Kultur

Tre scener i Fredrikstad skal samarbeide om å hylle kvinner i musikken

Det er på tide å fronte kvinnene i bransjen, mener kulturdamene fra Østfold. Derfor kickstarter de festivalsommeren med GRL PWR FSTVL i april.

– Jeg har snakket med bookingagenter som kan si at de ikke vil tråkke feil, fordi de har snakket med Sara på St. Croix, sier Emilie Berg Slangsvold.

Hun er prosjektleder i kulturarrangøren HES i Oslo, men var inntil nylig sjef for Gamlebyen Kulturhus. Nå er hun i en overlappingsfase, og har absolutt ikke glemt kulturlivet i Fredrikstad. Derfor trengte hun ingen betenkningstid da Sara Jeanine Heidenstrøm, kulturkonsulent ved St. Croix-huset, spurte om de ikke skulle samarbeide om en festival, istedenfor å konkurrere.

Det er ikke noe kjempefeminist-prosjekt, men det handler om å skape bevissthet om de flinke kvinnelige musikerne vi har.

—  Sara Jeanine Heidenstrøm, kulturkonsulent

Med seg på laget har de også Linn Carina Johnsen, som er bookingansvarlig på baren Tæps. De vet nemlig alle tre at det går an å samarbeide om gode kulturopplevelser for fredrikstadfolket, selv om de er ansvarlig for hver sin scene.

Og i samme slengen kan de også hylle de kvinnelige aktørene i musikken, som de mener ikke får nok plass.

Utfordrer mannsdominerte scener

Heidenstrøm på St. Croix har vært med på flere arrangementer i regi av AKKS, en musikkorganisasjon som jobber med likestilling i norsk musikkmiljø. Det var de som inspirerte henne til å initiere GRL PWR-festivalen.

– Også tenkte jeg at Emilie er jo i Gamlebyen. Jeg er her på St. Croix, og Linn er på Tæps. Vi prøver jo egentlig å treffe det samme publikummet. Etter kulturnatt ønsket vi da å gjøre noe lignende igjen, arrangere noe på flere steder, men samarbeide mer om hva som skal skje, forteller Heidenstrøm.

At de ønsker seg band med flere kvinner i besetningen er heller ikke tilfeldig.

– Vi som spillesteder rapporterer årlig til Norske Konsertarrangører og Tono. Der ser man på statistikken at det er veldig mange menn som kommer på scenene våre, og veldig få kvinner. Kanskje man da kunne prøve å skape noe, fokusere på de bra kvinnelige musikerne vi har?

To kvinner sitter ved et bord fullt av papirer, på baren Tæps. De ser inn i hver sin pc og smiler.

Og det skal de gjøre, med den knallrosa GRL PWR-festivalen. Der er alle frontfigurene kvinner. Minst.

---

Disse er foreløpig booket til GRL PWR:

  • Pikekyss: Pop-band med indierock-tendenser, fra Oslo og Sarpsborg.
  • Lisa Skoglund: Nordnorsk popmusikk fra Tromsø.
  • Girls Only: DJ-duo fra Oslo
  • Blomst: Punkete garasjerock med base i Oslo
  • Sløtface: Rockeband fra Stavanger
  • Frøkedal & Familien: Oslobasert folkpop-musikk

---

Samarbeid, ikke konkurranse

Heidenstrøm forteller at hun har fått spørsmål om det festivalen kun er for et kvinnelig publikum.

– Og nei, det er det absolutt ikke. Alle skal jo være med, for det vi skal gjøre er å hylle kvinnene i musikken. Det er en hyllestfestival. Vi kunne fint bare kalt det en festival, men ved å putte den i den kategorien så føler jeg at det er med på å skape bevisstgjøring også. Det er jo målet. Det er ikke noe kjempefeminist-prosjekt, men det handler om å skape bevissthet om de flinke kvinnelige musikerne vi har, sier hun.

De er stolte av at deres scener kan være arrangører for et så kvinnetungt arrangement.

– Alle tre er litt underground, vi er ikke fancy scener. Det blir tre forskjellige stemninger. Fordelene er også markedsføringsmessig, er at vi kan fremme hverandre i hverandres kanaler. Fredrikstad kommune har høyt oppe nå at man skal samarbeide mot felles mål, og dette er et godt eksempel på det, hvordan jobbe sammen og ikke mot hverandre, sier Berg Slangsvold.

Festivalen holdes fra 22. til 23. april. Mer informasjon om tid og sted kommer på facebook-arrangementet GRL PWR FSTVL.

Nyeste fra Dagsavisen.no: