Kultur

Fargerik skaperglede

Vakre, fargerike og gledesfylte metallbilder preger veggene både utvendig og innvendig hos kunstner Diane Haft i Fredrikstad. – Jeg synes metallet blir vakkert når det ruster også, derfor har jeg en del av bildene hengende utendørs, smiler Diane.

Bak den lille porten inn til hagen og huset har Dianes mange idéer fått rom, og all den kreative skapergleden er godt synlig nær sagt overalt. Her er planter i takrenner, store og små malerier på ytterveggene og ulike kjente maskiner og gjenstander brukt på utradisjonelt vis - for eksempel henger en trompet på uthusveggen og en malt hagekanne i frukttreet.

– Jeg leker hele tiden, og det er helt fantastisk! smiler Diane.

Et besøk hos en god venninne i USA resulterte i et bilde og en skål laget av blikkbokser, og det var starten på Dianes nye prosjekt.

Løssluppen barnslighet

Diane har hatt mange kreative prosjekter i årenes løp, blant annet laget hun vugger sammen med ektemannen, Frode Thorsen.

Jeg var klar over at folk strengt tatt ikke trenger «luksusvugger», men så gjorde vi dem allikevel. Det var nok litt dumt, men veldig gøy!

—  Diane Haft

– Jeg elsker møbler og hadde lyst til å lage noe som kunne brukes. Barnemøbler er tingen! tenkte jeg og tegnet ut motivet. Frode skar ut materialene og deretter dekorerte jeg vuggene med pynt, collage og lakk, forteller Diane og viser vei ned i kjelleren der noen eksemplarer står lagret. – Jeg simpelthen elsker å lage vugger, men jeg er ikke god på markedsføring, så prosjektet stoppet opp litt på grunn av plassmangel. Folk spurte meg «Har dere undersøkt markedet?» Det hadde vi ikke. Jeg var klar over at folk strengt tatt ikke trenger «luksusvugger», men så gjorde vi dem allikevel. Det var nok litt dumt, men veldig gøy!

Diane elsket å lage «luksusvugger» til babyer!

Stofflek

Da prosjektet med vuggene ble lagt midlertidig på is, fant Diane på noe nytt; sengetepper til vuggene - og en egen kolleksjon med barneklær: Wild Child Clothing. Dette var kjoler laget for barn i alderen 3-6 år, og idéen var funksjonalitet kombinert med «bling»; de skulle være vakre og samtidig kunne lekes i.

– Jeg er litt av et petimeter, så plaggene var solide, laget for å tåle mye bruk, sier Diane.

– Jeg brant virkelig for dette prosjektet og hadde det veldig moro underveis.

Fortsatt har hun en hylle fylt med mange fargerike stoffer og mange rester av «bling» og skinnende detaljer. Innholdsrike skattkister i form av bokser og kurver rommer mange forskjellige glitrende knapper, bånd og stoffer, samlet over lang tid. I dette kreative verkstedet kastes nemlig ingenting.

– Kan hende kan jeg bruke noe av dette i mine nye prosjekt? Kanskje i kombinasjon med metallet? Man vet jo aldri, ler Diane, som er utdannet formingslærer og har arbeidet som det i over 30 år. Nå er hun blitt pensjonist, og mye av tiden brukes fortsatt i verkstedet.

Jeg har slått mange fingre med hammeren underveis, så hansker er blitt et must.

—  Diane Haft

Metallbilder

Regnbuehuset i Gamlebyen solgte Wild Child-kjolene i noen år, men da butikken ble lagt ned i 2015 tenkte Diane at det var kroken på døra for klesprosjektet for denne gang. Hos en kreativ sjel forsvinner imidlertid ikke skapertrangen. Den finner bare andre måter å komme til uttrykk på. Under et besøk hos Debbie Stafford, en god kunstnervenninne i USA, for noen år siden ble Diane inspirert til å begynne med noe helt nytt. Debbie laget vakre smykker av gamle blikkbokser, og hun oppmuntret Diane til å prøve.

Diane elsker å jobbe med verktøyene i verkstedet.

– Jeg laget et bilde og et par kurver i metall og kjente at jeg ble veldig inspirert på flere måter. Siden jeg er svært glad i gamle blikkbokser og elsker å bruke verktøy - og det må man når man jobber med materialer som dette - visste jeg at jeg var inne på noe her. Da jeg kom hjem og fikk se armeringsjernet vi bruker til plantene i hagen, tenkte jeg at metallboksene kunne kombineres med armeringsjernet for å lage bilder. Og slik ble det, forteller Diane.

De siste fem årene har dermed en god del metallarbeider kommet opp på veggen. De kan på avstand likne litt på lappetepper, men når man studerer kunstverkene nærmere oppdager man fort forskjellen. Diane har gjort en nitid jobb med å klippe de opprinnelige blikkboksene opp i mindre biter, for så å feste dem med bittesmå nagler.

– Å, det er mye jobb, men veldig gøy - jeg bare elsker å bruke verktøy! Jeg har slått mange fingre med hammeren underveis, så hansker er blitt et must, ler Diane. Resultatet av arbeidet er at hvert metallbilde er unikt og rikt på detaljer. Bruker man litt tid til å studere dem vil man få øye på noe nytt hele tiden; kruseduller, ansikter, blomster, fugler … Som med Dianes andre prosjekter er også de fargerike metallbildene et resultat av lekenhet, glede og skapertrang.

– Jeg kan ikke lage noe jeg ikke liker, eller noe på bestilling, sier Diane, som likevel gjerne selger unna noen av verkene sine og låner dem ut til kafeer.

– Jeg må like det jeg gjør, ha frie tøyler og la inspirasjonen komme naturlig og av seg selv. Da blir det hele veldig morsomt! Det er denne skapergleden som til syvende og sist driver verket, sier Diane.

Noen av bildene har de store motivene fra blikkboksene intakt, men de fleste bildene består av bokser som er klippet opp i passende biter og tilpasset med tanke på form og farge.


Bildene er fulle av detaljer!





Mer fra Dagsavisen