Kultur

Ble student igjen i en alder av 85 år: – Det gjaldt å være litt uredd og litt uvøren

Øyvind Nordby (86) brukte pandemien på å dykke ned i det abstrakte. Nå feirer han kunstnerkarrieren og ekteskapet med jubileumsutstilling i Overlyssalen.

Øyvind Nordby ved siden av et maleri

2020 var et stort år for Øyvind Nordby. Han fylte 85 år. Ekteskapet hadde vart i 60, og han kunne telle 35 år tilbake til da han begynte å male aktivt.

Med mye livserfaring pakket ned i sekken dro han til Nansen-skolen i Lillehammer den sommeren. Bodde på hybel, delte dusj og do med andre, og stod opp klokka syv om morgenen for å være klar til første leksjon begynte. Det var det abstrakte Nordby ville fordype seg i.

– Jeg har nok våga meg inn på det abstrakte tidligere uten å vite hva jeg gjorde, sier han fra sofaen i hjemmet sitt på Åsebråten i Fredrikstad.

Instruksjonene fra læremesteren hans var litt vage i begynnelsen.

– Læreren bare sa “begynn og mal”. Begynn og mal ja, liksom. Den abstrakte kunsten kommer underveis, bare begynn å mal. Ikke tenk på hva dere gjør, bare mal, sa han, forteller Nordby.

Men de gikk gjennom fargekombinasjoner, kunsthistorie og filosofiens utvikling. Og kosten skulle være bred. Og et felt skulle være blankt.

– Du skal se og kunne hvile øya dine på noe som er helt blankt, og så kommer fargene av seg sjøl. Det gjaldt å være litt uredd og litt uvøren.

Ganske raskt døpte læreren Nordby til kolorist.

– Det er en som bruker sterke farger, som ikke så nøye med linjer og rette streker. Og jeg tenkte at ja det, det kan passe meg, humrer han.

Øyvind Nordby, i malerfrakken sin, holder en pensel i hånden. Foran han står et maleri på et staffeli.

En allsidig kunstner

Oppe på loftet har han atelieret sitt. Det er et nydelig fritidsareal for en pensjonist, forteller han.

– Hvis jeg skal hvile litt ut, så kan jeg gå opp på loftet. “Går oppe en times tid”, kan jeg si til kona mi. Men den timen er vekk før jeg får begynt. Det går så fort når du konsentrerer deg om et eller annet. Du går inn i det du holder på med, så glemmer du tiden, og plutselig har det gått en time eller to, sier Nordby.

– “Skal du bli der i natt”, kommer det liksom nedenifra da vet du. Men når jeg går på loftet så er det fullstendig avslapning.

Nordby fikk ikke hatt utstillingen sin i fjor, slik det var planlagt, på grunn av pandemien. Men jubileumsutstilling blir det likevel, og både ekteskap og kunstnerliv skal markeres. Det gjøres med fire kunstfylte vegger i Overlyssalen på Fredrikstad bibliotek.

– En vegg blir med akvareller, så er det en langside med abstrakt, en vegg med natur, og en med sånn ymse. Må ha med ymse og.

– Jeg har tenkt på det, skal jeg konsentrere meg om en ting? Det er jo noe med allsidigheten i spranget fra akvarellen til den rå abstrakt-kombinasjonen. Farger i symbiose, ytterpunktene, sier han ettertenksomt.

Når han får spørsmål om han er spent i forkant av utstillingen, trekker han litt på det.

– Nei, jo jeg er spent. Gleden ved å vise det frem, og spenningen når det henger der ferdig. Jeg er sårbar jeg som alle andre. Men nå er jeg så gammal at nå vet jeg at det er mest hygge, avslutter han.

Hans verker stilles ut i Overlyssalen 23. - 24. oktober, og 30. - 31. oktober, mellom klokken 12.00 og 16.00.