meg fokusere på drømmene mine.

– Hva skal pengene brukes på hvis du vinner?

– Mye ville gått til å reise til ulike opptaksprøver og møter, men jeg har veldig lyst på en ny massasjepistol, så jeg kommer nok til å skaffe meg det også, svarer Hansen.

Se Balder Hansen danse seg gjennom Amsterdam:

Forelsket i kanalbyen

For tida studerer han altså samtidsdans i Amsterdam, der han er godt inne i det tredje og siste året. Og selv om oppholdet i Nederland har vært preget av koronapandemien, angrer han ikke på at han hoppet på muligheten da den bød seg.

– Gjennom forstudiet jeg gikk, fikk jeg høre om en spennende ny linje som skulle åpnes på Kunsthøgskolen i Amsterdam. Jeg dro ned på opptaksprøve, og forelsket meg raskt i både skolen og byen. Det har vært intenst på mange måter, da det er en helt ny linje med et nytt konsept, så klassen min har i stor grad vært prøvekaniner.

– I løpet av studietiden min har det vært mye nedstengning og karantene, og jeg har vel egentlig ikke gått et helt år sammenhengende uten nedstengning. Det er selvfølgelig kjipt og trist med hele situasjonen, men jeg har samtidig opplevd så utrolig mye fint på disse snart tre årene, sier Hansen.

Livsviktig

Etter hvert som 22-åringen har modnet som danser, og nå står på dørstokken til arbeidslivet, er det eksperimenteringen og kunsten han først og fremst trekkes mot. Å kjempe mot andre om heder og ære har blitt mindre viktig.

«Jeg elsker å drømme meg bort, fundere og gruble på hvordan fremtiden vil forme seg. Som kunstner tror jeg man må tørre å drømme, da vi aldri vet hva morgendagen bringer. Å leve av dans hadde vært kult, men det viktigste for meg er å inspirere andre», skriver han blant annet i søknaden sin til Drømmestipendet.

– For tiden styres jeg nok mer av et indre ideal fremfor konkurranser og meritter. Å vise fram eksperimenter og prosesser har blitt viktigere for meg ettersom jeg vil representere meg selv i kunsten. Jeg er ikke nødvendigvis så interessert i å passe inn i ting, men heller skape noe dynamisk sammen med andre, utdyper Hansen.

Han er uansett klar på at dansen er en helt essensiell del av tilværelsen, og kommer nok til å fortette å være det gjennom resten av levetida på ulike vis.

– Dans og bevegelse betyr utrolig mye for meg, og med alt som betyr mye for meg er det mye følelser involvert. Bare det å ha noe å gjøre, bruke tid på og kunne bruke fra ulike vinkler tror jeg er viktig, og for meg har dansen vært nettopp dette. Så klisjè, men dansen har jo blitt livet mitt, og jeg ser på det på lik linje som alt annet.

– Den største drømmen min akkurat nå er vel å jobbe med andre inspirerende mennesker som danser, og kanskje senere som koreograf. Dansen har tatt meg helt til Amsterdam, så jeg er spent på hvor den fører meg videre, avslutter Hansen.

Dansekunstner Balder Hansen fra Selbak i Fredrikstad.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Drømmestipendet

• Stipendordning i et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd, som ble etablert i 2004.

• Kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år kan søke. Stipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.

• Fagjuryer innen hver kategori samt en egen drømjury vurderer søknadene i februar og utdelingene skjer i mai og juni.

• 50 nominerte får tildelt hvert sitt drømmestipend på 30.000 kroner etter at 1,5 millioner kroner er fordelt.

• Blant tidligere vinnere finner vi kjente utøvere som Astrid S, Didrik Solli Tangen, Ella Marie Hætta Isaksen, Heidi Ruud Ellingsen og Ingebjørg Bratland.

• 400 utøvere er nominert for 2022, blant andre disse 9 fra Fredrikstad: Ada Berisha (dans), Ann Weberg (musikk), Balder Hansen (dans), Henrik Granli Øieroset (musikk), Henrik Aasgaard Sortland (skapende skriving), Niklas Lyngfoss (visuell kunst), Marie Synnøve Skagemo (musikk), Sara November Skutle (visuell kunst) og Tuva Kristiansen (sirkus).

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: