Kultur

Foredrag om Østfolds gåtefulle helleristninger

Mandag 27. september skal helleristningsjegerne avsløre sine hemmeligheter i et foredrag på Litteraturhuset i Fredrikstad.


Bare i løpet av de fem siste årene har Tormod Fjeld, Lars Ole Klavestad og Magnus Tangen doblet antall kjente helleristningsfelt i Østfold fra 500 til godt over 1000. På foredraget viser de nye bilder av feltene og forteller hvordan leter i mørket i timevis, etter de skjulte skattene.

Mange av de nye helleristningsfeltene er funnet rundt Fredrikstad. Foredraget markerer passeringen av milepælen og setter Østfold på kartet som en viktig region med bergkunst fra bronsealderen.

Helleristninger i Råde

Helleristningenes gåtefulle hemmelighet

I løpet av 2020 fant teamet 104 hittil ukjente helleristningsfelt som lå gjemt i landskapet. Med erfaring, stor oppfinnsomhet og nytenkning, landskapsanalyser og en kombinasjon av ulike verktøy og lys, maner de fram 3000 år gamle figurer som ingen har sett på mange hundre år, fram fra granitten.

I foredraget viser helleristningsjegerne bilder av funnene og landskapene hvor de leter. Oppdagelsene deres har frambrakt en rekke nye momenter til å løse gåten om hva helleristningene var for noe.

Tormod Fjeld er grafisk designer og kommer fra Rygge. Det er han som i 2020 fant et ukjent gravfelt på 1881. Og det var her jegerne senere fant et helt unikt helleristningsfelt med blant annet rundt 570 skålgroper, 28 kryss, åtte stjerner, og et ganske stort skip. Lars Ole Klavestad er landskapsarkitekt, billedkunstner og forfatter og kommer fra Borge. Magnus Tangen er arkeolog og kommer fra Borge. Det siste halvåret har han også vært med på å grave ut Gjellestadskipet.

Foredraget er en markering av helleristningsfunn nummer 1000, som skjedde tidligere i år. Nå har gruppa satt seg et nytt mål, og satser mot å finne 2000 helleristningsfelt.

Helleristninger i Råde




Mer fra Dagsavisen