– Alle byer trenger det, vi er heldige som har fått det til i Fredrikstad.
Det sier Åshild Van Nuys, kulturutvikler i Fredrikstad kommune.
Det startet i 2015, som en opptrapping til byens 450-års jubileum som skulle markeres to år etter. Da kommunen spurte aktørene som hadde vært med om de ville være med igjen, og om kulturnatt burde fortsette, fikk de et rungende ja.
– Det har vært kjempebra. Det som gjør Kulturnatt i Fredrikstad unikt, er at når vi har spurt kulturaktørene hva de vil gjøre, så ønsker de å være ute. Teste nye byrom, der de ikke har møtt publikum før. Så vi har fått testa ut hvordan man kan få hele byen til å leve, den der storbyfølelsen. Det håper jeg vi kan klare igjen, sier Van Nuys.

Hele byen som kulturarena
På Kulturnatt får byen vist frem alt det spennende som rører seg, og det gleder kulturutvikler Van Nuys.
– Alt som finnes, fra lag og foreninger, til profesjonelle. De får rett og slett hele byen som sin arena. Det er veldig, veldig gøy. Sarpsborg har ikke kulturnatt, forresten. Jeg tror nok de er litt misunnelige, men de er veldig velkomne hit!
I år utvides også Kulturnatt til flere etablerte scener, som Båthusteateret, Gamlebyen Kulturhus og St. Croix. Det vil bli noe for alle og enhver, både i sentrum og i Gamlebyen.
– Mange har allerede hentet ut billetter, men det er masse man kan få med seg også uten billett, på ulike steder. Man kan bare gå rundt og oppleve, uten å planlegge. Det er som en kjempestor festival. En hyllest til kulturlivet.
Kulturnatt arrangeres fredag 10. september og lørdag 11. september. For full oversikt over billetter og program, se Fredrikstad kommunes nettsider.
[ Adrian (16), Henrik (17) og Henry (16) skal lage dokumentar om Lange Flate Ballær 3 ]